Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Η αστρογειτονιά μας..


   Ο Ερμής και ο Κρόνος φαίνονται χαμηλά στο πρώτο φως της ανατολής του ήλιου κάτω από την Αφροδίτη. Το πρωί της 8ης Οκτωβρίου θα βρεθούν σε σύνοδο, μόλις σε απόσταση 1/3° . Εκείνο το πρωί, ο Ερμής θα έχει μέγεθος -0,8 ενώ ο Κρόνος θα είναι + 1,1. Από τότε και στο εξής, ο Κρόνος σκαρφαλώνει ολοένα και ψηλότερα καθημερινά, ενώ ο Ερμής και η Αφροδίτη παραμένουν στο ίδιο περίπου ύψος πάνω από τον ορίζοντα. Για τον καλύτερο εντοπισμό τους χρησιμοποιήστε ένα ζευγάρι κιάλια.


  Η Αφροδίτη (με φαινόμενο μέγεθος – 3,9, στον Λέοντα) λάμπει χαμηλά στην ανατολή πριν και κατά τη διάρκεια του λυκαυγούς. Ο Βασιλίσκος, αρκετά αμυδρότερος, τώρα κινείται μακριά της, πάνω και στα δεξιά της, κατά 1 μοίρα καθημερινά.

   Ο Άρης (μέγεθος +0,7, στους Διδύμους, κοντά στον Κάστορα και τον Πολυδεύκη) ανατέλλει περίπου στις 1:00 π.μ και βρίσκεται ψηλά στον ανατολικό ουρανό πριν το λυκαυγές. Ο Άρης αρχίζει μια μακριά, αργή πορεία που θα τον φέρει σε αντίθεση στις 29 Ιανουαρίου, 2010. Με τηλεσκόπιο, ο δίσκος του πλανήτη είναι μόλις 6,8 δευτερόλεπτα του τόξου και θα φθάσει στα 14 δευτερόλεπτα τον Ιανουάριο όταν θα βρεθεί σε αντίθεση, όχι ιδιαίτερα λαμπρός.

   Ο Δίας (μέγεθος -2,6, στον Αιγόκερο για αυτό το έτος) λάμπει στα νοτιοανατολικά στο τέλος του λυκόφωτος. Βρίσκεται σε πολύ καλή θέση για παρατήρηση περίπου στις 9 μ.μ. Η φαινόμενη διάμετρος του είναι 45 δευτερόλεπτα του τόξου.

   Ο Ουρανός (μέγεθος 5,7, στους Ιχθείες) βρίσκεται ψηλά στα νοτιοανατολικά το βράδυ. Ο αστεροειδής 3 Juno, με μέγεθος 8, βρίσκεται κοντά στον πλανήτη.

    Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,8, στον Αιγόκερο) βρίσκεται 7° ανατολικά του Δία.

    Ο Πλούτωνας (μέγεθος 14, στον βορειοδυτικό Τοξότη) βρίσκεται στα νότια νοτιοδυτικά νωρίς το βράδυ.

Δορυφόρος της NASA είναι σε πορεία πρόσκρουσης με την σελήνη.


Μια απεικόνιση μέσω υπολογιστή του δορυφόρου LCROSS που πρόκειται να προσκρούσει πάνω στην Σελήνη την Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου.



Το σημείο πρόσκρουσης είναι ο κρατήρας Cabeus κοντά στο νότιο πόλο της σελήνης.
 Η NASA κατευθύνει τον δορυφόρο LCROSS και τον συνοδό πύραυλό του Centaur στον κρατήρα όπου θα γίνει μια θεαματική διπλή πρόσκρουση με σκοπό να ανακαλύψει πιθανόν σημάδια ύπαρξης νερού στη σελήνη.


Η στιγμή της πρόσκρουσης θα είναι στις 2:30 μ.μ. (11:30 UT). Η σελήνη δεν θα είναι ορατή στον ουρανό της Ελλάδας. Θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε το γεγονός αυτό ζωντανά από την τηλεόραση της NASA: http://www.nasa.gov/multimedia/nasatv/index.html που θα αρχίσει τη μετάδοση από τις 1:15 μ.μ. Μόνο οι ερασιτέχνες αστρονόμοι της Δυτικής ακτής των Η.Π.Α. και περισσότερο αυτοί που ζουν στην Χαβάη και στα νησιά του Ειρηνικού θα μπορέσουν να δουν το γεγονός με τα τηλεσκόπιά τους (10 ίντσες και πάνω).

