Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

Η σωστή διατροφή κατά του καρκίνου


Μπορεί η διατροφή να κάνει τη διαφορά σε ότι αφορά τον καρκίνο; Η σχέση μεταξύ πρόληψης καρκίνου και ειδικών διατροφικών συνηθειών είναι ακόμα αρκετά ασαφείς. Ακόμα και άνθρωποι με ευρείς γνώσεις υγείας που μοιάζει πως κάνουν τα πάντα σωστά, εμφανίζουν καρκίνο.


Γνωρίζουμε πως υπάρχουν ορισμένα πράγματα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τους παράγοντες κινδύνου όπως το οικογενειακό μας ιστορικό. Ωστόσο, είναι σαφές ότι η σωστή διατροφή αποτελεί μέρος όσων μπορούμε να κάνουμε για να έχουμε τις πιθανότητες με το μέρος μας-και το καλύτερο όφελος είναι ότι γνωρίζει κάποιος πως κάνει ότι μπορεί για την προαγωγή της υγείας του.
   Ένας οργανισμός που ακολουθεί καλή διατροφή και ξεκούραση είναι η καλύτερη διατροφική στρατηγική για να διατηρηθεί δυνατό το ανοσοποιητικό σύστημα. Να καταναλώνετε ποικιλία τροφών που παρέχουν φυσική επάρκεια βιταμινών, μετάλλων και φυτοθρεπτικών συστατικών, ειδικά αυτές που είναι πλούσιες σε βιταμίνες C, E, βήτα καροτίνη και σελήνιο, αντιοξειδωτικά, που σύμφωνα με ορισμένες έρευνες μπορεί να βοηθούν ενδεχομένως στην πρόληψη νόσων συμπεριλαμβανομένων ορισμένων μορφών καρκίνου.
   Αυτές οι υγιεινές συμβουλές θα σας βοηθήσουν να αρχίσετε. Όλες περιέχουν τουλάχιστον 15% καθημερινής αξίας τουλάχιστον μιας από τις ανωτέρω βιταμίνες ή μέταλλα.
   Το Αμερικανικό Ινστιτούτο για την Έρευνα στον Καρκίνο μόλις δημοσίευσε τις τελευταίες συστάσεις για τη διατροφή και την άσκηση, για την πρόληψη του καρκίνου. Ακολουθούν 8 απλές συμβουλές από την έκθεση:
   Να είστε όσο πιο αδύνατος γίνεται, χωρίς να γίνετε λιποβαρής. Να ασκείστε για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα.
   Να αποφεύγετε τα σακχαρούχα ροφήματα. Περιορίστε την κατανάλωση τροφών υψηλής πυκνότητας ενέργειας, ειδικά κατεργασμένων τροφών υψηλών σε πρόσθετα σάκχαρα, ή χαμηλών σε ίνες ή υψηλών σε λιπαρά.
  Να καταναλωνετε μεγαλύτερη ποικιλία φρούτων, λαχανικών, προϊόντων ολικής αλέσεως και οσπρίων, όπως φασόλια.
  Περιορίστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος (όπως μοσχάρι, χοιρινό και αρνί) και αποφύγετε τα κατεργασμένα κρέατα.
  Αν καταναλώνετε αλκοόλ, περιορίστε τα ποτά σε 2 οι άντρες και σε 1 οι γυναίκες ημερησίως.
  Περιορίστε την κατανάλωση αλμυρών τροφών και κατεργασμένων με αλάτι.
   Μη χρησιμοποιείτε συμπληρώματα για την προστασία έναντι του καρκίνου.

Πηγές: Αμερικανικό Ινστιτούτο για την Έρευνα στον Καρκίνο.