Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

Το Πλανητάριο στο «Πυρετό του χρώματος»

Νέα ταινία θόλου «Ο πυρετός του χρώματος» για το έργο του Βαν Γκογκ.
Το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου επέλεξε την ταινία θόλου «Βαν Γκογκ: Ο πυρετός του χρώματος» για να εγκαινιάσει τη νέα χειμερινή περίοδο 2009-2010. Η ταινία θα αρχίσει να προβάλλεται για το κοινό από τις 22 Σεπτεμβρίου.




Η ταινία, που απευθύνεται σε θεατές κάθε ηλικίας, είναι αφιερωμένη σε έναν από τους μεγαλύτερους ζωγράφους όλων των εποχών, τον Vincent Van Gogh.

Η ταινία παρουσιάζει τη σύντομη, αλλά θυελλώδη ζωή και συνάμα τη σπουδαία καλλιτεχνική πορεία του μεγάλου δημιουργού, από την ηλικία των 27 ετών ως τον τραγικό του θάνατο στα 37 του χρόνια. Κάνοντας ένα εικονικό ταξίδι στο χρόνο και το χώρο, η ταινία αναδεικνύει το έργο του μεγάλου ζωγράφου που έφερε την επανάσταση στο χρώμα.
Για τη δημιουργία της ταινίας συνεργάστηκαν μερικά από τα μεγαλύτερα μουσεία της Ευρώπης, όπως το μουσείο D?Orsay στη Γαλλία και τα Μουσεία Van Gogh και Kroller Muller στην Ολλανδία, ενώ συμμετείχαν ακόμη τα Μουσεία Maison Van Gogh, το Fundacion Colleccion Τhyssen -Bornemisza και το Μusee Rodin, καθώς και εταιρίες όπως η MacGillivray Freeman Films, η La Geode και η Camera Lucida Productions. Στην Ελλάδα, την ταινία «έντυσαν» με τη φωνή τους οι ηθοποιοί Κώστας Τζούμας και Θέμις Μπαζάκα.
Παράλληλα, το Ίδρυμα Ευγενίδου προγραμματίζει συναφείς εκδηλώσεις για παιδιά. Πρόκειται για σειρά δωρεάν μαθημάτων ηλεκτρονικής εικονογράφησης με τίτλο «Το χρώμα μέσα από τα μάτια του Βαν Γκογκ», τα οποία θα πραγματοποιηθούν από τον εικονογράφο Αντώνη Ασπρόμουργο στο χώρο της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου. Περισσότερες πληροφορίες για τα μαθήματα οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πάρουν από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ευγενίδου: http://www.eugenfound.edu.gr.