Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

100 ιδιώτες στη Ροδόπη σε πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης.. Eμείς?


Υπολείμματα λαχανικών, φρούτων, σαλάτες, φύλλα από γλάστρες, κλαδιά κι άλλες οργανικές ύλες θα μετατρέπονται απευθείας σε λίπασμα .

Η διανομή των κάδων χωρητικότητας 310 λίτρων θα αρχίσει από την Τρίτη με ευθύνη της Οικολογικής Ομάδας.
Ελαχιστοποιούνται τα οικιακά απορρίμματα που καταλήγουν στους ΧΥΤΑ και επιτέλους οι πολίτες μπαίνουν στη φιλοσοφία της ανακύκλωσης .
Σε 100 ιδιώτες που έδειξαν ενδιαφέρον για να κάνουν πράξη την ανακύκλωση στο σπίτι τους, θα μοιραστούν οι ειδικοί κάδοι οικιακής κομποστοποίησης, που παραδόθηκαν χθες από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης στην Οικολογική Ομάδα Ροδόπης. Η συνεργασία των δύο φορέων ξεκίνησε ένα χρόνο και με την παράδοση των κάδων ολοκληρώνεται η πρώτη φάση ενός προγράμματος, το οποίο υλοποιούν ακόμα τέσσερις οικολογικές οργανώσεις της Περιφέρειας, Οικολογική Εταιρία Έβρου, Εταιρία Φύσης και Οικοανάπτυξης με έδρα την Χρυσούπολη, Οικολογική Κίνηση Καβάλας και Οικολογική Κίνηση Δράμας.


Οι 100 κάδοι οικιακής κομποστοποίησης έφθασαν χθες στην Κομοτηνή με φορτηγό και με κλαρκ αποθηκεύτηκαν στο χώρο των υπηρεσιών καθαριότητας του δήμου. Οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Μιχάλης Πασσόπουλος πολιτικός μηχανικός και Γιάννης Τσακμάκης περιβαλλοντολόγος και η Σούλα Δραγουμάνη περιβαλλοντολόγος και μέλος της Οικολογικής Ομάδας Ροδόπης, υπέγραψαν το πρωτόκολλο παράδοσης – παράδοσης, ώστε πλέον να αρχίσει η διανομή των κάδων στους ιδιώτες που ήδη εκδήλωσαν ενδιαφέρον.
Υπολείμματα της κουζίνας μετατρέπονται απευθείας σε λίπασμα
Οι κάδοι σκούρου πράσινου χρώματος χωρητικότητας 310 λίτρων, αξιοποιούν το οργανικό κλάσμα που περιέχεται στα αστικά στερεά απόβλητα (ΑΣΑ) και μέχρι πρότινος δεν αξιοποιούνταν. Σε αυτούς οι χρήστες θα μπορούν να απορρίπτουν τα υπολείμματα από την κουζίνα, όπως φλούδια από λαχανικά, από φρούτα κομμένα σε μικρά κομμάτια, σαλάτες, αλλά χωρίς τα λάδια, τα φύλλα από τις γλάστρες, τσόφλια από αυγά, το φύλλο της καφετιέρας, αλλά όχι πλαστικά, μέταλλα, χαρτί, μπαταρίες, κρέατα και υπολείμματα ζωικών υποπροϊόντων. Οι κάδοι διαθέτουν ανοιγόμενο καπάκι στο πάνω μέρος, από όπου οι χρήστες θα απορρίπτουν τα σκουπίδια, στο κάτω υπάρχει ένας κώνος για να αερίζεται καλύτερα το περιεχόμενο του κάδου και ένα πλέγμα προστασίας από κάποιο τρωκτικά ή άλλα ζώα.
 Με την κομποστοποίηση μειώνεται το ποσοστό των οργανικών αποβλήτων που καταλήγουν στους ΧΥΤΑ. Το οργανικό κλάσμα των αστικών στερεών αποβλήτων είναι αυτό που η αποσύνθεσή του παράγει μεθάνιο (CH4) και δημιουργεί προβλήματα αστάθειας στους ΧΥΤΑ. Ένα σταθεροποιημένο υλικό, όπως το compost, δεν αποτελεί πλέον απόβλητο. Χρήσεις, όπως ως εδαφοβελτιωτικό σε κήπους, ως υλικό κάλυψης στους ΧΥΤΑ αποτελούν καθημερινότητα στις χώρες της Ευρώπης. Όπως εξήγησε η Σούλα Δραγουμάνη περιβαλλοντολόγος και μέλος της Οικολογικής Ομάδας Ροδόπης, «με αυτό τον τρόπο ελαχιστοποιούμε τα οικιακά απορρίμματα που καταλήγουν στις χωματερές και στους ΧΥΤΑ και αυτό σημαίνει ότι το 50% περίπου του οργανικού φορτίου που αντιστοιχεί στα απορρίμματα ενός νοικοκυριού δεν πηγαίνει στα σκουπίδια, δεν καταλαμβάνει χώρο στον ΧΥΤΑ. Επίσης δεν χρησιμοποιούνται μηχανικά μέσα και πετρέλαια για την κίνηση των φορτηγών και των απορριμματοφόρων που κάνουν αυτή την διαδικασία και στο τέλος μετά κάποιους μήνες μετά την διαδικασία της κομποστοποίησης παράγεται ένα άοσμο φυσικό λίπασμα, που μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στις γλάστρες μας, στον κήπο μας ή μπορούμε να το δώσουμε σε κάποιον, ο οποίος θα μείνει πολύ ευχαριστημένος».

Το μόνο που χρειάζεται να διαθέτει κάποιος που θα παραλάβει έναν κάδο οικιακής κομποστοποίησης είναι μια μικρή αυλή, καθώς ο κάδος εδράζεται στο χώμα. Η επιφάνεια του είναι περίπου μισό τετραγωνικό. Στους χρήστες θα δοθούν και κάποιες οδηγίες για την κομποστοποίηση, αφού όπως ανέφερε η κ. Δραγουμάνη, «το θέμα δεν είναι μόνο να δώσεις τον κάδο σε έναν άνθρωπο. Γι’ αυτό και εμείς σαν οικολογικές ομάδες έχουμε αναλάβει μαζί με την ΔΙΑΜΑΑΘ το κομμάτι της παρακολούθησης. Περιμένουμε βέβαια κάποια χρηματοδότηση από την Περιφέρεια και την ΔΙΑΜΑΘ προκειμένου να πάρουμε κάποιο άτομο για να πηγαίνει στον ενδιαφερόμενο που έχει κάποιο πρόβλημα, να τον βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Αυτό θα μπορέσει να λειτουργήσει και σαν πιλοτικό πρόγραμμα, λαμβάνοντας κάποιες τιμές θερμοκρασίας και υγρασίας». Από αυτές μπορεί να προκύψουν χρήσιμα συμπεράσματα αναφορικά με την επιτυχία της μεθόδου, τις ποσότητες που κομποστοποιήθηκαν, τη μείωση των ΑΣΑ κλπ.

Η διανομή 500 συνολικά κάδων οικιακής κομποστοποίησης ολοκληρώθηκε χθες σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη, αφού είχε προηγηθεί η παράδοσή τους στους νομούς Δράμας, Καβάλας και για την Ξάνθης.
xronos.gr
Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου