Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Τρίποντο νέας ζωής για τον δεκαεξάχρονο με ύψος 2,10

enet
Ο Αλφα είναι από τους τυχερούς...
 Από αυτούς που ένα βράδυ τον περσινό Ιούνιο πέρασε με άλλους πολλούς το θαλασσινό ποτάμι μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Φορτωμένος σε μια φουσκωτή βάρκα αποβιβάστηκε σε μια ακτή της Μυτιλήνης... Εσκυβε για να μη φαίνεται... Από την πρώτη στιγμή τού το είχαν πει, έλεγε στους φίλους του... Να σκύβεις να μη σε διακρίνουν στο σκοτάδι.
Ο Αλφα ο λαθρομετανάστης. 16 χρόνων παιδί, που μια μέρα αποβιβάστηκε στη Μυτιλήνη... Ενας από τους χιλιάδες που είχαν βγει πέρυσι στη Μυτιλήνη... Κι από κει για ταυτοποίηση στο κολαστήριο της Παγανής. Και μετά, μαζί με πολλά άλλα ανήλικα παιδιά πρόσφυγες στο παλιό σανατόριο της Αγιάσου, στο Κέντρο Περίθαλψης Ανήλικων Προσφύγων, τη γνωστή «Βίλα Αζάντι» («βίλα ελευθερία» στα αφγανικά)...

Κοίτα όμως η ζωή παιχνίδια που παίζει... Ο Αλφα ο ψηλός λαθρομετανάστης σε ένα χρόνο έγινε Ελληνας. Και το τεράστιο κορμί του, δύο μέτρα και 10 εκατοστά, δεν το κρύβει πια. Χάρη σε δαύτο ζει το όνειρο... Από το κολαστήριο της Παγανής και την ανάσα ελευθερίας στην ορεινή Αγιάσο μαζί
με τα άλλα ανήλικα προσφυγόπουλα, ο Αλφα Ντιόλο Φανσέκας, Ελληνας πια, γιατί ανακαλύφθηκε λέει ότι είχε Ελληνα πατέρα, παίκτης στην Εθνική Ελλάδος Εφήβων, Αλφα Ακιμπού Ντιάλο Φανσέκας γράφει το ελληνικό διαβατήριό του, και με συμβόλαιο παρακαλώ στον Παναθηναϊκό... Και σαν να μην έφτανε αυτό, με χαρακτηρισμούς «ακατέργαστο διαμάντι» ο Αλφα και τους αθλητικούς συντάκτες να συναγωνίζονται μεταξύ τους στις προβλέψεις για το πόσο καλύτερη θέση θα είχε η εθνική ομάδα μπάσκετ εφήβων στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα πριν από λίγες μέρες αν ένας Γερμανός δεν του 'σπαγε τη μύτη...

Ο Αλφα αποβιβάστηκε στη Μυτιλήνη πριν από 14 μήνες. Τόπος καταγωγής του, σύμφωνα με τα αρχεία του Κέντρου Περίθαλψης Ανήλικων Προσφύγων στην Αγιάσο, η Γουινέα. Ο πατέρας του και η οικογένειά του, θυμούνται τα στελέχη του κέντρου, ειπώθηκε πως ήταν στέλεχος του πολιτικού καθεστώτος της χώρας, γι' αυτό, μετά τα γεγονότα του 1987, ο 16χρονος Αλφα μπήκε στο καραβάνι του σύγχρονου δουλεμπορίου. Από τη δυτική Αφρική στην Τουρκία κι από εκεί στη Μυτιλήνη. Ιδιαίτερα σημαντικό κι αποδεικτικό της αλήθειας των παραπάνω είναι ότι ο Αλφα ήταν ένας από τους ελάχιστους πρόσφυγες στην Ελλάδα για τον οποίο η Ελληνική Αστυνομία έκανε θετική εισήγηση στην αρμόδια επιτροπή για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου.

Στην Αγιάσο ο Αλφα με το τεράστιο κορμί, τα χέρια σαν φτερούγες αετού, έχει άνοιγμα χεριών 2,27 μέτρα, και το δυνατό κορμί -έχει επιτόπιο άλμα 72 εκατοστών- σχεδόν κάθε μέρα κατηφόριζε από το κέντρο στο χωριό για να γυμνάζεται. Εκεί τον ανακάλυψαν κάποια στελέχη τοπικών ομάδων του μπάσκετ και τον έστειλαν στη Μυτιλήνη, όπου τα 50 σχεδόν χιλιόμετρα πήγαινε-έλα πολλές φορές τα κάλυπτε με τα πόδια.

