Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

Καλά τα νέα για την ανακύκλωση

Το Σάββατο 2/1/10 στα γραφεία της ΤΕΔΚ με πρωτοβουλία της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων του ΦΟΣΔΑ και του Υφυπουργού περιβάλλοντος κ. Μανιάτη έγινε συνάντηση με θέμα το πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών.
Παραβρέθηκε η πλειοψηφία των δημάρχων του νομού Αργολίδας οι οποίοι κατέθεσαν τις απόψεις τους για το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών. Οι περισσότεροι δήμαρχοι επέμειναν στην λύση των δεματοπιητών σαν ένας τρόπος άμεσης διαχείρισης αλλά όλοι μαζί συμφώνησαν στην άμεση λύση της ανακύκλωσης.
Ο συνδυασμός Ναύπλιο η άλλη πρόταση που παραβρέθηκε στην συνάντηση πρότεινε τα εξής:
1. άμεσα οργάνωση της ανακύκλωσης στην πηγή σε επίπεδο νομού σε συνεργασία τους επόμενους μήνες με ιδιωτικό ΚΔΑΥ που έχει αδειοδοτηθεί στην Τρίπολη. (απαιτείτε μια μελέτη οργάνωσης για ό το νομού με πρόβλεψη για το απαραίτητο εξοπλισμό όχι μόνο κάδων αλλά και οχημάτων μεταφοράς)
2.αμεση χωροθέτηση οικοπέδου στην περιοχή της στέρνας για κατασκευή ΚΔΑΥ διαδημοτικού που θα μπορέσει προοπτικά να εξυπηρετήσει και όμορους νομούς.
3.να λυθεί σε επίπεδο περιφερειακός περιφερικός σχεδιασμός. Σήμερα το νομικό πλαίσιο προβλέπει ένα ΧΥΤΑ ανά νομό (εκτός από νομού Κορινθίας).Να νομοθετήσουμε ΧΥΤΥ και να εξετάσουμε την χωροθέτηση ίσως σε επίπεδο δύο νομών.
4.να δούμε το θέμα της διαχείρισης της λυματολάσπης
5. να γίνεται κεντρική συλλογή των κλαδιών και των ξύλινων υπολειμμάτων σε επίπεδο νομού και αγορά ειδικού σπαστήρα για να αποφεύγουμε τις καύσεις.
6. να χρηματοδοτηθούν προγράμματα ατομικής κομποστοποίησης σκουπιδιών σε ατομικό επίπεδο η σε επίπεδο γειτονιάς.
7. κατασκευή των χώρων μεταφόρτωσης σκουπιδιών
Τα μέτρα αυτά είναι άμεσα μπορούν να υλοποιηθούν τους επόμενους μήνες και να υπάρχει σημαντική μείωση των σκουπιδιών.
Ενδιαφέρον είναι η άποψη που κατέθεσε ο κ. Μανιάτης ότι κεντρική επιλογή του Υπουργείου είναι η ανακύκλωση.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και οι εκπρόσωποι της Παρέμβασης Πολιτών Ερμιονίδας.
Άλλη μια φορά κάποιοι επιμένουν στην λύση των δεματοποιητών που πρακτικά αποδείχθηκε λύση ανεφάρμοστη, και μάλιστα με ισχυρισμούς που δεν περιέχουν και πολλές αλήθειες.
Τέλος για «να ευλογήσουμε τα γένια μας» είμαστε η μοναδική έκφραση που συμμετείχε στον Ενιαίο Σύνδεσμο που διαφώνησε με την λύση των δεματοποιητών όταν όλοι πήγαιναν (δήμαρχοι και Ενιαίος Σύνδεσμος) στην περιφέρεια και έλεγαν ότι συμφωνούσαν σε αυτή τη λύση της διαχείρισης.
Σήμερα τρία χρόνια μετά τις εξαγγελίες του πρώην περιφερειάρχη έχει τοποθετηθεί ένας μόνο δεματοποιητής στην ανατολική Πελοπόννησο (στα Δίδυμα ) και μάλιστα χωρίς παροχή ρεύματος. Όπως μάλιστα επεσήμανε με απορία και ο κ. Μανιάτης στην συνάντηση, είμαστε η μοναδική περιφέρεια στην Ελλάδα που επέλεξε την λύση της διαχείρισης των απορριμμάτων με τους δεματοποιητές!!!!!!!
Μετά από όλα αυτά άντε και καλή χρονιά.
argoliki.gr
Πηγή : H Άλλη Πρόταση