Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

Κομποστοποίηση στο σπίτι

Ενώ περιμένουμε να υλοποιηθεί επιτέλους, η ανακύκλωση στον τόπο μας, για να μη χάνουμε χρόνο μπορούμε  να βοηθήσουμε - όσοι δεν το κάνουμε ήδη- μειώνοντας τα απορρίμματά μας  και ταυτόχρονα εξοικονομώντας το λίπασμά μας.
Κομποστοποίηση στο σπίτι
 Μία από τις πλέον διαδεδομένες μεθόδους διαχείρισης των οργανικών αστικών απορριμμάτων είναι η κομποστοποίηση. Με τον όρο κομποστοποίηση εννοείται η φυσική διαδικασία κατά την οποία τα οργανικά απόβλητα (φρούτα, λαχανικά, φύλλα, κλαδέματα κ.α.) κάτω από ελεγχόμενες αερόβιες συνθήκες με τη βοήθεια μικροοργανισμών, μετατρέπονται σε ένα πλούσιο οργανικό μείγμα που λειτουργεί ως εδαφοβελτιωτικό και λίπασμα.,

  Η διαδικασία της κομποστοποίησης μπορεί να επιτευχθεί κατ’ οίκον εφαρμόζοντας κάποιο σύστημα οικιακής κομποστοποίησης. Αυτή η διαδικασία γίνεται πολύ εύκολα στον κήπο ή στο μπαλκόνι των διαμερισμάτων με τη χρήση ενός απλού κάδου κομποστοποίησης. Μέσα στον κάδο συγκεντρώνουμε τα οργανικά και αφήνουμε τη φύση να κάνει τη δουλειά της. Από το σύνολο των οργανικών αποβλήτων ενός σπιτιού το 70% περίπου είναι κομποστοποιήσιμα. Αυτό σημαίνει ότι συμμετέχοντας ενεργά στην οικιακή κομποστοποίηση μπορούμε να μειώσουμε το σύνολο των οικιακών αποβλήτων μας κατά 35% περίπου παράγοντας ένα πολύ καλής ποιότητας εδαφοβελτιωτικό το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον κήπο ή στο αγρόκτημα ως λίπασμα.
Υλικά που μπορούν να συμμετέχουν στο σχηματισμό κομπόστας
Γενικά όλα τα οργανικά υλικά μπορούν να συμμετέχουν στη διαδικασία κομποστοποίησης, αρκεί να πληρούν κάποιες βασικές προϋποθέσεις που αφορούν το μέγεθος τους καθώς και το ποσοστό συμμετοχής τους στο συνολικό κλάσμα.
Στους κάδους κομποστοποίησης μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα παρακάτω οργανικά υπολείμματα:

¨ΠΡΑΣΙΝΑ¨ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ (ΠΗΓΗ ΑΖΩΤΟΥ). Τέτοια είναι τα:

υπολείμματα λαχανικών που προκύπτουν κατά την προετοιμασία του φαγητού, όπως κοτσάνια, φύλλα, ξύσματα, φλούδες, ρίζες κλπ. Μπορούν να συμμετέχουν είτε ωμά, είτε βρασμένα (όχι μαγειρεμένα)
υπολείμματα φρούτων όπως φλούδες, υπόλοιπα σάρκας καρπού με τα κουκούτσια, ποδίσκοι (κοτσάνια).
Αλεύρι
Ρύζι
Δημητριακά
Ψωμί
Υπολείμματα καφέ (ελληνικός, φίλτρου, εσπρέσο)
Υπολείμματα παρασκευής αφεψημάτων και τα έτοιμα φακελάκια μιας χρήσης
Φίλτρα καφετιέρας
Υπολείμματα κηποτεχνίας. Αφορά απανθισμένα άνθη, φρέσκοπεσμένα φύλλα, κομμένο γκαζόν ή χόρτα ξεβοτανίσματος
Κοπριά φυτοφάγων ζώων
¨ΚΑΦΕ¨ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ (ΠΗΓΗ ΑΝΘΡΑΚΑ)
Υπολείμματα κηποτεχνίας όπως ξερά φύλλα, ξερά κλαδιά ή αυτά που προκύπτουν από τα κλάδεμα των φυτών – δένδρων
Άχυρο
Υπολείμματα επεξεργασίας ξύλου (πριονίδι και ροκανίδι)
Χαρτί (από ακατέργαστο χαρτοπολτό) όπως αυγοθήκες, κύλινδροι ρολών χαρτιού κουζίνας ή τουαλέτας, χαρτοσακούλες μανάβικων, χαρτοκιβώτια
Αυγά (το τσόφλι)
Στάχτη καυσόξυλων
Οργανικά λιπάσματα (φυλλόχωμα, καστανόχωμα)
Ξηροί καρποί και τα περιβλήματα αυτών
Ελαιοπυρήνας (κουκούτσι ελιάς)

ΔΙΑΑΜΑΘ