Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Πως είδε ο Μάκης Κατσαΐτης (Μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΠΟΕΡ) την διαδικασία του Δ.Σ. στον Δήμο Ερμιόνης, την περασμένη Τρίτη, για την ανακύκλωση

http://sikam.wordpress.com/
Πρωτα απ ολα η διαδικασια της περασμενης Τριτης 15 Δεκεμβριου ηταν μια δημοκρατικη πολιτικη διαδικασια .

Σε μια καταμεστη ( απο κοσμο καθε ηλικιας) αιθουσα, συνεδριασε το Δημοτικο συμβουλιο και μετα τις τοποθετησεις αντιπολιτευσης και πλειοψηφιας ο λογος εδοθει στους πολιτες σε μια δημοσια διαβουλευση. Παθος, ενταση, παρεξηγησεις, καταγγελιες, προτασεις, συμφωνιες. Δημοκρατια.
Σχεδον ειχα ξεχασει τι σημαινει η λεξη στην χωρα που την γεννησε.
Το ξαναθυμηθηκα στην Ερμιονη την περασμενη Τριτη και αυτο ειναι το σημαντικωτερο που πρεπει να κρατησουμε.Απο μενα ενα μεγαλο ευχαριστω στους Ερμιονιτες και τις Ερμιονιτισες για αυτη την βραδυα,
Στα γεγονοτα τωρα.
Πρωταγωνιστες ο κοσμος.και το Δημοτικο συμβουλιο.
Αντιπαρατεθηκαν απο την αρχη δυο αποψεις.
Η μια προσπαθησε να υπερασπισθει την δεματοποιηση συμμεικτων απορριμματων σαν την μοναδικη λυση απεναντι στις χωματερες.(και της Ερμιονης).
Να στειλουμε τα σκουπιδια μας πακετο καπου αλλου.
Υπαρχει στα Αγγλικα μια εκφραση ακριβως γι αυτη αυτην αποψη.
ΝΙMΒΥ που σημαινει not in my back yard (οχι στην πισω αυλη του σπιτιου μου και οπου ναναι!)
Και η χωματερη της Ερμιονης ειναι ακριβως στην πισω αυλη του χωριου κυριολεκτικα.
Η αποψη αυτη λοιπον προσπαθησε να ενοχοποιησει φανταστικους (πολιτικους) εχθρους για τη φωτια, ενα κυνηγι μαγισων, μια αποποιηση της ευθυνης χρονων, μιας ελλειψης δρασης που συσωρευσε το προβλημα. Απουσες οι εφημεριδες της Αργολιδας και οι τηλεοπτικοι σταθμοι. Απουσες οπως ηταν σε ολη την πορεια αυτης της περιβαλλοντικης καταστροφης.Κατι σχολια μικρα κατι δηλωσεις στα κλεφτα κι αυτο ηταν ολο.
Αποντες οι πολιτες απο τα Διδυμα και τους Φουρνους.
Αυτοι που στο αλλο μετωπο της καιομενης χωματερης στο Αναθεμα, αντιμετωπιζουν και τον μεγαλυτερο κινδυνο (ιδιαιτερα οι Διδυμιωτες). Απουσες και οι δυο παραταξεις του Δημου Κρανιδιου που υφισταται την καυση στα Δισκουρια αλλα και εισεπνευσε την διοξινη της Ερμιονης τις προηγουμενες μερες.
Απουσα η μειοψηφια του Δημου Κρανιδιου που σε λιγους μηνες θαρθει να ζητησει ψηφο απο τους Ερμιονιτες για τον ενιαιο Δημο την ενιαια πολιτικη διαχειρησης για τα απορριμματα την ενιαια χωματερη.
Απων ο υποψηφιος βουλευτης (απο την Ερμιονιδα) κ Σιδερης που κυριολεκτικα σαρωσε σε ψηφους στην Ερμιονιδα στις τελευταιες βουλευτικες εκλογες.
Ακομα περιμενουμε την απαντηση του στο ερωτηματολογιο που δημοσια του απευθυναμε οσον αφορα την διαχειρηση των απορριμματων.
Αποντα και ολα τα πολιτικα κομματα που ζητουν την ψηφο μας εξ αλλου.Αριστερα και δεξια.
Φαινεται πως η ποιοτητα ζωης η καθημερινοτητα θεωρειται δευτερευον στην ατζεντα τους.
