Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Έργο Ελληνίδας γλύπτριας στην Πύλη του Βραδεμβούργου



   Η Ακαδημία Καλών Τεχνών του Βερολίνου συμμετέχει στις εκδηλώσεις για την 20η επέτειο της πτώσης του τείχους, τις οποίες διοργανώνει η γερμανική κυβέρνηση, με έργο της Ελληνίδας γλύπτριας Καλλιόπης Λεμού. Όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Deutsche Welle("DW"), πρόκειται για ογκώδη εγκατάσταση, που φέρει τον τίτλο «At Crossroads» ("Στο σταυροδρόμι"), και έχει στηθεί ακριβώς μπροστά από την Πύλη του Βραδεμβούργου.

   Θέμα του έργου, το οποίο αποτελεί μέρος μιας τριλογίας, είναι η λαθρομετανάστευση. Οι τουρκικές ψαρόβαρκες Uur - Τύχη, Umut - Ελπίδα, Akim - Αγάπη μου, Mavi - Θαλασσί και Buket - Μπουκέτο, τις οποίες είχαν πουλήσει οι ιδιοκτήτες τους σε λαθρεμπόρους - διακινητές, και αυτοί με τη σειρά τους τις χρησιμοποίησαν για τη μεταφορά λαθρομεταναστών στην Ελλάδα, είναι ένα μέρος από την εγκατάσταση της γλύπτριας Καλλιόπης Λεμού.
  Άλλωστε, 9 αυθεντικές τέτοιες βάρκες, τις οποίες είχαν κατασχέσει οι ελληνικές λιμενικές αρχές, χρησιμοποίησε η γλύπτρια, ώστε να ολοκληρώσει την εγκατάστασή της στο Βερολίνο. Συνολικά, το έργο της καλύπτει επιφάνεια 180 τ.μ. και έχει ύψος 14 μέτρων. Τέσσερις από τις βάρκες είναι τοποθετημένες στο βάθρο της εγκατάστασης και σχηματίζουν έναν σταυρό, ένα σταυροδρόμι, όπως το αποκάλεσε η ίδια και το συνέδεσε με το Βερολίνο.
Τι συμβολίζουν οι τουρκικές βάρκες
  Το γιατί έγινε η συγκεκριμένη σύνδεση, το εξήγησε η ίδια: «Το Βερολίνο - είπε, μιλώντας στη «DW» - το θεωρώ σαν την πρωτεύουσα του - ίσως - ισχυρότερου ευρωπαϊκού κράτους. Και το σταυροδρόμι συμβολίζει τις αποφάσεις που παίρνονται εδώ για την Ευρώπη. Τις πολιτικές αποφάσεις. Αποφάσεις για τη μοίρα των λαθρομεταναστών, για την πολιτική με την οποία αντιμετωπίζουμε τους λαθρομετανάστες».
   Τόσο οι τέσσερις βάρκες στη βάση, όσο και οι άλλες πέντε που βρίσκονται η μία πάνω στην άλλη, είναι ενταγμένες σε έναν γκρι σκελετό, που μοιάζει με φρούριο. Το ενδιαφέρον στην προκειμένη περίπτωση είναι πως οι βάρκες εξέχουν με τέτοιον τρόπο από τον σκελετό, ώστε να δίνουν την εντύπωση πως τον διαπερνούν, όπως «διαπερνούν», κάθε χρόνο, τα σύνορα ή το «τείχος» της Ευρώπης, οι εκατοντάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες.
  Σε αυτόν το σκελετό οι βάρκες είναι κρεμασμένες ανάποδα. Κάπως αφύσικα, πλην όμως σαν τις αφύσικες συνθήκες, στις οποίες αναγκάζονται να ζήσουν οι λαθρομετανάστες. Η Καλλιόπη Λεμού τους γνωρίζει καλά από την ιδιαίτερη της πατρίδα τη Χίο: «Έρχονται κυριολεκτικά με την ψυχή στο στόμα: βρεγμένοι, πεινασμένοι». Κάπως έτσι θα πρέπει να είχαν έρθει και οι παππούδες της το 1922 ως πρόσφυγες από τη Σμύρνη. Αυτά τα βιώματα ώθησαν την Καλλιόπη Λεμού, που ζει εδώ και 38 χρόνια στο Λονδίνο, να ασχοληθεί με τους σύγχρονους πρόσφυγες.





                                                    Καλλιόπη  Λεμού



Απο διάφορες πηγές.