Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Aloe Vera ( Aλόη ) το δώρο της φύσης για την υγεία μας.

"Τέσσερα είναι τα βασικά συστατικά για την υγεία του ανθρώπου, τα δημητριακά, το σταφύλι, η ελιά και η αλόη. Το πρώτο τρέφει, το δεύτερο ανυψώνει το πνεύμα, το τρίτο δίνει αρμονία και το τέταρτο θεραπεύει."
Cristoforo colombo 1451-1506
  Το φυτό θαύμα Aloe Vera προκαλεί πολλές εκπλήξεις και έχει γίνει ένα από τα πιο σημαντικά αντικείμενα μελέτης, από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας, από διάφορα επιστημονικά ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια.

  Με μια πρώτη ματιά θυμίζει κάκτο αλλά δεν είναι. Ανήκει στην οικογένεια των λειλιδών, στην ίδια οικογένεια με το σκόρδο και το κρεμμύδι. Υπάρχουν περισσότερες από 300 ποικιλίες αλόης, λίγες όμως είναι οι θεραπευτικές.
  Η Aloe Barbadensis Miller έχει βρεθεί ότι περιέχει τα περισσότερα ζωτικά συστατικά τα οποία μπορούν να απορροφηθούν στο σύνολο τους από τον οργανισμό ανθρώπων και ζώων. Το όνομα Aloe Vera δόθηκε σε αυτό ακριβώς το φυτό το 1720 από τον Carl Von Linne για να ξεχωρίσει αυτή την άκρως θεραπευτική ποικιλία.
  Καταγεγραμμένες, οι θεραπευτικές ιδιότητες της Αλόης από την αρχαιότητα βρίσκονται σε εκατοντάδες πετρώματα, τοιχογραφίες, παπύρους και βιβλία. Η αλόη δεν αποτελεί ξαφνική ανακάλυψη του σύγχρονου κόσμου.
  Οι πρώτες καταγραφές της παρουσίας της οι οποίες διασώζονται μέχρι σήμερα ξεκινούν το 2.500 π.Χ. από τους Σουμέριους οι οποίοι τη χρησιμοποιούσαν ευρέως για χαλάρωση σε όλο το σώμα, για θεραπεία των πληγών αλλά και δερματικών προβλημάτων. Σίγουρα ο λαός αυτός παρατήρησε τον τρόπο που η ίδια η αλόη κλείνει μόνη της τις πληγές της μέσα σε λίγες ώρες. Ίσως το ίδιο μπορούσε να κάνει και σ’ αυτούς. Και το έκανε.
  Προσπερνάμε εκατοντάδες μαρτυρίες για να φτάσουμε στον δικό μας Μέγα Αλέξανδρο.

