Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Η αρχαία πορφύρα της Ερμιόνης και η τεχνολογία της


 Η ομάδα των νέων της Ερμιόνης, δουλεύοντας για το νέο τους site, ψάχνουν και μέσα από το διαδίκτυο πληροφορίες για τον τόπο τους.

 Κάθε γενιά με την σειρά της αναζητά τις ρίζες της .

  Κάποιοι με την ίδια αγάπη και την ίδια ανάγκη, ψάχνοντας, δούλεψαν και άφησαν παρακαταθήκη γνώσης γι αυτόν τον τόπο, την Ερμιόνη μας.

  Ένας απ αυτούς ο δικός μας Βασίλης Γκάτσος που δική του μελέτη,  σε συνεργασία με τον κο Σταύρο Πρωτοπαπά, ανακάλυψαν και προτείνουν να διαβάσουμε ενθουσιασμένα τα παιδιά.

Γράφουν..

Η πορφύρα, γνωστή απο αρχαιοτάτων χρόνων, σαν βασιλική βαφή, ήταν η ωραιότερη και ακριβότερη βαφή της αρχαιότητας...



Athens Photo Festival..Για όσους αγαπούν την φωτογραφία


Εγκαινιάζεται την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου το κεντρικό εκθεσιακό πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης του Athens Photo Festival που στεγάζεται στον κύριο χώρο του Φεστιβάλ, στο Κτίριο Πεζογέφυρας-Εσπλανάδας (δίπλα στο γήπεδο Tae Kwon Do).


  Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο κεντρικός χώρος της φετινής διοργάνωσης στο Δέλτα Φαλήρου συνιστά μία ευρεία πλατφόρμα καλλιτεχνικής έκφρασης αφιερωμένη στους φίλους του φωτογραφικού μέσου και του ψηφιακού πολιτισμού. Το Κτίριο της Πεζογέφυρας-Εσπλανάδας διαμορφώνεται ως μία πολιτιστική υποδομή που επιτρέπει τη δημιουργία γεφυρών και τον αμοιβαίο διάλογο μεταξύ συμβατικών και νέων μέσων παρουσίασης της φωτογραφικής παραγωγής, που καλύπτει μία επιφάνεια συνολικού εμβαδού 5.000τμ
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ διοργανώνονται 11 Ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, 21 Video projects, συμμετέχουν120 Φωτογράφοι από 22 χώρες ενώ θα λειτουργεί Φωτογραφικό βιβλιοπωλείο και θα πραγματοποιηθούν διαλέξεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, διεθνής ημερίδα και ξεναγήσεις.

Το πρόγραμμα

Τα ερωτήματα μιας ταινίας


 Mπορεί η γνώμη των κριτικών να κατέταξε ήδη στις κατηγορίες «αριστούργημα» ή «πολύ καλή» την ταινία «Η λευκή κορδέλα», αλλά η εισφορά της ίσως και να υπερβαίνει το καλλιτεχνικό γεγονός. Για όλους όσοι προβληματίζονται για το πώς επικοινωνεί η μια γενιά με την άλλη ή για το πώς η εξουσία –η κάθε εξουσία– αντιλαμβάνεται τις αντιδράσεις των νέων, τις αποκλίνουσες συμπεριφορές και τις ακρότητες, αυτή η ταινία μιλάει στην ψυχή. Σε εκείνους που δεν βολεύονται με τις εύκολες απαντήσεις για τα αίτια της βίας των «καλομαθημένων» νέων του περασμένου Δεκέμβρη και δεν πείθονται με τις απλοϊκές ερμηνείες για το πώς ενεφανίσθη η «νέα γενιά» τρομοκρατών, η ταινία του Μίκαελ Χάνεκε μπορεί να μη δίδει απαντήσεις –άλλωστε δεν είναι αυτός ο ρόλος της Τέχνης– αλλά θέτει τις κατάλληλες ερωτήσεις.
 Και το να βρεις τις σωστές ερωτήσεις, αυτό είναι η πιο σημαντική στιγμή στο πρόβλημα.
Oσοι συνεχίζουν, λοιπόν, να έχουν ερωτήματα για το τι γεννά τη βίαιη συμπεριφορά σε ένα, έστω μικρό, ποσοστό νέων, και δεν φοβούνται τις αγωνίες τους, ας δουν αυτήν την ταινία.

