Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Βασίλης Γκάτσος ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΘΡΙΑΣΙΟΥ. σύγκριση με Ερμιόνης

Προς ενημέρωσή σας στέλνω 4 φωτογραφίες του Βιολογικού σταθμού επεξεργασίας αστικών λυμάτων (όχι βιομηχανικών) Θριασίου Πεδίου που περιλαμβάνει Ελευσίνα, Ασπρόπυργο, Μάντρα, Μαγκούλα.

Είναι ένα αρκετά μεγάλο έργο που στη τελική του μορφή θα επεξεργάζεται 41000 κυβικά μέτρα λύματα την ημέρα. Επειδή είναι αστικών λυμάτων, το νερό (επεξεργασμένα λύματα) που θα διοχετεύεται στο κόλπο της Ελευσίνας θα αναλύεται μόνον ως προς το οργανικό φορτίο του και όχι για βαριά μέταλλα που δεν υπάρχουν στα αστικά λύματα. Η διάθεση στη θάλασσα θα γίνεται με αγωγό και σε βάθος γύρω στα 20 μέτρα και με σύστημα διασποράς, σύμφωνα με την ΜΠΕ του έργου και τη μελέτη διάθεσης επεξεργασμένων λυμάτων. Ήδη γίνεται προετοιμασία να αρχίσει να χρησιμοποιείται το νερό (επεξεργασμένα λύματα) από τις βιομηχανίες της περιοχής εξοικονομώντας έτσι νερό ΕΥΔΑΠ. Στόχος είναι και η μελλοντική παρόμοια χρήση των επεξεργασμένων λυμάτων Ψυτάλλειας.
Σε σχέση με το Βιολογικό Ερμιόνης είναι περίπου 30 φορές μεγαλύτερος και θα διοχετεύει τα επεξεργασμένα λύματα σε ένα κλειστό και ρηχό κόλπο. Αυτό είναι επιτυχία μεγάλη για τους Δήμους της περιοχής και καμαρώνουν γι’ αυτό.
Ο Βιολογικός Ερμιόνης πολύ μικρή και άκρως τοπική επίδραση θα έχει στη θάλασσα. Με τα χρησιμοποιημένα λύματα μπορεί να αρδευτούν 50 στρέμματα ευκαλύπτων ως εναλλακτική λύση. Το ίδιο μπορεί να γίνει φυσικά και για του Κρανιδίου.
Δηλαδή έχοντας 2 κεντρικούς βιολογικούς η Ερμιονίδα και 3-4 περιφερειακούς συγκεντρώνει τα λύματα των οικισμών της σε 5-6 θέσεις, όπου με τα επεξεργασμένα απόβλητα ποτίζει μικρά δάση ευκαλύπτων και δαφνών. Τα είδη αυτά αναπτύσσονται πολύ γρήγορα, απορροφούν όλο το νερό και τα θρεπτικά συστατικά των επεξεργασμένων λυμάτων και δεν τα αφήνουν να πάνε στον υδροφόρο ορίζοντα. Από αυτά τα σημεία και μετά από μια απόσταση ασφαλείας π.χ. 500 μέτρων το νερό το υπόγειο από άποψη οργανικού φορτίου μπορεί να είναι και πόσιμο. Δηλαδή αν αποκατασταθεί ο υδροφόρος ορίζοντας και ξαναγίνουν τα νερά μας γλυκά τότε όλη η Ερμιονίδα θα έχει από πηγάδια και γεωτρήσεις πόσιμο νερό χωρίς οργανικό και μικροβιολογικό φορτίο. Θα είναι όμως έτσι τα πράγματα; (Προσπάθεια απάντησης στο επόμενο).
Βασίλης Γκάτσος
08-02-2010