Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Αντώνης Πάλλης. Βιολογικός Καθαρισμός Δήμου Ερμιόνης .

  Ο Βιολογικός Καθαρισμός του Δήμου Ερμιόνης λειτούργησε !!
  Επί Δημαρχίας Αναργύρου Λεμπέση και την ευγενή χορηγία των συμπατριωτών μας, όπως όλοι ξέρουμε των κυρίων, Ευάγγελο Γούτο, Κωνσταντίνο Γούτο και Αντώνη Ψυχογιό. Και την επιτροπή αποπεράτωσης Αντώνη Πάλλη . πρόεδρο της επιτροπής Θεοδότη Σκλαβουνου Λαμπατου . Γεώργιο Μητσου Χρυσουλη . Κωνσταντίνο Λαζάρου . Ανδρέα Κρητικό .
  Η πρώτη μέρα λειτουργίας του Βιολογικού Σταθμού Ερμιόνης 12 – 12 – 2007
  Η λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού αποσκοπεί στον καθαρισμό των λυμάτων της πόλης. Με τη λέξη λύματα εννοούμε τα υγρά που προέρχονται από την αποχέτευση τις οικίας μας και είναι λύματα, όχι τα όμβρια.
  Με την λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού η θάλασσα μας άρχισε να επανέρχεται σιγά-σιγά στη φυσιολογική της κατάσταση. Στη λειτουργία των δυο χρόνων άρχισαν να εμφανίζονται κάποια ψάρια και αχινοί που είχαν εξαφανιστεί.
  Στο βιολογικό καθαρισμό τα λύματα καθαρίζονται σε 3 στάδια: 1ου, 2ου και 3ου βαθμού. Έτσι γίνονται όλα τα είδη επεξεργασίας με συνέπεια το νερό που αποδίδεται στο περιβάλλον να μην προκαλεί οικολογική μόλυνση. Η εγκατάσταση αποτελείται :
• Έργα εισόδου
• Εσχάρωση
• Αμμοσυλλογή – Λιποσυλλογή
• Πρωτοβάθμια καθίζηση
• Βιολογική επεξεργασία
• Δευτεροβάθμια καθίζηση
• Αερόβια σταθεροποίηση
• Πάχυνση ιλύος

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ
 Το σύστημα επεξεργασίας είναι παρατεταμένος αερισμός με ταυτόχρονη σταθεροποίηση ιλύος και βιολογική απομάκρυνση αζώτου και φωσφόρου.
  Ειδικότερα η διαδικασία της επεξεργασίας απαρτίζεται από τρεις ενότητες έργων, που αντιστοιχούν σε τρεις διαδοχικούς βαθμούς καθαρισμού. Στην αρχή, στα έργα εισόδου, θα γίνεται ο "χονδρικός" καθαρισμός, δηλ. θα κατακρατούνται τα χονδρικά υλικά, με αυτόματες εσχάρες και στη συνέχεια θα απομακρύνονται τα λίπη και η άμμος. Τα έργα αυτά είναι κοινά για όλες τις γραμμές επεξεργασίας.
  Στη συνέχεια, το ακάθαρτο ακόμη νερό θα προωθείται στη δευτεροβάθμια και κύρια επεξεργασία. Από ένα φρεάτιο μερισμού θα οδηγείται σε μια από τις παράλληλες γραμμές επεξεργασίας, που η κάθε μία τους αποτελείται από μια δεξαμενή αερισμού και μια δεξαμενή καθίζησης.
  Η δεξαμενή αερισμού, που στην πραγματικότητα είναι μια σύνθεση επί μέρους δεξαμενές, έχει σα σκοπό να αερίζει το νερό, δηλαδή να του χορηγεί το οξυγόνο που χρειάζεται για την οξείδωση των οργανικών ουσιών του. Το σύστημα που ακολουθείται, "Παρατεταμένος Αερισμός", στηρίζεται στην αρχή ότι όσο πιο πολλές ώρες οξυγονώνεται το νερό, τόσο πιο πολύ καθαρίζεται και αυτό βέβαια μέσα από πολύπλοκες βιολογικές διεργασίες.
  Μετά τον αερισμό, το επεξεργασμένο νερό οδηγείται στις κυκλικές δεξαμενές καθίζησης, όπου όπως υποδηλώνει η ονομασία τους, το νερό ηρεμεί και στον πυθμένα τους καθιζάνουν οι στερεές ουσίες. Έτσι ξεχωρίζει το καθαρό πλέον νερό, που είναι στο πάνω μέρος, από τη λάσπη του πυθμένα.
  Από εκεί, το περιεχόμενο της δεξαμενής καθίζησης διοχετεύεται προς τρεις κατευθύνσεις. Το μεν διαυγασμένο νερό, που βρίσκεται στην επιφάνεια, υπερχειλίζει και οδηγείται για απολύμανση και μετά για διάθεση. Η δε λάσπη, κατά ένα μέρος προωθείται για ειδική επεξεργασία ενώ κατά ένα άλλο μέρος επιστρέφει στη δεξαμενή αερισμού, κάνοντας έτσι ένα συνεχή κύκλο, που είναι χαρακτηριστικός στα συστήματα βιολογικού καθαρισμού.
 Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η διαδικασία καθαρισμού λυμάτων.
 Ήδη ο βιολογικός καθαρισμός του Δήμου Ερμιόνης έχει τεθεί σε λειτουργία και λειτουργεί με τους καλυτέρους όρους λειτουργίας .

Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ
Αντώνης Πάλλης