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Γιορτή του Πολυτεχνείου απο το Γενικό Λύκειο Ερμιόνης


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
 Σας προσκαλούμε  την Τρίτη 17 Νοέμβρη 2009 και ώρα 9.00πμ στην αίθουσα Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ερμιόνης στη γιορτή για την 36η επέτειο του Πολυτεχνείου

¨ Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται, ζυγόν δουλείας ας έχωσι '  θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία.¨
                   (Ανδρέας Κάλβος)

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

Ο Σύλλογος Διδασκόντων και Μαθητικές Κοινότητες
Γενικού Λυκείου Ερμιόνης

«Τικ Τικ».. ο χρόνος κυλάει για το περιβάλλον



Σωροί από ρολόγια τοποθετήθηκαν έξω από τη Σύνοδο για το Κλίμα της Βαρκελώνης.
 «Τικ Τικ» ονομάζεται η καμπάνια 200 οργανώσεων, που προειδοποιούν ότι ο χρόνος κυλάει πολύ γρήγορα για να μη ληφθούν αποφάσεις δραστικές για το περιβάλλον.

Νέα στρατηγική ανακύκλωσης; «Μηδενικά απόβλητα»


  Ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης, γνωστό ως «μηδενικά απόβλητα» έχει εξαπλωθεί σε πολλές περιοχές της Αμερικής, λαμβάνοντας χώρα σε αρκετά σχολεία, καφετέριες, εθνικά πάρκα, εστιατόρια, στάδια αλλά και εταιρίες.

   Η κίνηση αυτή, είναι ιδιαίτερα απλή σε θεωρητικό επίπεδο αν και σε πρακτικό αντιμετωπίζει ακόμα αρκετές δυσχέρειες. Η στρατηγική ανακύκλωσης, συνιστά την αποφυγή οποιουδήποτε μη βιοδιασπάσιμου υλικού και την ανασύνθεση και κομποστοποίηση υλικών, με απώτερο στόχο την μείωση των αποβλήτων.
  Η φιλοσοφία των «μηδενικών-αποβλήτων», απόκτησε μεγαλύτερη δύναμη εξαιτίας, μεταξύ άλλων, της δυσάρεστης πραγματικότητας που αντιμετωπίζουν πολλοί κάτοικοι, όπως η αυξανόμενη δυσκολία εξασφάλισης αδειών για νέες χωματερές αλλά και η συνείδηση ότι η οργανική φθορά απελευθερώνει μεθάνιο, ένα αέριο που αυξάνει την θερμοκρασία της γης.
  Η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος και ο κος Jon D.Johnston , προϊστάμενος του διοικητικού τμήματος υλικών, αναφέρει ότι κανείς δεν επιθυμεί περισσότερες χωματερές πλησίον του τόπου του, ακόμα και όσοι μένουν σε αγροτικές περιοχές. Επιπλέον, συμπληρώνει ότι δε χρειάζεται να θάβονται υλικά τα οποία ανακυκλώνονται.
 Φυσικά οι Αμερικάνοι πολίτες είναι αδιαμφισβήτητα πρωταθλητές στην παραγωγή σκουπιδιών, με ποσοστά απόρριψης 4.5 κιλών αποβλήτων κατά άτομο σε καθημερινή βάση. Περισσότερα από τα μισά εξ' αυτών καταλήγουν σε χωματερές ή κλιβάνους.

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Τα λαχανικά προστατεύουν τα μάτια μπροστά στο PC


  Όσοι εργάζονται με τις ώρες μπροστά σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, καλό είναι να εντάξουν στη διατροφή τους άφθονα λαχανικά, όπως το σπανάκι, το μαρούλι και οι κόκκινες πιπεριές, διότι είναι πλούσια στην αντιοξειδωτική ουσία λουτεΐνη που μπορεί να προστατεύει την όραση, αναφέρει η εφημερίδα «Τάιμς» του Λονδίνου.

   Η σχετική πιλοτική μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 37 συστηματικούς χρήστες PC και έδειξε ότι με 10 mg λουτεΐνης την ημέρα αντιλαμβάνονταν καλύτερα το contrast και μερικοί έδειχναν να επηρεάζονται λιγότερο από τη λάμψη.
  Αν και είναι δύσκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια η ποσότητα των τροφίμων που παρέχουν την ίδια ποσότητα λουτεΐνης με αυτήν που χορηγήθηκε στη μελέτη, υπολογίζεται σε 200 γραμμάρια κόκκινες πιπεριές ή μαρούλι ή σε 100 γραμμάρια σπανάκι.
  Αν μη τι άλλο, τα τρόφιμα αυτά προστατεύουν και από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας αργότερα στη ζωή (είναι η συνηθέστερη αιτία τύφλωσης μετά τα 65).

