Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Βασίλης Γκάτσος. Απάντηση στην κυρία Θεοδώρα Βογανάτση για τη σύγχυση που της δημιούργησαν τα γραπτά μου.

Τα κείμενά μου δεν έρχονται σε αντίφαση ούτε δημιουργούν σύγχυση. Έτσι τουλάχιστον νομίζω.

1). Από την μια υπάρχει το γεγονός ότι ο ΧΑΔΑ με ή χωρίς παράνομη καύση είναι ένας τόπος μόλυνσης ατμόσφαιρας, γης, υπόγειων νερών, παραγωγής, χλωρίδας και πανίδας, γι’ αυτό και καταργήθηκε. Ως σωστός τρόπος ορίστηκε ο ΧΥΤΑ ο οποίος πριν προλάβει να αναπτυχθεί στην Ερμιονίδα (αλλού αναπτύχθηκε, όπως π.χ. στην Πάτρα) ουσιαστικά καταργείται και περνάμε πλέον στον ΧΥΤΥ δηλαδή σε χώρο υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων. Δηλαδή ο νόμος πλέον σε υποχρεώνει να κάνεις ανακύκλωση - αξιοποίηση και στη συνέχεια, ό,τι σου μείνει που πλέον δεν είναι αξιοποιήσιμο να το πάς σε ΧΥΤΥ. Αν είσαι τόσο τέλειος στην ανακύκλωση, μπορεί να μη σου μείνει τίποτα για το ΧΥΤΥ.
2). Από την άλλη η μόλυνση έχει χαρακτηριστικά που εξαρτώνται από ποσότητα και ποιότητα απορριμμάτων και τον τρόπο διαχείρισής τους στη ΧΑΔΑ. Και δεν επιτρέπεται να υπερβάλουμε με λαϊκίστικο τρόπο και καλυμμένοι πίσω από ταμπέλες δήθεν οικολογίας, δυσφημώντας εν τέλει τον τόπο μας και τα προϊόντα, αλλά να θέτουμε τα πράγματα στις πραγματικές τους διαστάσεις. Όχι επειδή έχουμε διαφορές με τον Δήμο, ή είμαστε πολιτικά αντίθετοι με τον οποιοδήποτε Δήμαρχο να διογκώνουμε ένα καθ’ όλα υπαρκτό πρόβλημα και να το μετατρέπουμε σε πολιτικό όπλο, τις δε διοξίνες να τις κάνουμε μικροπολιτικά «νέφη διοξινών».
Όλοι μας στείλαμε email συμπαράστασης στην προσπάθεια των πέντε γυναικών γνωστού τοπικού blog οι οποίες δραστηριοποιήθηκαν για το θέμα και ενεργοποίησαν και τον κύριο Μανιάτη, μέσα σε πλαίσια ευπρέπειας αλλά και δυναμισμού. Και όλοι θέλουμε την ανακύκλωση η οποία όμως στην πράξη αποδεικνύεται δύσκολο θέμα.
Ούτε μπορεί να γίνει αβασάνιστα αποδεκτή η πρόταση για τη μετατροπή του χώρου και του εξοπλισμού στο Σταυρό Διδύμων σε χώρο ανακύκλωσης και συσκευασίας όλων των σκουπιδιών της επαρχίας μας και δύο γειτονικών επαρχιών. Γιατί πολύ ωραίο ακούγεται να ξενοιάσουν όλοι και να συσσωρεύσουν μετά χαράς πάνω από το χωριό των Διδύμων όλα τα σκουπίδια, όπου στην πράξη θα γίνει το ίδιο που γίνεται σήμερα στις χωματερές, αφού εκεί θα ρίχνονται και τα μπάζια και μαζί τους κάθε είδους άχρηστο αντικείμενο που ανεξέλεγκτα θα κουβαλάει νύχτα και αργίες ο οποιοσδήποτε. Καλές οι προτάσεις, καλές οι ιδέες και οι προθέσεις, όμως θα τις φορτωθούν άλλοι και ξέρουμε πολύ καλά με ποιον τρόπο.

