Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

Ο δωδεκάλογος για γιορτές χωρίς στρες και κατάθλιψη



Για πολλούς ανθρώπους, η περίοδος των γιορτών συνοδεύεται από αισθήματα έντονου φόρτου εργασίας ή ακόμα και φόβου - και για απολύτως κατανοητούς λόγους, καθώς στην προσπάθεια να είναι όλα τέλεια φορτώνονται με πολλές και απαιτητικές υποχρεώσεις, από την καθαριότητα και τον στολισμό του σπιτιού έως τα δώρα και το μαγείρεμα.
Το πρόβλημα είναι πως συνήθως όλο και κάτι πηγαίνει στραβά, με συνέπεια αυτοί οι ήδη πιεσμένοι άνθρωποι να φτάνουν στα όριά τους. «Την περίοδο των εορτών βλέπουμε συχνά ανθρώπους με κρίση στρες ή κατάθλιψη που έχει προκληθεί από την διάψευση πολύ μεγάλων προσδοκιών», τονίζει ο δρ Ντόναλντ Γουϊλλιαμς, κλινικός ψυχολόγος στην Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα. «Είναι μεγάλο λάθος να επιδιώκει κανείς το τέλειο, διότι είναι πολύ πιθανό να απογοητευθεί οικτρά».
 Τί μπορείτε, συνεπώς, να κάνετε για να... επιβιώσετε τις γιορτές με το ελάχιστο δυνατό ψυχικό κόστος; Να τι συνιστά ο δρ Γουϊλλιαμς.
1. Να είστε ρεαλιστές. Οι οικογένειες και οι καιροί αλλάζουν και συχνά είναι μάταιο να προσπαθεί να αναβιώσει κανείς τα χαρούμενα Χριστούγεννα της νιότης του. Είναι λ.χ. πιθανό να μην μπορεί να συγκεντρωθεί ολόκληρη η οικογένειά σας στο σπίτι σας ή να μην είναι δυνατόν να κρατήσετε και φέτος μια παράδοση. Μην αποθαρρυνθείτε. Αναζητήστε νέους τρόπους για να περάσετε καλά.
2. Ξεχάστε τις διαφορές σας. Προσπαθήστε να αποδεχθείτε τους συγγενείς και τους φίλους σας με τα προτερήματα και τα ελαττώματά τους, ακόμα κι αν δεν σας αρέσουν. Ξεχάστε τις παλιές ή νέες έχθρες ή αντιζηλίες και μην συζητήσετε καθόλου γι' αυτές - αφήστε το για κάποια άλλη, πιο κατάλληλη στιγμή, διότι ει μη τι άλλο υπάρχει και ο κίνδυνος να ξεφύγουν τα πράγματα από κάθε έλεγχο.
3. Μην κάνετε αλόγιστες αγορές. Πριν βγείτε για ψώνια, αποφασίστε πόσα χρήματα μπορείτε να διαθέσετε για δώρα και άλλα είδη, και μην υπερβείτε το ποσόν αυτό, διότι οι λογαριασμοί που συσσωρεύονται αποτελούν πρόσθετη πηγή άγχους. Ούτως ή άλλως, όσοι σας αγαπούν αληθινά δεν θα σας κρίνουν από το πόσο ακριβά δώρα θα τους κάνετε.
4. Καταρτίστε εγκαίρως το πρόγραμμά σας. Αποφασίστε πότε θα πάτε για ψώνια, πότε για επισκέψεις, πότε θα ετοιμάσετε το σπίτι, πότε θα μαγειρέψετε κ.ο.κ. Καταρτίστε επίσης τα μενού σας και πηγαίνετε εγκαίρως στο σούπερ μάρκετ, κρατώντας μια λίστα με ό,τι χρειάζεστε, ώστε να υπάρχει περιθώριο να αγοράσετε κάτι που ξεχάσατε. Και αν έχετε να πάτε κάπου, ξεκινήστε εγκαίρως από το σπίτι, ώστε να μην τρέχετε τελευταία στιγμή.
5. Μάθετε να λέτε «όχι». Μπορεί να φαντάζει αδιανόητο, αλλά έτσι θα διώξετε πολύ στρες από πάνω σας.
6. Μην τα κάνετε όλα εσείς. Αναθέστε και στα άλλα μέλη της οικογένειάς σας ή ακόμα και στους φίλους σας συγκεκριμένες ευθύνες.
7. Μην εγκαταλείψετε τις υγιεινές συνήθειές σας. Δεν είναι υποχρεωτικό να φάτε και να πιείτε πολύ επειδή είναι γιορτές, ούτε να ξενυχτήσετε μέχρι τελικής πτώσεως. Κάνετε αυτό που θέλετε, ώστε να περάσετε καλά και να μην υποφέρετε μετά.
8. Πάρτε μια ανάσα. Να αφιερώνετε καθημερινά λίγη ώρα στον εαυτό σας. Ακόμα και 15 λεπτά,

