Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

14 ημέρες που μπορούν ν’ αλλάξουν τον πλανήτη


Αρθρο σε 56 μεγάλες εφημερίδες από 45 κράτη

Πρωτοποριακή πρωτοβουλία ανέλαβαν 56 εφημερίδες (μεταξύ των οποίων και «Η Καθημερινή») από 45 κράτη του κόσμου, δημοσιεύοντας από κοινού άρθρο στις πρώτες σελίδες τους, σε μια προσπάθεια να υπογραμμίσουν τον πανανθρώπινο κίνδυνο τον οποίο αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας.
  Εφόσον δεν υιοθετήσουμε κοινή και αποφασιστική δράση, η κλιματική αλλαγή θα καταστρέψει τη Γη και μαζί της, την ευμάρεια και την ασφάλειά μας. Οι κίνδυνοι έχουν καταστεί φανεροί εδώ και μια γενιά. Σήμερα τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: 11 από τα τελευταία 14 χρόνια υπήρξαν τα θερμότερα στην καταγεγραμμένη ιστορία, οι πάγοι της Αρκτικής λιώνουν με ταχείς ρυθμούς, ενώ η περυσινή άνοδος των τιμών των τροφίμων και του πετρελαίου προσέφερε γεύση του τι μέλλει γενέσθαι.
«Θα πρέπει να μεταβάλουμε τις συνήθειές μας»
Οι δημοσιεύσεις σε επιστημονικές επιθεωρήσεις έπαψαν να αναρωτιούνται εάν ο άνθρωπος είναι υπεύθυνος για το φαινόμενο αυτό, δίνοντας έμφαση στο πόσο χρόνο έχουμε για να ανασχεθεί η κρίση. Παρ' όλα αυτά, η απάντηση του πλανήτη υπήρξε μέχρι στιγμής αναιμική και διστακτική.
Η κλιματική αλλαγή έχει τις ρίζες της σε περασμένους αιώνες, ενώ οι επιπτώσεις της θα παραμείνουν για πάντα. Οι προοπτικές αντιμετώπισης του φαινομένου, όμως, θα καθορισθούν μέσα στις ερχόμενες 14 ημέρες. Καλούμε έτσι τους εκπροσώπους των 192 κρατών,
που συγκεντρώθηκαν στην Κοπεγχάγη να μη διστάσουν, να μην εμπλακούν σε στείρες διενέξεις και να μη μεμψιμοιρούν. Αντίθετα, οι εκπρόσωποι αυτοί οφείλουν να αδράξουν την ευκαιρία. Η σύνοδος δεν πρέπει να αποτελέσει πεδίο μάχης μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών ή μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Το κλίμα μάς επηρεάζει όλους και πρέπει να επιλυθεί από όλους μας.
Παρότι τα επιστημονικά στοιχεία είναι περίπλοκα, η πραγματικότητα είναι ξεκάθαρη. Ο κόσμος χρειάζεται άμεσα μέτρα για τον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου, στόχος που θα απαιτήσει τη δραστική μείωση των εκπομπών καυσαερίων μέσα στα ερχόμενα πέντε με δέκα χρόνια. Μία άνοδος της θερμοκρασίας κατά 3 με 4 βαθμούς Κελσίου θα οδηγούσε σε ερήμωση ολόκληρων ηπείρων και στην εξαφάνιση μεγάλων καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Το ήμισυ των ειδών χλωρίδας και πανίδας θα εξαφανιζόταν, εκατομμύρια άνθρωποι θα αναγκάζονταν να μετοικήσουν και ολόκληρα έθνη θα καλύπτονταν από τα νερά της θάλασσας.
Κωλυσιεργία
Λίγοι είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι η Κοπεγχάγη μπορεί ακόμη να οδηγήσει στην υπογραφή γενικής συμφωνίας, ύστερα από πολλά χρόνια αμερικανικής κωλυσιεργίας και αντίστασης. Ακόμη και σήμερα, ο κόσμος βρίσκεται το έλεος της αμερικανικής εσωτερικής πολιτικής, καθώς ο πρόεδρος Ομπάμα δεν μπορεί να δεσμευθεί σε κλιματική συμφωνία, μη έχοντας εξασφαλίσει τη στήριξη του Κογκρέσου. Οι πολιτικοί ηγέτες στην Κοπεγχάγη μπορούν, όμως, να καταλήξουν στα βασικά σημεία δίκαιης και αποτελεσματικής συμφωνίας, θέτοντας χρονοδιάγραμμα για την οριστική υπογραφή και υιοθέτησή της. Η συνάντηση της Βόννης για το κλίμα, που έχει προγραμματισθεί για τον Ιούνιο του 2010, θα πρέπει να αποτελέσει την καταληκτική ημερομηνία.
Στο επίκεντρο της συμφωνίας πρέπει να βρίσκεται συμβιβαστική λύση μεταξύ πλούσιων και φτωχών κρατών, για τον διαμοιρασμό των βαρών της αντιμετώπισης του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Τα πλούσια κράτη αρέσκονται να υπενθυμίζουν ότι καμία συμφωνία δεν μπορεί να είναι βιώσιμη, εφόσον αναπτυσσόμενοι γίγαντες όπως η Κίνα δεν έχουν λάβει ριζικά βήματα προς την κατεύθυνση του περιορισμού των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Τα πλούσια κράτη, όμως, είναι αυτά που ευθύνονται κατά κύριο λόγο για τη συσσώρευση άνθρακα στην ατμόσφαιρα, καθώς τα τρία τέταρτα του διοξειδίου του άνθρακα είναι αποτέλεσμα εκπομπών από το 1850 μέχρι σήμερα.
Οι αναπτυσσόμενες χώρες μπορούν να υποστηρίξουν ότι αν και δεν ευθύνονται για το πρόβλημα θα υποστούν τις μεγαλύτερες συνέπειες από αυτό. Η δικαιοσύνη απαιτεί από τον ανεπτυγμένο κόσμο να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να βοηθήσει τα φτωχότερα κράτη του κόσμου, ενώ η δομή της μελλοντικής κλιματικής συμφωνίας πρέπει να περιλαμβάνει αυστηρούς ελέγχους.

Πολλοί από εμάς στον αναπτυγμένο κόσμο θα πρέπει να μεταβάλουμε τις συνήθειές μας. Η εποχήτων φθηνών αεροπορικών εισιτηρίων παρήλθε ανεπιστρεπτί. Πρέπει να μάθουμε να τρώμε, να ντυνόμαστε και να ταξιδεύουμε πιο έξυπνα και θα πρέπει να μάθουμε να πληρώνουμε πιο ακριβά τα ενεργειακά μας έξοδα. Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα απαιτήσει αισιοδοξία και ευρηματικότητα. Εκλιπαρούμε τους ηγέτες του κόσμου να προχωρήσουν στις σωστές επιλογές.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