Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Η αστρογειτονιά μας..


   Ο Ερμής και ο Κρόνος φαίνονται χαμηλά στο πρώτο φως της ανατολής του ήλιου κάτω από την Αφροδίτη. Το πρωί της 8ης Οκτωβρίου θα βρεθούν σε σύνοδο, μόλις σε απόσταση 1/3° . Εκείνο το πρωί, ο Ερμής θα έχει μέγεθος -0,8 ενώ ο Κρόνος θα είναι + 1,1. Από τότε και στο εξής, ο Κρόνος σκαρφαλώνει ολοένα και ψηλότερα καθημερινά, ενώ ο Ερμής και η Αφροδίτη παραμένουν στο ίδιο περίπου ύψος πάνω από τον ορίζοντα. Για τον καλύτερο εντοπισμό τους χρησιμοποιήστε ένα ζευγάρι κιάλια.


  Η Αφροδίτη (με φαινόμενο μέγεθος – 3,9, στον Λέοντα) λάμπει χαμηλά στην ανατολή πριν και κατά τη διάρκεια του λυκαυγούς. Ο Βασιλίσκος, αρκετά αμυδρότερος, τώρα κινείται μακριά της, πάνω και στα δεξιά της, κατά 1 μοίρα καθημερινά.

   Ο Άρης (μέγεθος +0,7, στους Διδύμους, κοντά στον Κάστορα και τον Πολυδεύκη) ανατέλλει περίπου στις 1:00 π.μ και βρίσκεται ψηλά στον ανατολικό ουρανό πριν το λυκαυγές. Ο Άρης αρχίζει μια μακριά, αργή πορεία που θα τον φέρει σε αντίθεση στις 29 Ιανουαρίου, 2010. Με τηλεσκόπιο, ο δίσκος του πλανήτη είναι μόλις 6,8 δευτερόλεπτα του τόξου και θα φθάσει στα 14 δευτερόλεπτα τον Ιανουάριο όταν θα βρεθεί σε αντίθεση, όχι ιδιαίτερα λαμπρός.

   Ο Δίας (μέγεθος -2,6, στον Αιγόκερο για αυτό το έτος) λάμπει στα νοτιοανατολικά στο τέλος του λυκόφωτος. Βρίσκεται σε πολύ καλή θέση για παρατήρηση περίπου στις 9 μ.μ. Η φαινόμενη διάμετρος του είναι 45 δευτερόλεπτα του τόξου.

   Ο Ουρανός (μέγεθος 5,7, στους Ιχθείες) βρίσκεται ψηλά στα νοτιοανατολικά το βράδυ. Ο αστεροειδής 3 Juno, με μέγεθος 8, βρίσκεται κοντά στον πλανήτη.

    Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,8, στον Αιγόκερο) βρίσκεται 7° ανατολικά του Δία.

    Ο Πλούτωνας (μέγεθος 14, στον βορειοδυτικό Τοξότη) βρίσκεται στα νότια νοτιοδυτικά νωρίς το βράδυ.