Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Περί Ι.Λ.Μ.Ε. και Ερμιονικού Συνδέσμου

Του Γιάννη Δημαράκη

Περί Ι.Λ.Μ.Ε. και Ερμιονικού Συνδέσμου


Με αφορμή την επιστολή του κ. Γεωργίου Νοταρά που αναρτήθηκε στο ιστολόγιο «Ερμιονίδα: μας αρέσει – δεν μας αρέσει» την 6 – 8 – 2010 και η οποία αναφέρεται στον Ερμιονικό Σύνδεσμο, το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης και εμένα προσωπικά θα ήθελα να επισημάνω τα ακόλουθα.

Ο Ερμιονικός Σύνδεσμος με αυτεπιστασία χρησιμοποιώντας χρήματα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Ιδρύματος Βουδούρη και δωρητών μελών του Ερμιονικού Συνδέσμου αποκατέστησε την κατεστραμμένη ιστορική οικία Οικονόμου με σκοπό τη δημιουργία Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου το οποίο ιδρύθηκε το 1999. Το κόστος της αποκατάστασης της οικίας ανήλθε στο ποσό των 65.000.000 δρχ. Τα πέντε από τα επτά σημερινά μέλη του Δ.Σ του ΙΛΜΕ υπήρξαν και ιδρυτικά μέλη του, μεταξύ αυτών και εγώ προσωπικά. Τα ιδρυτικά μέλη του ΙΛΜΕ μετά από διαβουλεύσεις – συζητήσεις συνδιαμόρφωσαν το καταστατικό του συλλόγου. Ο κ. Νοταράς που ήταν και αυτός ιδρυτικό μέλος του ΙΛΜΕ προφανώς γνωρίζει καλά αυτές τις διεργασίες αφού έχει αποδεχθεί και προσυπογράψει ο ίδιος το καταστατικό του ΙΛΜΕ. Επομένως η μομφή του κ. Νοταρά ότι το παρόν Δ.Σ. και εγώ προσωπικά δεν έχουμε καν αναγνώσει το καταστατικό του συλλόγου δεν χρήζει ούτε διάψευσης ούτε σχολίου, αφού οι ίδιοι υπήρξαμε οι δημιουργοί του καταστατικού του.

Όσον αφορά την επικριτική φράση του κ. Νοταρά περί «ποδηγέτησης» του ΙΛΜΕ από τον Ερμιονικό
Σύνδεσμο θα ήθελα να καταστήσω γνωστό ότι κατά τη δεκαετή περίοδο λειτουργίας του ΙΛΜΕ οι σχέσεις του με τον Ερμιονικό Σύνδεσμο υπήρξαν πάντα αγαστές και εποικοδομητικά συμπληρωματικές. Επομένως η ύπαρξη δύο μελών του Δ.Σ. του Ερμιονικού Συνδέσμου στο Δ.Σ. του ΙΛΜΕ (άρθρο 4 του καταστατικού, το οποίο ο κ. Νοταράς έχει προσυπογράψει ως ιδρυτικό μέλος) έχει λειτουργήσει μέχρι στιγμής θετικά λόγω της στενής συνεργασίας των δύο συλλόγων.

Σχετικά με την έκθεση, φύλαξη και συντήρηση των αντικειμένων του Μουσείου που οι Ερμιονίτες μας εμπιστεύθηκαν, για να κοσμήσουμε τον ιστορικό χώρο, όπου εγκιβωτίστηκε η ιστορική και λαογραφική παράδοση του τόπου μας, επισημαίνουμε ότι το ΙΛΜΕ διαθέτει σύστημα πυρασφάλειας, αφύγρανσης και συναγερμού. Πλέον αυτών κατά καιρούς όπου κρίνεται σκόπιμο γίνεται και συντήρηση των αντικειμένων του Μουσείου με υψηλό κόστος το οποίο καλύπτεται είτε από ίδιους πόρους είτε από χορηγίες Ερμιονιτών. Αξιοπερίεργη είναι η ανησυχία του κ. Νοταρά για τη συντήρηση και ασφάλεια των αντικειμένων του Μουσείου αφού κανένας δανειστής ή δωρητής αντικειμένων στο Μουσείο δεν έχει εκφράσει παρόμοια απορία παρά μόνο ο κ. Νοταράς ο οποίος σημειωτέον δεν έχει δανείσει ούτε δωρίσει κάποιο αντικείμενο στο Μουσείο!