χωρίς κάτι να αποσπά την προσοχή σας, μπορεί να σας ανανεώσει αρκετά ώστε να αντέξετε το βαρύ πρόγραμμα που ακολουθεί. Βρείτε, λοιπόν, μια ήσυχη γωνιά για να ηρεμήσετε, να ακούσετε απαλή μουσική, να ξεκουραστείτε ή βγείτε μια βόλτα - κάνετε ό,τι σας ευχαριστεί για να «καθαρίσει» το μυαλό σας και να ανακτήσετε την ηρεμία σας.
9. Αποδεχθείτε τα συναισθήματά σας. Αν έχετε αποχωρισθεί ένα αγαπημένο πρόσωπο ή βρίσκεστε μακριά από τους δικούς σας, συνειδητοποιήστε ότι είναι φυσιολογικό να νιώθετε θλίψη και αναζητήστε τρόπους για να εκφράσετε τα συναισθήματά σας. Μην προσπαθείτε να σας πείσετε πως πρέπει να είστε χαρούμενοι επειδή είναι η πιο γιορτινή εποχή του χρόνου.
10. Ζητήστε βοήθεια. Αν αισθάνεστε μελαγχολικοί ή απομονωμένοι, επιδιώξτε να πλησιάσετε τους φίλους ή τους συγγενείς σας. Και αν αυτό αποτύχει, προσφερθείτε να συμμετάσχετε σε εορταστικές φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, ώστε να βοηθήσετε εσείς κάποιους άλλους και να αισθανθείτε λιγότερη μοναξιά.
11. Σκεφθείτε δυο φορές τις αποφάσεις που θα πάρετε για τον καινούργιο χρόνο. Αν δεν είναι ρεαλιστικές, θα αποτύχουν. Αντί, λ.χ., να αποφασίσετε να αλλάξετε όλη σας τη ζωή, βάλτε ένα μικρό στόχο που θα πραγματοποιήσετε σε βάθος χρόνου και όχι σε έναν μήνα, διότι η όποια αλλαγή δεν είναι καθόλου εύκολη, ούτε μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη. Δεν είναι διόλου τυχαίο, π.χ., πως απ' όσους αποφασίσουν κάθε Πρωτοχρονιά να γυμνάζονται καθημερινά, το 75% έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια σε λιγότερο από ένα μήνα...
12. Απευθυνθείτε σε έναν ειδικό, αν το χρειάζεστε. Είναι πιθανό, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλετε, να μην μπορείτε να κατανικήσετε την επίμονη θλίψη ή το άγχος σας, καθώς και να ταλαιπωρήστε από σωματικά συμπτώματα, να μην μπορείτε να κοιμηθείτε, να είστε οξύθυμοι, να νιώθετε απελπισία ή απλώς να αδυνατείτε να διεκπεραιώσετε τις καθημερινές υποχρεώσεις σας. Αν αυτού του είδους τα αισθήματα επιμένουν δυο-τρεις εβδομάδες, καλό είναι να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας, διότι ενδέχεται να σας απειλεί - ή να έχετε ήδη αναπτύξει - κατάθλιψη.

ΤΑ ΝΕΑ