Απουσα ομως πολυ περισσοτερο η πλειοψηφια του Δημαρχου κ Σφυρη του αρχιτεκτονα και σχεδιαστη της δεματοποιησης συμμεικτων απορριμματων(κατα δηλωση του ) που αφησε τον κ Λεμπεση μονο του απεναντι στην κριτικη των πολιτων.
Απο αυτους που ειμασταν εκει τωρα.
Οι ενεργες πολιτισες Ερμιονης με τις υπογραφες που συλλεγουν (ακομα συλλεγωνται) στο χερι και την ξεκαθαρη τοποθετηση υπερ της ανακυκλωσης .
Η Παρεμβαση Πολιτων Ερμιονιδας με την παρουσια τριων μελων του ΔΣ αλλα και απλων μελων του σωματειου.
Με ετοιμη γραπτη τοποθετηση-προταση για ανακυκλωση τωρα.
Με παρεμβαση τριων μελων του ΔΣ στην διαδικασια.
Οι ενεργοι πολιτες Τσεφαλας και Σκουρτη που ετρεξαν ειδοποιησαν τις αρχες στοχοποιηθηκαν για την δραση τους και ανεδειξαν το προβλημα εδω και μηνες.
Αυτοι οι δυο δεν τοποθετηθηκαν μη τυχον και η αντιπαραθεση τους με οσους τους στοχοποιηουσαν αποδιοργανωνε την συζητηση.
Στο τελος καθε αναφορα στο προσωπο τους ειχε αποσυρθει σαν αβασιμη.
Οι ιστολογοι που εδω και καιρο σηκωνουν φωτογραφιες αρθρα επιστολες και εγιναν σιγα σιγα σημειο αναφορας απο τα μεσα μαζικης ενημερωσης.(στον βαθμο που αυτα ασχοληθηκαν με το θεμα).
Στις τοποθετησεις σημαντικη η παρεμβαση των δυο παραταξεων της αντιπολιτευσης στην Ερμιονη,
Οι κκ Κρητικος και Γανωσης που αμφισβητησαν με δυναμισμο την πρακτικη και τα επιχειρηματα της πλειοψηφιας και εκαναν συγκεκριμενες προτασεις για υλοποιηση της ανακυκλωσης.
Προσωπικα ειμαι ποιο κοντα στα επιχειρηματα και την μεθοδευση του κ Κρητικου αλλα και ο κ Γανωσης δεν στερηθηκε μαχητικοτητας.
Ο συγκροτημενος και τεκμηριωμενος λογος τα επιχειρηματα και ο επιμονος διαλογος με την πλειοψηφια κατεληξαν σε μια ΟΜΟΦΩΝΗ αποφαση.
Τα συμμεικτα δεματα απορριμματων δεν ειναι λυση.
Ουτε οι φυλακες στους σκουπιδοτοπους θα μας σωσουν απο νεες φωτιες στις χωματερες.
Οι φωτιες μπαινουν η απο τους εργολαβους που μαζευουν τα σκουπιδια (για να μειωθει ο ογκος) η απο αυταναφλεξη λογω του μεθανιου .
Η μονη λυση λοιπον
1 για να μειωθει ο ογκος και
2 για να μην ξαναεχουμε φωτιες
ειναι να βγαλουμε τωρα χαρτι και πλαστικο (καυσιμη υλη δηλαδη ) απο τις χωματερες και μαζι γυαλι και αλουμινιο να ξεκινησουμε δηλαδη την ανακυκλωση.
Οπως γινεται στους Δημους Λυγουριου και Επιδαυρου.
Τα υπολοιπα σκουπιδια πρεπει να τα διαχειριστουμε επιστημονικα με στεγανοποιηση του πυθμενα των χωματερων και σωληνες που θα αφηνουν το μεθανιο να βγει στην ατμοσφαιρα ελεγχομενα.
Αυτα αμεσα ΤΩΡΑ.
Η αποφαση αυτη ειναι προιον μιας επιπονης διαδικασιας εδω και πολυ καιρο.
Συναντηθηκαν πολιτες και πολιτικες απο διαφορετικους δρομους την Τριτη το βραδυ στην Ερμιονη.
Και ολα οσα ζητησαμε επιμονα λιγοι στην αρχη ηρθε η στιγμη να γινουν αποφαση ολων στο Δημοτικο συμβουλιο.
