Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ για τον Τσε


                               
                             Κολάζ με εξώφυλλα περιοδικών που είχαν αφιερώματα στον Τσε Γκεβάρα

        Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για τον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, με συμμετοχές απ' όλο τον κόσμο, διοργανώνει -με αφορμή την επέτειο θανάτου του- η New Star σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελάδα.

   Το φεστιβάλ θα ξεκινήσει μεθαύριο. Ακριβώς 42 χρόνια πριν, την 8η Οκτωβρίου του 1967, ο Γκεβάρα πέρασε οριστικά στην ιστορία και διά παντός στο συλλογικό υποσυνείδητο όσων αγωνίζονται ή απλώς προσδοκούν και κρυφά ονειρεύονται την αλλαγή της κρατούσας κατάστασης εκμετάλλευσης, της απροκάλυπτης όσο και κυνικής διαχείρισης της τύχης του πλανήτη από τον φονταμενταλισμό της αγοράς.
   Το όνομα και η εικόνα του Τσε συνεχίζουν να φέρουν ιδέες και οράματα, να συνεγείρουν μυαλά και καρδιές ανθρώπων όλων των ηλικιών σε όλα τα μέρη του κόσμου.
   Η διαρκής εικόνα αυτού του αιώνιου εφήβου επαναστάτη, η ζωή, η προσωπικότητα, οι αγώνες και οι ιδέες του παραμένουν ακλόνητα σημεία αναφοράς.
   Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στον κινηματογράφο ΑΑΒΟΡΑ (Ιπποκράτους 180, Αμπελόκηποι) και θα διαρκέσει έως τις 14 Οκτωβρίου. Καθημερινά, από τις 6:30 μ.μ. και μέχρι τα περασμένα μεσάνυχτα θα προβάλλονται ντοκουμέντα της ζωής και της δράσης του, όπως απαθανατίζονται από καλλιτέχνες όλου του κόσμου -από την Κούβα, τη Χιλή, τη Βολιβία, την Αργεντινή, την Ιταλία, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ελλάδα.
   Η πλειονότητα αυτών των ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, και πρώτη φορά οι θεατές θα μπορούν να απολαύσουν συγκεντρωμένο τέτοιο όγκο ανεκτίμητου «φιλμικού» υλικού γύρω από το πρόσωπο του Τσε.
   Τα ντοκιμαντέρ περιέχουν σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό απ' ευθείας από τα αρχεία της Κούβας, ανέκδοτες εικόνες και συνεντεύξεις με μέλη της οικογένειας Γκεβάρα, φίλους και συντρόφους, ενώ περιλαμβάνονται όλα τα στάδια της ζωής του θρυλικού επαναστάτη: από τη γέννηση και τα χρόνια της νιότης, την περιπλάνηση στη Λατινική Αμερική, τη συνάντηση με τον Φιντέλ Κάστρο, τα ταξίδια του ως υπουργός της επαναστατικής κυβέρνησης μέχρι τη δολοφονία του στα βουνά της Βολιβίας στην τελευταία προσπάθεια να διευρύνει τον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη.
   Οι θεατές θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να γίνουν μάρτυρες άγνωστων πτυχών της ζωής του μεγάλου αγωνιστή, μέσα από δυσεύρετες παραγωγές κινηματογράφου κι άλλες πολύτιμες μαρτυρίες που εμπλουτίζουν τις γνώσεις μας για τη ζωή και τη δράση του.
   Από την Ελλάδα θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ που έχουν κάνει για τον Γκεβάρα οι: Γιώργος Αυγερόπουλος, Σεμίνα Διγενή, Στέλιος Κούλογλου, Κώστας Μπαξεβάνης και Τσίμας Παύλος.
    Επίσης, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, καλλιτέχνες θα απαγγείλουν ποιήματα για τον Τσε και θα διαβάσουν κείμενα του ίδιου και σημαντικά γράμματά του όπως προς την οικογένειά του, τον Φιντέλ Κάστρο κ.ά.
    Θα προβληθούν επίσης βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα από συναυλίες με τραγούδια για τον Τσε, στις οποίες -μεταξύ άλλων- τραγουδούν οι: Μάνος Λοΐζος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου και Βασίλης Λέκκας.
         Την ερχόμενη Πέμπτη, ημέρα έναρξης του φεστιβάλ, στις 8:00 μ.μ. θα μιλήσει ο πρέσβης της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα, Hermes Herera Hernandez.



 ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