Όσον αφορά το θέμα της κατάληξης των αντικειμένων του ΙΛΜΕ σε περίπτωση διακοπής της λειτουργίας του, το άρθρο 8 του καταστατικού ορίζει η περιουσία του ΙΛΜΕ να περιέλθει στον Ερμιονικό Σύνδεσμο και σε περίπτωση που αυτός δεν υφίσταται να περιέλθει στο Δήμο Ερμιόνης. Όμως είναι ελάσσονος σημασίας θέμα το ποια θα είναι η κατάληξη των αντικειμένων του Μουσείου σε περίπτωση που δεν θα υφίσταται το ΙΛΜΕ, είτε δηλαδή περιέλθουν στον Ερμιονικό Σύνδεσμο, είτε στο Δήμο Ερμιόνης, αφού τα αντικείμενα δεν θα μετακινηθούν από το χώρο του Μουσείου, επειδή το Υπουργείο Πολιτισμού έχει αποδεχθεί το συγκεκριμένο κτήριο ως Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο για να διατηρήσει πρωτίστως την μνήμη της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης (1827).

Σε κάθε περίπτωση το κάθε μέλος του ΙΛΜΕ που επιθυμεί να ασκήσει εποικοδομητική κριτική, που είναι και καλοδεχούμενη και χρήσιμη, μπορεί να προσέλθει στην επικείμενη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου και να καταθέσει τις προτάσεις του. Το ίδιο θα μπορούσε να πράξει και ο κ. Νοταράς και να θέσει τις προτάσεις του στην κρίση των μελών της Γενικής Συνέλευσης η οποία άλλωστε αποτελεί τον φυσικό και κυρίαρχο χώρο διατύπωσης προτάσεων και αποφάσεων του Συλλόγου.

Το Μουσείο αποτελεί κόσμημα για την Ερμιόνη. Η προσπάθεια μείωσης των ανθρώπων, που προσφέρουν την εθελοντική εργασία τους σ’ αυτό χωρίς υλική αμοιβή, είναι κατακριτέα. Εξ’ άλλου ο κ. Νοταράς κατά καιρούς συνηθίζει «δίκην δημοσίου κατηγόρου» να στηλιτεύει με άκομψο τρόπο Εκκλησιαστικά Ιδρύματα, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμιόνης, τον Ερμιονικό Σύνδεσμο και λοιπά σωματεία που προσφέρουν εθελοντικά κοινωφελές και πολιτιστικό έργο παραβλέποντας το θετικό έργο τους και ασχολούμενος με δευτερευούσης σημασίας θέματα. Οφείλει να γνωρίζει ότι η δημιουργία είναι δύσκολο έργο, η επίκριση είναι εύκολο. Θα συνιστούσα στον κ. Νοταρά την ενέργεια που έχει και την όποια γνώση και εμπειρία του να τα χρησιμοποιήσει «επ’ αγαθω» υιοθετώντας το ρόλο του συνετού γέροντα Νέστορα.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.


Ερμιόνη 9 – 8 – 2010
Γιάννης Δημαράκης
Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΙΛΜΕ

Υ.Γ. Η Γενική Συνέλευση του ΙΛΜΕ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Αυγούστου 2010, με ώρα έναρξης την 7:00 μμ., στον χώρο του Μουσείου. Με την ευκαιρία αυτή απευθύνομαι σε κάθε πολίτη που επιθυμεί την ύπαρξη, διατήρηση και ανάπτυξη του Μουσείου να παρακολουθήσει τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης και εάν το επιθυμεί να εγγραφεί μέλος του ΙΛΜΕ.