Η πλειοψηφια ξεπερασε τα πεισματα και τις λαθεμενες επιλογες και δειχνει κατ αρχην πως εχει διαθεση να συστρατευτει στον αγωνα για ορθολογικη διαχειρηση των απορριμματων.Θα δουμε αν το εννοει τωρα. Συνοψιζοντας.
1.Φωτιες στις χωματερες μπαινουν εδω και τριαντα χρονια. Αυτη τη φορα ομως ο κοσμος ξεσηκωθηκε.Πολιτικα και με επιχειρηματα.Και ειχαμε αποτελεσμα.
2.Βοηθησαν οι εκλογες το διωξιμο του περιφερειαρχη,και ενα θετικο κλιμα με την δημιουργια του υπουργειου περιβαλλοντος με υπουργο και υφυπουργο γνωστες του προβληματος.Η αναληψη δρασεων και πολιτικης ανακυκλωσης απο τους Δημους Ληγουριου Επιδαυρου.
3.Η ενεργοποιηση του περιβαλλοντικου σωματειου ΠΑΠΟΕΡ εδω και εναμιση χρονο ο συντονισμος με περιβαλλοντικες κινησεις σε ολη την Πελοποννης η διαμορφωση τεκμηριωμενων θεσεων η συνεχης διοργανωση ημεριδων ,συναντησεων, παρουσιασεων.(ετσι κι αλλιως οι περισσοτεροι απο οσους ενεργοποιηθηκαν με καθε τροπο,ειναι και μελη της ΠΑΠΟΕΡ)
4.Η δραση των Ενεργων Πολιτων Ερμιονης αλλα και πολιτων-σων που κινηθηκαν ανεξαρτητα δημοσιοποιωντας και καταγγελωντας στις αρχες.
5.Τα ιστολογια που συνεχως με αρθρα και φωτογραφιες κρατησαν το θεμα των καιωμενων χωματερων στην επιφανεια πιεζοντας για λυση.
6.Η αντιπολιτευση στον Δημο Ερμιονης (και τα δυο μερη της) που βγηκαν μπροστα την κρισιμη στιγμη και ζητησαν εκτακτο ΔΣ.
Τωρα ειναι τα Διδυμα. Για τα Διδυμα ετοιμαζαμε την εκδηλωση οταν ξεσπασε το κακο στην Ερμιονη και μας προλαβαν οι εξελιξεις.
Αμεσως μετα τις γιορτες ομως θα προχωρησουμε στα Διδυμα.Θυμιζω πως ο κινδυνος στα Διδυμα ειναι μεγαλυτερος. Αν ο καπνος της καιομενης χωματερης ενωθει με την παχνη που σκεπαζει το χωριο και εγκλωβιστει αναμεσα στα βουνα οι συνεπειες θα ειναι πολυ μεγαλες.
Οι Φουρνιωτες μεχρι στιγμης κρατανε αποσταση απο καθε συζητηση –πληροφορηση. Περιεργο.

Αν συμφωνουν να γινει μια συσκευασμενη χωματερη πανω απο το χωριο τους ας ερθουν να το δηλωσουν.
Αν θελουν πληροφορηση ας ερθουν παλι για να την εχουν.
Η σιωπη ομως δεν δικαιολογειται.
Οτι και να γινει καπως πρεπει να διαχειριστουμε την υπαρχουσα χωματερη στο Αναθεμα.Τα ζουμια της καταληγουν μεσω του φαραγγιου Κορακιας Φουρνων στον Χελιωτη.
Αυτο ειναι γεγονος.
Ητε γινει δεματοποιητης με βιολογικο ητε οχι.
Τα δυο χωρια λοιπον Διδυμα και Φουρνοι εχουν δικαιωμα λογου.
Η διαχειρηση των απορριμματων του ενιαιου Δημου Ερμιονιδας απαιτει αμεσες και συντονισμενες δρασεις σε επιπεδο επαρχιας.