  Ο Αλέξανδρος δύο φορές θεραπεύθηκε από το χυμό της αλόης. Από μια λοίμωξη όταν ήπιε την αλόη και από ένα τραυματισμό με βέλος όπου το τραύμα επουλώθηκε μέσα σε λίγες μέρες μετά από συνεχείς επαλείψεις με λάδι αλόης. Ο δάσκαλος του Αριστοτέλης περιέργως κατείχε μοναδική γνώση για την αλόη, προέτρεψε τον Αλέξανδρο να καταλάβει το νησί Σοκότρα, νότια της Υεμένης όπου η αλόη είναι αυτοφυής σε τεράστιες ποσότητες.
   Στην αρχαιότητα η Σοκότρα λεγόταν Διοσκορίδιος νήσος λόγω ενός δικού μας Έλληνα βοτανολόγου (του πατέρα της Βοτανολογίας) Διοσκορίδη. Ο Διοσκορίδης στα Βιβλία του «Περι ύλης Ιατρικής» αναφέρει για την Αλόη “αποτοξινώνει το στομάχι, βοηθά στο έλκος, στη φαγούρα, στους ερεθισμούς του δέρματος, στις αιμορροΐδες, στα κτυπήματα και στους μώλωπες, σταματά την τριχόπτωση, τους στομαχικούς πόνους, την αιμορραγία από πληγές, τις αρρώστιες στόματος και ματιών και την αμυγδαλίτιδα” . Οι παραπάνω περιπτώσεις έχουν πλέον σήμερα επαληθευτεί και επιστημονικά.
  Τα βιβλία του Διοσκορίδη είναι τόσο σημαντικά που είναι το δεύτερο βιβλίο που τυπώθηκε στην ιστορία της τυπογραφίας μετά την Αγία Γραφή.
  Η Αλόη βοήθησε στην περιποίηση των τραυμάτων του Χριστού όταν το σώμα του κατέβηκε από το σταυρό. Από το Ευαγγέλιο φαίνεται η εκτίμηση που τρέφανε για την Αλόη κατά την αρχαιότητα, αφού οι μαθητές του Χριστού έπλυναν το νεκρό σώμα του δασκάλου τους με περίπου 100 λίτρα Αλόης
"Ήλθε δε και Νικόδημος ... φέρων μίγμα σμύρνης και αλόης. " Έλαβαν ούν το σώμα του Ιησού και έδησαν αυτό εν οθονίοις μετά των αρωμάτων ... ". Κατά Ιωάννην ιθ' 39-40.
  Στο Μεσαίωνα η αλόη βοηθούσε τους ναυτικούς επουλώνοντας τα εγκαύματα από τον ήλιο από τις άπειρες ώρες δουλειάς πάνω στο καράβι αλλά και σαν διατροφικό συμπλήρωμα για να μην πεθάνουν από σκορβούτο. Ο Χριστόφορος Κολόμβος σε όλα τα ταξίδια του μετέφερε στα πλοία του γλάστρες αλόης την οποία ονόμασε «τον γιατρό στη γλάστρα».
  Εκατοντάδες ιστορικές προσωπικότητες γνώριζαν και χρησιμοποίησαν τις θεραπευτικές δυνάμεις της Αλόης. Ενδεικτικά να αναφέρουμε μερικά ονόματα.
  Η Νεφερτίτη, μητριά του Φαραώ Τουταγχαμών, η βασίλισσα Κλεοπάτρα, ο φυσικός Κέλσιος, ο παθολόγος Πλίνιος, ο Ιπποκράτης, ο βασιλιάς Σολόμωντας την αναφέρει 4 φορές, ο Άραβας φιλόσοφος και φυσικός Al Kindi, ο Ινδός Φιλόσοφος Gandhi, η Ζοζεφίνα, ο Μέγας Ναπολέων κ.α.
  Σήμερα η μοντέρνα επιστημονική έρευνα έχει αποδείξει όλες τις θεραπευτικές ιδιότητες που έχουν αναφερθεί κατά καιρούς.
  Ο γνωστός Ρώσος οφθαλμίατρος Vladimir Philatov θεράπευσε στην δεκαετία του 1950 χιλιάδες περιπτώσεις καταρράκτη, κάνοντας ενέσεις ενεργοποιημένης αλόης κατ’ ευθεία μέσα στο μάτι. Ο Philatov ανέπτυξε την θεωρία ότι η αλόη είναι βιοδιεγέρτης (διεγείρει το βίο).
  Στα επόμενα χρόνια αποδείχθηκε και επιστημονικά ο λόγος για τον οποίο η αλόη επουλώνει γρήγορα τραύματα και πληγές, εγκαύματα και θεραπεύει δερματοπάθειες με τη χρήση του τζελ της εξωτερικά. Επίσης αποδείχθηκε επιστημονικά ο λόγος για τον οποίο η αλόη σαν φυσικός χυμός λαμβανόμενος σε μικρές ποσότητες βοηθάει στην πρόληψη, θεραπεία ή καταπράυνση περίπου 100 διαφορετικών ασθενειών.
ΑΛΟΗ ΒΕΡΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
  Η αλόη είναι γνωστή με την ονομασία ¨Το θαύμα της Φύσης¨ και όχι άδικα. Το μοναδικό αυτό φυτό καταφέρνει να δημιουργήσει μέσα του περίπου 200 διαφορετικά συστατικά, κάποια από αυτά είναι πολύ σπάνια στη φύση. Η συνέργια αυτών των συστατικών (που από μόνα τους δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν), αλλά και ότι η αλόη αποτελεί μια φυσική πηγή (και όχι χημική εργαστηριακή όπως σε πολλά συμπληρώματα διατροφής σε χάπια) είναι το μυστικό της θεραπευτικής της δύναμης. Ερευνητές προσπάθησαν να αναπαραγάγουν το τζελ της αλόης συνδυάζοντας τα συστατικά της σε τεχνητή χημική μορφή αλλά το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό. Από όλα τα φάρμακα που κυκλοφορούν παγκοσμίως σε όλες τις χώρες, η αλόη περιέχει το 25% των συστατικών τους, με πολύ σημαντικό το γεγονός ότι είναι σε φυσική μορφή και όχι χημική. Αυτό μεταφράζεται και αλλιώς. Το 25% όλων των φαρμάκων περιέχει συστατικά της Αλόης!!!!
  Η Αλόη είναι μια σημαντική πηγή βιταμινών, ειδικά τις A, C, E, σημαντικές βιταμίνες που ενεργοποιούν τις διαδικασίες αυτοκαθαρισμού του οργανισμού και είναι γνωστές ως αντιγηραντικές. Βοηθούν στην ανάπτυξη υγιούς δέρματος, μαλλιών, δοντιών, ούλων.