Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Στη Βιβλιοθήκη Ερμιόνης διερευνώντας τις διανθρώπινες σχέσεις

Γράφουν Αγγελική Μαντζαβίνου
                Αθηνά Μπουκουβάλα

  Το Σάββατο το απόγευμα βρεθήκαμε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Ερμιόνης όπου μαζί με το Κέντρο Υγείας Κρανιδίου συνδιοργάνωσαν μια συνάντηση των πολιτών της Ερμιόνης με τον ψυχίατρο κ. Σπύρο Δερβενιώτη με θέμα την « Επικοινωνία και τις διανθρώπινες σχέσεις». Η συνάντηση κύλησε με διάλογο και συζήτηση πάνω σε ερωτήματα των συμμετεχόντων όπου ο κ. Δερβενιώτης πρότεινε ήπιες τακτικές και αντιμετωπίσεις κρίσιμων καταστάσεων, στην επικοινωνία και στις σχέσεις, με απλό αλλά συνειδητοποιημένο τρόπο.
 Τα κυριότερα θέματα που συζητήθηκαν ήταν:
Βρισκόμαστε στη μεταμοντέρνα εποχή, σε μια κοινωνία χωρίς κανόνες όπου πρέπει να θέσουμε ξεκάθαρα αυτό που θέλουμε και που δεν μπορεί να είναι πολύ μακριά από τις απόψεις των γύρω μας.
Η οικογένεια να είναι αυτόνομη και οι γονείς των συζύγων να είναι σε ξεχωριστό πλάνο .
Μεταξύ συντρόφων η επικοινωνία να είναι ξεκάθαρη και ειλικρινής ακόμα κι αν δεν είναι πάντα χωρίς απώλειες.
   Στις σχέσεις γονέων – παιδιών.
Εμπνεύστε με παραδείγματα, υποδείξεις και συμπεριφορές τα παιδιά σας και μην τα πιέζετε ν’ακολουθήσουν δρόμους, σπουδές, συμπεριφορές κλπ.
Και οι δυο γονείς να έχουν κοινή, συνεννοημένη αντιμετώπιση για τις τακτικές ανατροφής των παιδιών τους.
Τα λόγια και οι πράξεις των γονιών να έχουν συνέπεια για να είναι παράδειγμα των επιθυμητών συμπεριφορών των παιδιών τους.
   Στο διάλογο.
Όχι παθητική φωνή όταν υπάρχει υποκείμενο. Μιλήστε υποκειμενικά και ενεργητικά γι’αυτό που έχετε συναποφασίσει να ζητήσετε από τα παιδιά ή που επιθυμείτε από τον σύντροφό σας .
Μιλάτε ξεκάθαρα για να καταλαβαίνει ακριβώς τι λέτε ο άλλος.
π.χ Συχνά χρησιμοποιούμε το ρήμα ακούω γενικά και αόριστα που δεν βοηθά να διαμορφωθούν απόψεις.
  Χρησιμοποιούμε το ακούω γενικά για θορύβους,υπακούω όταν θέλω ν’ακολουθήσουν αυτά που λέω,αφουγκράζομαι κάποιον που θέλει να τον προσέξω τι λέει.
  Και να μην ξεχνάμε ότι οι αλλαγές στις συμπεριφορές μας και στις συνήθειές μας δεν γίνονται «μαγικά» από τη μια στιγμή στην άλλη αλλά σιγά-σιγά και βήμα-βήμα, ένα τη φορά και με πολύ επιμονή και υπομονή.
  Ήταν μια ευχάριστη και εποικοδομητική συνάντηση και ευχόμαστε να υπάρξουν κι άλλες παρόμοιες.