Η σαββατιάτικη έκδοση της τοπικής καθημερινής εφημερίδας της Μυτιλήνης «Εμπρός» αποκαλύπτει πώς τον ανακάλυψε ο κόσμος των μεγάλων σαλονιών του μπάσκετ. «Για καλή του τύχη», γράφει η εφημερίδα, «εκείνη την περίοδο ο Παλλεσβιακός πραγματοποιούσε το 1ο του προπονητικό camp, σε συνεργασία με την ακαδημία του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, για λογαριασμό της οποίας είχαν βρεθεί στο νησί μας ο Δημήτρης Ιτούδης και ο Κώστας Παπαδόπουλος, άμεσοι συνεργάτες του Ζέλικο. Οι υπεύθυνοι της Ακαδημίας εντυπωσιάστηκαν από τα φυσικά προσόντα του Αλφα. Κατά τους ειδικούς όμως, ήθελε ακόμα αρκετή δουλειά... Αρχικά, ο Παλλεσβιακός και εν συνεχεία ο ΑΟΜ αναζήτησαν τρόπους να τον εντάξουν στο δυναμικό τους, όμως η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης δεν θα εξέδιδε ποτέ δελτίο σε ερασιτεχνική ομάδα, εφόσον ο Αλφα δεν είχε τακτοποιήσει τα της νόμιμης παραμονής του στη χώρα. Μονάχα αν υπέγραφε επαγγελματικό συμβόλαιο θα μπορούσε να βρει το δρόμο του, όμως στη Μυτιλήνη δεν είχε καμία απολύτως τύχη. Παρ' όλα αυτά, ο νεαρός έλαβε μέρος στο προπονητικό camp του Παλλεσβιακού και μάλιστα πήγαινε καθημερινά από τη Μυτιλήνη στο Κλειστό της Νεάπολης, με τα πόδια, σε μια προσπάθεια να πείσει για τις ικανότητές του... Ωσπου κατέληξε στον Θεσσαλικό Κάμπο. Ο Θάνος Κουκουράβας, μάνατζερ του αθλήματος, που δραστηριοποιείται στη Λάρισα, τον πήρε υπό την προστασία του και ανέλαβε την ανατροφή του. Για να καταφέρει μάλιστα να μείνει νόμιμα ο Αλφα στην Ελλάδα, η Ολύμπια Λάρισας τού πρόσφερε επαγγελματικό συμβόλαιο.

Εντεκα μήνες μετά κι έχοντας πλέον στα χέρια του ελληνικό διαβατήριο, ο Αλφα πήρε μετεγγραφή στον Παναθηναϊκό. Ο Δημήτρης Ιτούδης, βοηθός του Ομπράντοβιτς, και ο Κώστας Παπαδόπουλος, προπονητής του πλέον στην εφηβική ομάδα του "τριφυλλιού", εντυπωσιασμένοι από τη βελτίωσή του σε σχέση με τα όσα είχαν δει στην πρώτη τους συνάντηση στη Μυτιλήνη, κάνουν λόγο για έναν αθλητή που έχει όλα τα προσόντα να αφήσει εποχή».

Ο Αλφα, που δεν είναι πλέον από τη Γουινέα, αλλά από τη Γουιάνα (της Νότιας Αμερικής!), Ελληνας με ελληνικό διαβατήριο και μάλιστα γεννημένος Ελληνας γιατί λέει είχε και Ελληνα πατέρα, ζει σήμερα το όνειρο. Στην κορυφαία ελληνική ομάδα, παίκτης της Εθνικής Εφήβων στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βίλνιους στη Λιθουανία, βλέπει τον κόσμο καλύτερο από τα 210 εκατοστά του ύψους του.

Είπαμε. Ο Αλφα ήταν τυχερός... Η παρέα στη βάρκα εκείνη τη νύχτα του περσινού Ιουνίου ποιος ξέρει σε ποιες Ομόνοιες και σε ποιες Πάτρες ψάχνει για μεροκάματο ή για ένα δρόμο προς την άλλη Ευρώπη... Οσον αφορά τους Ελληνες εκεί στο Κέντρο Περίθαλψης Ανήλικων Προσφύγων, κι αυτοί δεν είναι σε καλύτερη μοίρα. Η προγραμματική σύμβαση για τη συνέχιση λειτουργίας της «Βίλας Αζάντι» αργεί και δαύτοι απλήρωτοι καιρό τώρα φτάσανε να δουλεύουν... εθελοντικά!

Ρίξε μια μπαλιά και κατά την Αγιάσο, ρε ψηλέ Αλφα...