Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Δορυφόρος της NASA είναι σε πορεία πρόσκρουσης με την σελήνη.


Μια απεικόνιση μέσω υπολογιστή του δορυφόρου LCROSS που πρόκειται να προσκρούσει πάνω στην Σελήνη την Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου.



Το σημείο πρόσκρουσης είναι ο κρατήρας Cabeus κοντά στο νότιο πόλο της σελήνης.
 Η NASA κατευθύνει τον δορυφόρο LCROSS και τον συνοδό πύραυλό του Centaur στον κρατήρα όπου θα γίνει μια θεαματική διπλή πρόσκρουση με σκοπό να ανακαλύψει πιθανόν σημάδια ύπαρξης νερού στη σελήνη.


Η στιγμή της πρόσκρουσης θα είναι στις 2:30 μ.μ. (11:30 UT). Η σελήνη δεν θα είναι ορατή στον ουρανό της Ελλάδας. Θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε το γεγονός αυτό ζωντανά από την τηλεόραση της NASA: http://www.nasa.gov/multimedia/nasatv/index.html που θα αρχίσει τη μετάδοση από τις 1:15 μ.μ. Μόνο οι ερασιτέχνες αστρονόμοι της Δυτικής ακτής των Η.Π.Α. και περισσότερο αυτοί που ζουν στην Χαβάη και στα νησιά του Ειρηνικού θα μπορέσουν να δουν το γεγονός με τα τηλεσκόπιά τους (10 ίντσες και πάνω).

Ο πύραυλος Centaur θα χτυπήσει πρώτος, μετασχηματίζοντας την 2200 kg μάζα του και την 10 δισεκατομμυρίων joules κινητική του ενέργεια σε ένα φλας θερμότητας και φωτός. Οι ερευνητές περιμένουν να σχηματιστεί από την πρόσκρουση μια δέσμη από τα θραύσματα με ύψος έως 10 km. Ο δορυφόρος LCROSS θα φωτογραφίσει τη σύγκρουση για την τηλεόραση της NASA και μετά θα περάσει μέσα από το σύννεφο που θα δημιουργήσουν τα θραύσματα. Τα φασματοσκόπια που υπάρχουν πάνω στον δορυφόρο θα αναλύσουν τη φωτισμένη από το φως του ήλιου δέσμη από τα συντρίμμια ψάχνοντας για σημάδια ύπαρξης νερού(H2O) ή μέρη του (OH), άλατα, λάσπη, ενυδατωμένα μεταλλεύματα και ανάμεικτα οργανικά μόρια.

" Εάν υπάρχει νερό εκεί, ή κάτι άλλο ενδιαφέρον, θα το βρούμε" υποστηρίζει ο Tony Colaprete από τη NASA.



Πλανητάριο