Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

Πανέμορφη Ανδρομέδα


   Η Ανδρομέδα, ένας από τους πιο κοντινούς γαλαξίες στο δικό μας, φωτογραφήθηκε με υψηλότερη ανάλυση, μεγαλύτερη καθαρότητα και λεπτομέρεια από ποτέ, χάρη στο διαστημικό τηλεσκόπιο Swift της NASA.
   Το Swift ασχολήθηκε για 24 ώρες με το γειτονικό γαλαξία, παίρνοντας 330 φωτογραφίες του (συνολικά 85 GΒ δεδομένων). Στο κέντρο της Ανδρομέδας διακρίνεται μια φωτεινή περιοχή που αποτελείται από τη μαζική συγκέντρωση παλαιότερων και ψυχρότερων άστρων, τα οποία βρίσκονται κοντά στο γαλαξιακό πυρήνα.

   Οι φωτογραφίες απεικονίζουν μια περιοχή του διαστήματος περίπου 200.000 ετών φωτός σε μήκος και 100.000 ετών φωτός σε ύψος, σχεδόν διπλάσια από τη διάμετρο του δικού μας γαλαξία. Στους εξωτερικούς σπειροειδείς βραχίονες της Ανδρομέδας βρίσκονται τα νεαρότερα και πιο θερμά άστρα, τα οποία τροφοδοτούν ακόμα τις πυρηνικές συντήξεις τους με τα αέρια και την αστρική σκόνη της γύρω περιοχής τους.
  Η Ανδρομέδα, σε απόσταση 2,5 εκατ. ετών φωτός, ήταν ο πρώτος γαλαξίας στην ιστορία της αστρονομίας που αναγνωρίστηκε πέρα από το δικό μας και ο κοντινότερος σπειροειδής. Η ανακάλυψή του κυριολεκτικά άλλαξε την αντίληψή μας για το σύμπαν.
   Μέχρι τότε οι επιστήμονες πίστευαν ότι τα περίπου 200 δισ. άστρα του γαλαξία μας αποτελούσαν το σύνολο του σύμπαντος. Από τότε που υπολογίστηκε ότι μόνη της η Ανδρομέδα έχει γύρω στο 1 τρισεκατομμύριο άστρα (!), οι αστρονομικοί υπολογισμοί πλέον βρήκαν πάνω από 100 δισεκατομμύρια άλλους γαλαξίες, ο καθένας από τους οποίους περιέχει αρκετές δεκάδες ή εκατοντάδες δισεκατομμύρια άστρα.

 ENET