Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

(Έχουμε ακόμα ξαστεριές..) H αστρογειτονιά μας


Η ζώνη του Ωρίωνα, του κυνηγού, σκοπεύει προς τα κάτω στον Σείριο που ανατέλλει. Ο Μπετελγκέζ, ο Σείριος, και ο Προκύων σχηματίζουν ένα σχεδόν ισόπλευρο τρίγωνο, το γνωστό «χειμερινό» τρίγωνο.
Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου
Ο Ερμής βρίσκεται 33,5° κάτω και στα δεξιά του Δία. Κοιτάξτε χαμηλά στα νοτιοδυτικά μια ώρα μετά τη δύση του ήλιου. Η μεγάλη ημισέληνος είναι περίπου 30° πάνω και στα αριστερά του Δία.
Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου
Πρώτο τέταρτο της σελήνης στις 7:37 μ.μ.
Παρασκευή, 25 Δεκεμβρίου
Στα μέσα και προς το τέλος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η 25η Δεκεμβρίου ήταν τα γενέθλια του ανυπέρβλητου Ήλιου. Γιορτάζονταν η επιβίωση του ήλιου μετά από ένα ακόμα σκοτεινό ηλιοστάσιο. Δίνονταν η υπόσχεση του φωτός και της ζεστασιάς στην άνοιξη και το καλοκαίρι που ακολουθούσαν. Αυτός ο εορτασμός με τον ανάλογο συμβολισμό του συνεχίστηκε τελικά από το χριστιανισμό.
Σάββατο, 26 Δεκεμβρίου
Προσεκτικά παρατηρήστε το σημείο του ηλιοβασιλέματος στον ορίζοντά σας από μέρα σε μέρα. Μπορείτε να δείτε ότι αρχίζει ήδη να μετατοπίζεται λίγο προς τον Βορά;
Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου
Μετά από το σούρουπο, ακολουθήστε τη ζώνη του Ωρίωνα 22° προς τα πάνω και κάμψτε ελαφρώς προς το Βορά για να βρείτε το Λαμπαδία (Aldebaran), το μάτι του Ταύρου. Περίπου μεσοστρατίς μεταξύ της ζώνης του Ωρίωνα και του Πολικού αστέρα, θα βρείτε την Αίγα (Capella), το αστέρι της μητέρας αίγας. Περίπου 34° στα αριστερά του Μπετελγκέζ (Betelgeuse) και 30° με 34° κάτω από την Αίγα, θα βρείτε τον Κάστορα και τον Πολυδεύκη, τα αστέρια των Διδύμων.

Ο Ερμής (μέγεθος -0,5 που πέφτει σε + 0,5) φαίνεται στο σούρουπο, μία ώρα μετά τη δύση του ήλιου, χαμηλά και πάνω από τον νοτιοδυτικό ορίζοντα. Αν και βρίσκεται κοντά στην μέγιστη αποχή του, χάνει φανερά την λαμπρότητά του.


Η Αφροδίτη χάνεται στο φως της ανατολής του ήλιου. Θα εμφανιστεί ξανά στο τέλος του χειμώνα στον βραδινό ουρανό, μετά το ηλιοβασίλεμα.


Ο Άρης (μέγεθος -0,5, στον Λέοντα) αρκετά πιο κάτω από τον Κάστορα και τον Πολυδεύκη, ανατέλλει μετά τις 8 το βράδυ και βρίσκεται ψηλά στον νοτιοανατολικό ουρανό πριν το λυκαυγές. Ο Άρης αρχίζει μια μακριά, αργή πορεία που θα τον φέρει σε αντίθεση στις 29 Ιανουαρίου, 2010. Με τηλεσκόπιο, ο δίσκος του πλανήτη είναι 11,5 δευτερόλεπτα του τόξου και θα φθάσει στα 14,1 δευτερόλεπτα τον Ιανουάριο όταν θα βρεθεί σε αντίθεση, όχι ιδιαίτερα λαμπρός. Μπορείτε να διακρίνετε το βόρειο πόλο του πλανήτη;

Ο Δίας (μέγεθος -2,2, στον Αιγόκερο) λάμπει φωτεινός στα νότια-νοτιοδυτικά στο λυκόφως και χαμηλότερα στα νοτιοδυτικά αργότερα το βράδυ. Δύει μετά τις 9 το βράδυ.

Ο Κρόνος (μέγεθος 1,0, στην κεφαλή της Παρθένου), εμφανίζεται ολοένα και ψηλότερα στα ανατολικά νοτιοανατολικά πριν και κατά τη διάρκεια του λυκαυγούς. Με τηλεσκόπιο, θα μπορέσετε να δείτε ότι οι δακτύλιοί του είναι ακόμα σε κλίση 4,8° από την θέση κάτοψης.

Ο Ουρανός (μέγεθος 5,8, στους Ιχθείς) βρίσκεται ψηλά στο νότο νωρίς το βράδυ.

Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9, στον Αιγόκερο) βρίσκεται σε σύνοδο με τον Δία και απομακρύνεται στη 1° βόρειά του, στις 25 Δεκεμβρίου. Θα βρείτε αναλυτικούς χάρτες με τις θέσεις του Ουρανού και του Ποσειδώνα εδώ: http://media.skyandtelescope.com/documents/Uranus_Neptune09.pdf

Ο Πλούτωνας έχει χαθεί στο φως του ήλιου.
Πλανητάριο