Αν αυτή η ανακύκλωση γίνει τέλεια σε κάθε χωριό δεν χρειάζεται κεντρική συγκέντρωση αυτής. Κάθε χωριό την κάνει μόνο του σε ένα μικρό χώρο, αφού έχει προηγηθεί ο λεπτομερής διαχωρισμός των απορριμμάτων στο νοικοκυριό και στο μαγαζί. Αν όμως δεν γίνει κάτι παρόμοιο και για τα μπάζια της οικοδομής (παράνομα μέχρι σήμερα πήγαιναν στις ΧΑΔΑ και μη νομίζετε ότι όταν κλείσει θα δέχονται μόνον μπάζια), τότε χαμένος κόπος. Και αν τα υπολείμματα κρεάτων, σφαγίων και τα ψοφίμια δεν πάνε στις μονάδες που πρέπει προς καύση, και πάλι χαμένος κόπος. Γι’ αυτό τόνισα ότι μόνον τα σχολεία, οι καθηγητές, οι οικολόγοι με εθελοντική εργασία μπορούν να γίνουν οι πυρήνες έμπρακτης οικολογικής δράσης.
Όσο για την αποκατάσταση και απορρύπανση των υπαρχουσών χωματερών Ερμιόνης και Κρανιδίου (σε αυτούς τους χώρους δεν επιτρέπεται πλέον καμία δραστηριότητα και καμιά απόθεση κανενός αποβλήτου, ούτε μπαζιών), θα κρατήσει χρόνια. Κατά την γνώμη μου έτσι θα μείνουν, θα χορταριάσουν και θα λησμονηθούν απ’ όλους.
Άρα δεν νομίζω ότι υπάρχει αντίφαση στα γραπτά μου ή ότι δημιουργούν σύγχυση και μάλιστα σε μια καθηγήτρια Φυσικής. Βάζουν απλά τα πράγματα στις κανονικές τους διαστάσεις.
Τα βάζετε όλοι ως προς αυτό το θέμα με τον Δήμαρχο Ερμιόνης κύριο Λεμπέση, αλλά πρέπει να τα βάλλετε και με τον Δήμαρχο Κρανιδίου κύριο Σφυρή, αλλά και με τον πρώην Δήμαρχο κύριο Καμιζή, γιατί οι φωτιές ήταν χειρότερες στη χωματερή του Κρανιδίου.
Όμως σε τι φταίνε όλοι αυτοί δεδομένου ότι χρήματα για ανακυκλώσεις και κατασκευές ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ δεν έχουν;
Σε ένα κατά την γνώμη μου έφταιξαν. Πήραν πάνω τους διαδικασίες υπέρ του συνόλου που δεν έπρεπε να πάρουν.
Εξηγούμε:
Πολύ πριν από τις 31-12-2008 έπρεπε να ανακοινώσουν ότι σύμφωνα με το νόμο οι ΧΑΔΑ Ερμιόνης, Κρανιδίου κλείνουν οριστικά. Ο Δήμος 31-12-2008 θα κλείδωνε την είσοδο και θα έριχνε μεγάλα βράχια, ώστε να αποκλειστεί παντελώς η είσοδος και συγχρόνως θα έβαζε μία πινακίδα ότι όποιος μεταφέρει εκεί σκουπίδια και μπάζια παρανομεί. Συγχρόνως θα ανακοίνωνε ότι δεν μαζεύει σκουπίδια, γιατί δεν έχει που να τα πάει με νόμιμο τρόπο.
Την επομένη πλήθος κόσμου διαμαρτύρεται προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και κυρίως τις υγειονομικές. Τότε αυτές λένε ότι για λόγους δημοσίου συμφέροντος και υγείας των κατοίκων πρέπει να επαναλειτουργήσουν οι ΧΑΔΑ μέχρι εξεύρεσης λύσης και αυτό το διάστημα ας πληρώνει η χώρα μας 34000 € την ημέρα για κάθε τέτοια χωματερή.
Έτσι κανείς δεν θα είχε να πει τίποτα για τους Δημάρχους (για δήθεν παράνομη λειτουργία) εκτός αν αποδεδειγμένα έβαζε φωτιές ο Δήμος ο οποίος τότε θα ήταν υπεύθυνος για τις φωτιές. Λάθος τους που πήραν την ευθύνη πάνω τους.
Ακριβώς τα ίδια συνέβησαν όσες φορές έκλεινε ο ΧΥΤΑ των Λιοσίων ως υπερπλήρης, ή λόγω κινδύνου, ή όταν αρνιόταν να παραλάβει λάσπη Ψυτάλλειας κ.λ.π. Ξανάνοιγε με εντολή αρμόδιας υπηρεσίας.
Φυσικά εύκολα ρίχνουμε τα βάρη, πέραν από τις Δημαρχίες που δεν έχουν λεφτά για τέτοια έργα, στη Δημόσια Διοίκηση την καταχρεωμένη, η οποία όφειλε να πράξει, όφειλε να φτιάξει, όφειλε να πάρει από την Ευρώπη. Είναι η εύκολη λύση.
Πιστεύω να σας έλυσα τις απορίες.
Όμως δεν πιστεύω ότι αυτές οι απλές κουβέντες μπορούν να φέρουν σε σύγχυση μία καθηγήτρια με επαρκείς γνώσεις χημείας. Αν πάλι τα περί συγχύσεως και της αναφοράς σας στα κείμενά μου σχετίζονται με τα σημαινόμενα της φωτογραφία σας έξω από την Βουλή των Ελλήνων την οποία προτάσσεται του κειμένου σας, σας εύχομαι κάθε επιτυχία.

Με εκτίμηση,
Βασίλης Γκάτσος
20-01-2010