Ο πύραυλος Centaur θα χτυπήσει πρώτος, μετασχηματίζοντας την 2200 kg μάζα του και την 10 δισεκατομμυρίων joules κινητική του ενέργεια σε ένα φλας θερμότητας και φωτός. Οι ερευνητές περιμένουν να σχηματιστεί από την πρόσκρουση μια δέσμη από τα θραύσματα με ύψος έως 10 km. Ο δορυφόρος LCROSS θα φωτογραφίσει τη σύγκρουση για την τηλεόραση της NASA και μετά θα περάσει μέσα από το σύννεφο που θα δημιουργήσουν τα θραύσματα. Τα φασματοσκόπια που υπάρχουν πάνω στον δορυφόρο θα αναλύσουν τη φωτισμένη από το φως του ήλιου δέσμη από τα συντρίμμια ψάχνοντας για σημάδια ύπαρξης νερού(H2O) ή μέρη του (OH), άλατα, λάσπη, ενυδατωμένα μεταλλεύματα και ανάμεικτα οργανικά μόρια.

" Εάν υπάρχει νερό εκεί, ή κάτι άλλο ενδιαφέρον, θα το βρούμε" υποστηρίζει ο Tony Colaprete από τη NASA.



Πλανητάριο

Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ για τον Τσε


                               
                             Κολάζ με εξώφυλλα περιοδικών που είχαν αφιερώματα στον Τσε Γκεβάρα

        Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για τον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, με συμμετοχές απ' όλο τον κόσμο, διοργανώνει -με αφορμή την επέτειο θανάτου του- η New Star σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελάδα.

   Το φεστιβάλ θα ξεκινήσει μεθαύριο. Ακριβώς 42 χρόνια πριν, την 8η Οκτωβρίου του 1967, ο Γκεβάρα πέρασε οριστικά στην ιστορία και διά παντός στο συλλογικό υποσυνείδητο όσων αγωνίζονται ή απλώς προσδοκούν και κρυφά ονειρεύονται την αλλαγή της κρατούσας κατάστασης εκμετάλλευσης, της απροκάλυπτης όσο και κυνικής διαχείρισης της τύχης του πλανήτη από τον φονταμενταλισμό της αγοράς.
   Το όνομα και η εικόνα του Τσε συνεχίζουν να φέρουν ιδέες και οράματα, να συνεγείρουν μυαλά και καρδιές ανθρώπων όλων των ηλικιών σε όλα τα μέρη του κόσμου.
   Η διαρκής εικόνα αυτού του αιώνιου εφήβου επαναστάτη, η ζωή, η προσωπικότητα, οι αγώνες και οι ιδέες του παραμένουν ακλόνητα σημεία αναφοράς.
   Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στον κινηματογράφο ΑΑΒΟΡΑ (Ιπποκράτους 180, Αμπελόκηποι) και θα διαρκέσει έως τις 14 Οκτωβρίου. Καθημερινά, από τις 6:30 μ.μ. και μέχρι τα περασμένα μεσάνυχτα θα προβάλλονται ντοκουμέντα της ζωής και της δράσης του, όπως απαθανατίζονται από καλλιτέχνες όλου του κόσμου -από την Κούβα, τη Χιλή, τη Βολιβία, την Αργεντινή, την Ιταλία, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ελλάδα.
   Η πλειονότητα αυτών των ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, και πρώτη φορά οι θεατές θα μπορούν να απολαύσουν συγκεντρωμένο τέτοιο όγκο ανεκτίμητου «φιλμικού» υλικού γύρω από το πρόσωπο του Τσε.
   Τα ντοκιμαντέρ περιέχουν σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό απ' ευθείας από τα αρχεία της Κούβας, ανέκδοτες εικόνες και συνεντεύξεις με μέλη της οικογένειας Γκεβάρα, φίλους και συντρόφους, ενώ περιλαμβάνονται όλα τα στάδια της ζωής του θρυλικού επαναστάτη: από τη γέννηση και τα χρόνια της νιότης, την περιπλάνηση στη Λατινική Αμερική, τη συνάντηση με τον Φιντέλ Κάστρο, τα ταξίδια του ως υπουργός της επαναστατικής κυβέρνησης μέχρι τη δολοφονία του στα βουνά της Βολιβίας στην τελευταία προσπάθεια να διευρύνει τον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη.
   Οι θεατές θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να γίνουν μάρτυρες άγνωστων πτυχών της ζωής του μεγάλου αγωνιστή, μέσα από δυσεύρετες παραγωγές κινηματογράφου κι άλλες πολύτιμες μαρτυρίες που εμπλουτίζουν τις γνώσεις μας για τη ζωή και τη δράση του.
   Από την Ελλάδα θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ που έχουν κάνει για τον Γκεβάρα οι: Γιώργος Αυγερόπουλος, Σεμίνα Διγενή, Στέλιος Κούλογλου, Κώστας Μπαξεβάνης και Τσίμας Παύλος.
    Επίσης, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, καλλιτέχνες θα απαγγείλουν ποιήματα για τον Τσε και θα διαβάσουν κείμενα του ίδιου και σημαντικά γράμματά του όπως προς την οικογένειά του, τον Φιντέλ Κάστρο κ.ά.
    Θα προβληθούν επίσης βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα από συναυλίες με τραγούδια για τον Τσε, στις οποίες -μεταξύ άλλων- τραγουδούν οι: Μάνος Λοΐζος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου και Βασίλης Λέκκας.
         Την ερχόμενη Πέμπτη, ημέρα έναρξης του φεστιβάλ, στις 8:00 μ.μ. θα μιλήσει ο πρέσβης της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα, Hermes Herera Hernandez.



 ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

«Φάρμακο» για την κατάθλιψη η μεσογειακή διατροφή


  Όπως ανακοίνωσαν Ισπανοί ερευνητές, πέρα την προστασία από καρκίνο, καρδιοπάθεια, άσθμα και διαβήτη, η μεσογειακή διατροφή έχει ευεργετική επίδραση στην κατάθλιψη.
  Η μελέτη διαπίστωσε ότι υπάρχουν μέχρι 30% λιγότερες πιθανότητες να εμφανιστεί κατάθλιψη σε άτομα που τρώνε πολλά φρούτα, λαχανικά, ψάρια, δημητριακά και λίγο κόκκινο κρέας.
  Όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές, ακόμη κι αν απομονώσουν άλλους παράγοντες - όπως η ανταγωνιστική και αγχώδης προσωπικότητα, η οικογενειακή κατάσταση, το υγιεινό στιλ ζωής κ.α. - ισχύει πάντα ότι όσο μεγαλύτερη είναι η προσκόλληση σε μια καθημερινή μεσογειακή δίαιτα, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να εμφανιστεί κατάθλιψη σε ένα άτομο.


ΕΝΕΤ

Λίγη μουσική..

Καιγομαστε !Ουτε Κοκκαλη ουτε Μπομπολα.ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ-ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

Διαβάστε..


http://sikam.wordpress.com/2009/10/06/%ce%ba%ce%b1%ce%b9%ce%b3%ce%bf%ce%bc%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b5/

Το πράσινο τσάι προλαμβάνει τον καρκίνο του στομάχου


  Νέα Υόρκη: Ένας επιπλέον λόγος για την κατανάλωση πράσινου τσαγιού είναι ότι η τακτική κατανάλωση πέντε ή περισσότερων φλιτζανιών καθημερινά μειώνει κατά 20% τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του στομάχου για τις γυναίκες, όχι όμως για τους άνδρες.

  Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο Gut, ομάδα ερευνητών από το Εθνικό Αντικαρκινικό Κέντρο του Τόκιο με επικεφαλής τον Δρ Μ. Ινοουε μελέτησε την επίδραση του πράσινου τσαγιού στην πρόληψη του καρκίνου, διότι υποπτευόταν ότι οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του μπορεί να προστατεύουν έναντι του θανατηφόρου αυτού καρκίνου. Ειδικότερα, μπορεί να περιλαμβάνει συστατικά που καταπολεμούν τα βακτήρια που έχουν σχετιστεί με τον καρκίνο του στομάχου.
  Ωστόσο, παλαιότερες μελέτες είχαν παρουσιάσει ασαφή αποτελέσματα. Και για να έχουν καλύτερη αίσθηση των πραγμάτων οι ερευνητές αποφάσισαν να εξετάσουν έξι παλαιότερες σχετικές μελέτες.
  Όλες μαζί περιλάμβαναν περισσότερους από 219.000 άνδρες και γυναίκες, 40 ετών και άνω που είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση από επτά έως και περισσότερα από 11 χρόνια. Συνολικά, περίπου τέσσερις στους πέντε συμμετέχοντες ανάφεραν ότι έπιναν καθημερινά πράσινο τσάι, με περίπου το ένα τρίτο να πίνει πέντε ή περισσότερα φλιτζάνια ημερησίως.



health.in.gr

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

Αιθέρια έλαια για την καταπολέμηση του άγχους και της κόπωσης


  Η θεραπευτική χρήση των αιθέριων ελαίων είναι ευρέως γνωστή για την ανακούφιση του άγχους και της ψυχοσωματικής κοπώσεως. Η χρήση ορισμένων αιθέριων ελαίων έχει αποδειχθεί από σχετικές έρευνες ότι μπορεί να προσφέρει άμεση ανακούφιση από το άγχος και τις επιπτώσεις του, αυξάνοντας τη διάθεση και την ενισχύοντας τη συγκέντρωση.

