Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Γεννητούρια ..

                                                     
Το νέο πουλαράκι λίγων ημερών γεννήθηκε εκεί κοντά στο φουγάρο.Προσπαθεί σιγά σιγά να στηριχτεί στα πόδια του.Ανήκει στην Ελληνική φυλή Πηνείας και στον Γιώργο Κυρίτση. Δικό του είναι, το φροντίζει και το καμαρώνει..
Η φυλή της Πηνείας είχε κληρονομικό το σπάνιο χάρισμα του πλαγιοτροχασμού, μας είπε. Πρόκειται για ένα επιπλέον βηματισμό (εκτός βάδι, τροχάδι, καλπασμό) που έδινε την δυνατότητα στον αναβάτη να μεταφερθεί γρήγορα χωρίς να υποβληθεί στην ταλαιπωρία του ανεβοκατεβάσματος όπως στον καλπασμό.
Ανήκουν στις σπάνιες φυλές αλόγων βήματος  του κόσμου και είναι οι παλιότερες..

Η φυλή της Πηνείας είχε αναπτυχθεί στις ημιορεινές περιοχές της Πηνείας, δηλαδή στις περιοχές Πύργου, Ανδραβίδας και Γαστούνης του Νομού Ηλείας και κατάγεται από τα αρχαία ελληνικά άλογα.
Ίδια ράτσα είναι και το μεγαλύτερο που είναι τώρα ενός έτους .
Και η γκρίζα, η μαμά .
Δεν είναι μόνο ο Γιώργος που ξέρουμε ότι αγαπάει τα άλογα και έχει δικά του, χωρίς να υπολογίζει τον κόπο και το χρόνο που χρειάζεται η φροντίδα τους, αλλά και άλλοι Ερμιονίτες όπως ο Ανάργυρος ο Αγγελής, ο Στράτος ο Ζωγράφος, ο Δημήτρης ο Κοροντίνης ..

Κάπου 30 ιππείς από την Ερμιονίδα απαρτίζουν τον σύλλογο «Αγάπη για το άλογο» που εδρεύει στο Κρανίδι.
Συμμετέχουν σε διάφορες εκδηλώσεις όπως στη "Γιορτή της τουλίπας" αλλά και στη γιορτή των Αγίων Αναργύρων τον Ιούλιο.



Μπράβο τους, έχουμε ανάγκη από τέτοιες πρωτοβουλίες  και είναι όμορφο που ξαναβλέπουμε στον κάμπο μας άλογα όπως παλιά..

Φωτογραφίες-επιμέλεια Ρίνα Λουμουσιώτη