Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

"Έφυγε" ο αμερικανός φωτογράφος Ίρβινγκ Πεν


Reuters- Τα πορτραίτα ιθαγενών με την υπογραφή του Ίρβινγκ Πεν (φωτ.) έχουν περάσει στην ιστορία

O αμερικανός φωτογράφος Ίρβινγκ Πεν πέθανε σε ηλικία 92 ετών στο σπίτι του στο Μανχάταν.

  Το έργο του Πεν χαρακτηρίστηκε από ένα συνδυασμό κομψότητας με μινιμαλισμό και οι φωτογραφίες του περιλαμβάνουν αισθησιακά πορτρέτα διασημοτήτων όπως η Μαρλέν Ντίτριχ, κοντινές φωτογραφίες από αποτσίγαρα και από άλλα αντικείμενα πεταμένα στο δρόμο.
Επίσης έγινε διάσημος για τις φωτογραφίες ιθαγενών απ΄όλο τον κόσμο.
  Έργα του φιλοξενήθηκαν σε μεγάλες αίθουσες τέχνης και μουσεία, όπως το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης και η αμερικανική Εθνική Πινακοθήκη στην Ουάσινγκτον.

   Η συλλογή με περισσότερες από 250 φωτογραφίες του από κρεοπώλες, αρτοπώλες και άλλους επαγγελματίες, η οποία τιτλοφορείται "Τα Μικρά Επαγγέλματα", αποκτήθηκε από το μουσείο Γκετί στο Λος Άντζελες, το 2008, και θα φιλοξενείται εκεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2010.
  Ο αποκαλούμενος και "μεγάλος δάσκαλος της αμερικανικής μόδας" από τους Λος Άντζελες Τάιμς, γεννήθηκε το 1917 και ξεκίνησε να συνεργάζεται με το περιοδικό Vogue το 1943.
  Παντρεύτηκε το αγαπημένο του μοντέλο, τη Λίζα Φόνσαγκριβ, το 1950 και παρέμεινε παντρεμένος μαζί της μέχρι το θάνατό της το 1992. Ήταν αδελφός του σκηνοθέτη Άρθουρ Πεν.
   Παρακάτω παρατίθονται ορισμένα πορτρέτα που εξηγούν από μόνα τους γιατί ο Πεν θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους πορτρετίστες όλων των εποχών.



Σιμόν ντε Μποβουάρ, 1957
                                         Παμπλό Πικασό, 1957

Τρούμαν Καπότε, 1965
                                           Κολέτ, 1951



ΑΠΕ - ΜΠΕ