Και να σας πω και κατι. Διαβαζωντας το ιστολογιο του κ Χαριτατου απο τις Σπετσες βεβαιως και οι Σπετσες και η Υδρα πρεπει να μπουν σε ενα προγραμμα ανακυκλωσης μαζι με την Ερμιονιδα. http://spetses.wordpress.com/filoxenoumena/oikologia/
http://spetses.wordpress.com/filoxenoumena/compost/
Χαρτι πλαστικο γυαλι και αλουμινιο δεν βγαζουν ζουμια δεν αυταναφλεγωνται. Μπορουν να αποθηκευτουν σε ενα σταθμο μεταφορτωσης στην επαρχια μας χωρις επιπτωσεις στο περιβαλλον.
Το οργανικο φορτιο 30-40% μπορει να κομποστοποιηθει σε μεγαλο βαθμο και το υπολοιπο να θαφτει σε Χωρο Υγειονομικης Ταφης
Η δεματοποιηση συμμεικτων απορριμματων πεθαινει.
Ειναι μη λυση
Οσο το συντομοτερο το καταλαβουν οι υποστηρικτες της τοσο καλυτερα. Ανακυκλωση ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.

Aλλαζουν οι Ελληνες;
Ναι αλλαζουμε πολυ γρηγορα αντιληψεις και συμπεριφορα.
Πριν λιγα χρονια θα ηταν αδιανοητο να βρεθουν πολλοι συζητητες σε μια αιθουσα και να μην γινοταν ντουμανι απο τα τσιγαρα.Nα μην μιλησουμε δηλαδη για λεωφορεια νοσοκομεια και αλλου δημοσιους χωρους. Γυρνουσες σπιτι και η πρωτη δουλεια ηταν να βγαλεις τ αρουχα και να κανεις μπανιο μπας και διωξεις την βρωμα της νικοτινης απο πανω σου. Γιατι την αλλη βρωμα μεσα στα πνευμονια σου (εκεινη του παθητικου καπνιστη) δεν μπορουσες με τιποτα να την βγαλεις.
Και αυτα για τους ενηλλικες.
Τα παιδια απο την κουνια μεγαλωναν σε ενα συννεφο καπνου απο τα τσιγαρα των γονιων τους.
Καθε διαμαρτυρια προς τους καπνιστες κατεληγε σε μια σειρα οργισμενων απαντησεων
- πως δεν εχουν δικαιωμα οι ξενερωτοι να καταπιεσουν την ελευθερια ενος καπνιστη να ασκει τα βιτσια του,
-πως δεν θα γινουμε ποτε υστερικοι Αμερικανοι,
-πως ο καρκινος των πνευμονων και το παθητικο καπνισμα ειναι θεωρειες αναποδεικτες,
-πως ο. παπους πεθανε 100 χρονων και μια ζωη φουμαριζε,
-πως δεν μας νοιαζει ο καρκινος που παθαινουμε απο τοσα αλλα, το τσιγαρο μας μαρανε,και παει λεγωντας.
Και ομως .Στην συνεδριαση του Δημοτικου συμβουλιου της Ερμιονης δεν καπνισε ουτε ενας.Η ατμοσφαιρα πεντακαθαρη.Κοψανε το τσιγαρο οι Ελληνες;
Ναι, πολλοι εκει μεσα ειμασταν παλιοι καπνιστες. Αλλα και οι υπολοιποι, αυτοι που συνεχιζουν, εβγαιναν στον διαδρομο να κανουν ενα τσιγαρο.
Η διαδικασια κρατησε τεσσερες ωρες και κανεις δεν καπνισε.Ακομα και ο μανιωδης καπνιστης φιλος μου Στελιος.
Ναι αλλαζουν οι Ελληνες. Οπως και οι Αγγλοι.Μπηκα σε ενα παμπ, σε ενα ναο του αλκοολ και του τσιγαρου μεχρι πριν απο λιγο καιρο, και δεν καπνιζε κανεις.
ΚΑΝΕΙΣ.
Η ατμοσφαιρα πεντακαθαρη.Οι καπνιστες εβγαιναν εξω στη βροχη και το κρυο και σαν διαβεβαιω πως με αυτο τον τροπο γλυτωναν πολλα τσιγαρα. Θα αλλαξουμε και με τα σκουπιδια .
Θα μαθουμε να κανουμε ανακυκλωση.
Ειμαστε ετοιμοι.Και καποτε (πολυ συντομα) η σημερινη απαραδεκτη κατασταση θα φανταζει σαν ενα μακρυνο οπισθοδρομικο παρελθον.
Ας μην το καθυστερησουμε δεματοποιωντας το αισχος των συμμεικτων απορριμματων.