Τι θα χρειαστείτε:

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο από τα παρακάτω φυσικά αιθέρια έλαια (κατά προτίμηση από βιολογική καλλιέργεια):

Βασιλικός
  Ηρεμιστικό (στο μπάνιο). Ανακουφίζει από το άγχος, βελτιώνει την κυκλοφορία. Για κατάθλιψη, προβλήματα γαστροεντερικά, για κρυολογήματα. Πρώτη βοήθεια για τσιμπήματα φιδιών και σφήκας (αδιάλυτο), όχι σε εγκύους.


Κανέλα
  Καλό για το κυκλοφορικό, την καρδιά το νευρικό σύστημα. Τονωτικό, σεξουαλικό, χαλαρωτικό, κόβει την όρεξη, αντισηπτικό. Για σπασμούς, αναιμία, εξάντληση, διάρροια, δυσκοιλιότητα, προβλήματα πεπτικού, φούσκωμα. Καταπολεμάει τις ψείρες, ψώρα, σκουλήκια, τυμπανισμό, βήχα. Χρήσιμο στη ζαχαροπλαστική - μαγειρική, όχι σε εγκύους.

Λεβάντα
  Είναι το αιθέριο έλαιο που έχει τις περισσότερες εφαρμογές. Για πληγές κάθε είδους, τσιμπήματα, ψείρα, ψώρα (επάλειψη αδιάλυτο), πονοκέφαλο, καταρροή και γενικά γρίπη, ημικρανίες (λίγες σταγόνες στους κροτάφους), κακή αναπνοή, πόνους στα αυτιά, προβλήματα μύτης και λαιμού. Για παχυσαρκία, κατακράτηση υγρών, ανωμαλίες περιόδου, τόνωση του κυκλοφορικού, πόνους των μυών, ρευματισμούς, διαστρέμματα, κολικούς, δυσπεψία, ναυτία. Γυναικολογικά προβλήματα. Για άγχος, κατάθλιψη, ακμή, δερματίτιδα, έκζεμα, ψωρίαση, ακμή.

  Μαντζουράνα
  Αντισπασμωδικό και καταπραϋντικό. Τονωτικό για την καρδιά, το ουροποιητικό, το νευρικό και το πεπτικό σύστημα. Φάρμακο για την ημικρανία, αϋπνία, κρυολόγημα, μελανιές, μυϊκούς πόνους, διαστρέμματα, όχι σε εγκύους.

 Πορτοκάλι
 Πεπτικά προβλήματα, ρυθμίζει τη λέμφο και εκκρίσεις. Κατάλληλο για παχυσαρκία, κατακράτηση υγρών. Καταστέλλει την ταχυπαλμία, αϋπνία, ηρεμιστικό (μπάνιο), τονωτικό.

Πεύκο
  Αναζωογονητικό για τον εγκέφαλο. Δυνατό αντισηπτικό για το ουροποιητικό σύστημα και το συκώτι. Ενδείκνυται για κούραση, ένταση, νευρικότητα, αϋπνία, μυϊκές κράμπες, ρευματισμούς, πόνους στις αρθρώσεις και στην πλάτη, βήχα, δυσκολία στην αναπνοή. Εξάγεται από ρητίνη.

Δενδρολίβανο
Για τόνωση του νευρικού, κυκλοφορικού και λεμφικού συστήματος. Είναι διουρητικό, καταπολεμά την κολίτιδα, δυσκοιλιότητα, διάρροια, τυμπανισμό, πέτρες χολής, γαστρεντερίτιδα, στομαχόπονο, ρευματισμούς.
  Για την αμηνόρροια, λευκόρροια, πόνους μυϊκούς, αρθρίτιδα, άσθμα, χρόνια βρογχίτιδα, βήχα, γρίπη. Ιδανικό για το τριχωτό της κεφαλής, αλωπεκία, τριχόπτωση. Καταπολεμά την παχυσαρκία, την κατακράτηση υγρών και την κυτταρίτιδα. Για τριχόπτωση. Για πληγές, καψίματα, ρευματισμούς, κουρασμένα ή πρησμένα πόδια. Για πονοκεφάλους, υπέρταση.

                        

Το Πάντα συμβουλεύει…WWF

Μια πρωινή βόλτα..

 Μια πρωινή βόλτα στον δρόμο για Μαγκούλα..
Δίπλα από την μπανιέρα του ΄΄Φραγκούλη΄΄ .

Της Ρίνας Λουμουσιώτη

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009