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Μουσικούλα..

Κάποτε στο Κιλιμάντζαρο


   Κάποτε υπήρχε πάγος στην κορυφή του υψηλότερου βουνού της Αφρικής, στην Τανζανία.
   Η φωτογραφία του Στήβεν Μόρισον (European Press Photo Agency) τραβήχτηκε τον Ιούνιο και αποδεικνύει ότι απο το 2000 μέχρι σήμερα έχει χαθεί το 26% του πάγου.
Αυτά ήταν τα καλά νέα.
Τα κακά είναι ότι απο το 1912 μέχρι σήμερα έχει λειώσει το 85% των πάγων στην κορυφή του Κιλιμάντζαρο.

protagon.gr

Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ .. ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΜΑΣ


Είμαστε μαζί για το κλίμα
Η Greenpeace και το WWF Ελλάς ενώνουμε τις δυνάμεις μας στο δρόμο για την Κοπεγχάγη.

  Στην Κοπεγχάγη οι ηγέτες από ολόκληρο τον πλανήτη θα διαπραγματευτούν κάτι περισσότερο από μία συνθήκη, θα εργαστούν για την ίδια τη σωτηρία του πλανήτη και την επιβίωση εκατοντάδων εκατομμυρίων συνανθρώπων μας.

  Χρειαζόμαστε μία φιλόδοξη, δίκαιη και δεσμευτική συμφωνία στην Κοπεγχάγη, για να αποτρέψουμε τις καταστροφικές επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος. Σε αυτή την προσπάθεια, πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί για το κλίμα για να τα καταφέρουμε.
  Στο δρόμο για την Κοπεγχάγη, η Greenpeace και το WWF Ελλάς ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να ενημερώσουμε και να κινητοποιήσουμε τους Έλληνες πολίτες. Συνεργαζόμαστε για να πείσουμε την Ελληνική Κυβέρνηση ότι η επίτευξη μιας πραγματικά φιλόδοξης συμφωνίας για το κλίμα είναι η μόνη επιλογή για την Ελλάδα.

Πρεσβύτερος Θεμιστοκλής Στ. Μπάζος

Πρεσβύτερος Θεμιστοκλής Στ. Μπάζος και η τυχερή Κοιλάδα που τον έχει μπροστάρη, να αποδεικνύει ότι μπορώ σημαίνει θέλω.



Αντιγράφουμε
Τα φετινά στοιχεία του απολογισμού είναι τα εξής:

΄΄Από τον Οκτώβριο του 2008 έως και τον Οκτώβριο του 2009 συγκεντρώσαμε
 35 τόνους, 905 κιλά χαρτιού προς ανακύκλωση. Από την πώληση του χαρτιού σε εργοστάσια της Αττικής εισπράξαμε 1.457, 43 Ευρώ. Για την διαλογή του χαρτιού, το πακετάρισμα και την μεταφορά προς τα εργοστάσια δαπανήσαμε 1.785 ευρώ. Το υπόλοιπο όπως καταλαβαίνετε και φέτος είναι αρνητικό, -327,57ευρώ.¨

  ¨ Το έχουμε πει και θα το ξαναπούμε, ότι το όφελος από την ανακύκλωση δεν είναι άμεσα οικονομικό αλλά είναι πολύ σημαντικό για το φυσικό μας περιβάλλον.¨

   "Ενώνοντας την φωνή μου, με την φωνή όλων των ενεργών πολιτών αυτού του τόπου ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ , τον Δήμαρχο Κρανιδίου, κο Δημήτριο Σφυρή, να αναλάβει τις πρωτοβουλίες αυτές που θα οδηγήσουν στην εφαρμογή - επέκταση της ανακύκλωσης όλων των υλικών, σε όλο το εύρος του δήμου υπό την ευθύνη και την επίβλεψη του δήμου Κρανιδίου. Και υποσχόμαστε ότι θα συνεπικουρήσουμε όλοι μας, ο καθένας από το πόστο του, στην επίτευξη του προγράμματος ανακύκλωσης.

  Εμείς με την βοήθεια του Θεού και των συμπολιτών μας θα συνεχίσουμε την προσπάθεια.¨

Greenpeace στη Βραζιλία



  Nα κρατήσει τις δεσμεύσεις του κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη καλούν τον πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίθ Ινάσιο Λούλα οι ακτιβιστές της Greenpeace. Στη φωτογραφία κρατουν πανό μέσα σε μια λίμνη έξω από το υπουργείο εξωτερικών