Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Ψήφτα Τροιζηνίας

Ψήφτα Τροιζηνίας:
Ένας σπάνιος υδροβιότοπος αναδεικνύεται..
Πρόταση ανάρτησης της Έλλης Βασιλάκη
  Με σκοπό την προστασία και ανάδειξη του υδροβιότοπου της Ψήφτας στην επαρχία Τροιζηνίας, ενός από τους πιο σημαντικούς υδροβιότοπους της Ελλάδας, η Νομαρχία Πειραιά προχώρησε σε έργα και στη δημιουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
  Η Ψήφτα ανήκει στους παράκτιους υγρότοπουυς, οι οποίοι είναι πλέον από τους πιο απειλούμενους τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Πρόκειται για μια ρηχή λιμνοθάλασσα με πλούσιους καλαμιώνες και βάλτους, σε μια περιοχή που περιλαμβάνει ημιορεινά φαράγγια με ρέματα και πυκνή βλάστηση. Η Ψήφτα μαζί με ολόκληρη την περιοχή έχει κηρυχθεί «εξαίρετου φυσικού κάλλους» από το ΥΠΠΟ (ΦΕΚ 849/Β/79). Το χειμώνα συνήθως πλημμυρίζει, ενώ το καλοκαίρι η υδατική επιφάνεια κατεβαίνει, δημιουργώντας αλίπεδα και χαμηλή αλοφυτική βλάστηση.
  Λόγω της γεωγραφικής του θέσης και λόγω του ότι είναι ένας από τους λιγοστούς υγροτόπους της νότιας Ελλάδας, ο υδροβιότοπος της Ψήφτας έχει τεράστια σημασία για τα μεταναστευτικά πουλιά,
 ως σταθμός ξεκούρασης και ανεφοδιασμού.
Ιδιαίτερα την άνοιξη, όταν τα μεταναστευτικά πουλιά καταφθάνουν εξαντλημένα από την πτήση τους πάνω από την έρημο και τη Μεσόγειο θάλασσα, η ύπαρξη ενός τέτοιου υγροτόπου είναι σωτήρια για την επιβίωσή τους. Τα πουλιά βρίσκουν τροφή και ασφαλή χώρο για να κουρνιάσουν.

Επίσης, αποτελεί σημαντικό καταφύγιο για διαχειμάζοντα πουλιά, κυρίως κύκνους, ερωδιούς και πάπιες. Σε περιπτώσεις βαρυχειμωνιάς ο αριθμός των πουλιών αυξάνεται καθώς και η ποικιλία των ειδών. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο αριθμός των διαφόρων ερωδιών όλο το καλοκαίρι, φτάνει τουλάχιστον τους πενταπλάσιους συγκριτικά με παλαιότερα. Σύμφωνα με ορνιθολογικές μελέτες έχει υπολογιστεί ότι 89 είδη πουλιών από 34 διαφορετικές οικογένειες μεταναστεύουν ή διαχειμάζουν σε αυτόν τον τόσο σημαντικό υδροβιότοπο.

Πριν από μερικά χρόνια, ο πανέμορφος υγρότοπος παρουσίαζε σημάδια ταχείας υποβάθμισης. Οι συντονισμένες προσπάθειες της Νομαρχίας Πειραιά και του Οργανισμού Περιβάλλοντος, που διεκδίκησε και εξασφάλισε τη χρηματοδότηση έργων από το Γ’ ΚΠΣ με κονδύλια ύψους € 1 εκ. (χρηματοδότηση κατά 80% από ΕΤΠΑ και 20 % από Εθνικούς Πόρους), σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία είχαν θετικό αποτέλεσμα: Συγκεκριμένα, για την προστασία του υγροτόπου από τον κίνδυνο της αλατότητας έγιναν εργασίες κατασκευών θυροφραγμάτων στο δίαυλο επικοινωνίας με τη θάλασσα, ενώ για την εξυγίανση του ύδατος πραγματοποιούνται συχνοί καθαρισμοί και εκβαθύνσεις. Επίσης, για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος φυτεύτηκαν 2.550 δέντρα και θάμνοι, ειδών που ευδοκιμούν στην περιοχή.

Σε δηλώσεις του ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας επεσήμανε ότι «οι προσπάθειες μας δεν εξαντλούνται στις εργασίες προστασίας και ανάδειξης του χώρου, αλλά πάνε ένα βήμα πιο πέρα. Στόχος μας είναι η για εκπαιδευτικούς λόγους αξιοποίηση της περιοχής, διότι είμαστε πεπεισμένοι ότι η ίδρυση του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε συνδυασμό με τον Οικολογικό Βιολογικό Σταθμό, τα δύο παρατηρητήρια πτηνών και το περίπτερο Πληροφόρησης επισκεπτών στην είσοδο του υγροτόπου θα συμβάλλουν στην προώθηση της προστασίας του υγροτόπου, καθώς και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων πολιτών για τις λειτουργίες και τις αξίες του».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