Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Ούγγρος ιερέας

Ούγγρος ιερέας αξιοποιεί το εφηβικό του χόμπι για να προσελκύσει τους νέους.

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ Κατά τη λαϊκή ρήση «όταν ο Μωάμεθ δεν πάει στο βουνό, πάει το βουνό στον Μωάμεθ», ένας καθολικός ιερέας στην Ουγγαρία φαίνεται να σκέφτηκε: «Αφού δεν πάει ο κόσμος στην εκκλησία, ας πάει η εκκλησία στον κόσμο». Πήρε λοιπόν ένα σκέιτμπορντ, βγήκε στον δρόμο και άρχισε τις... φιγούρες τσουλώντας με το «σανιδάκι» του ως τα στέκια της νεολαίας για να κάνει το κήρυγμά του. Ελπίζει ότι έτσι θα φέρει τα αγόρια και τα κορίτσια στον δρόμο του Θεού.
  Το βίντεο (με τίτλο «Funny Ρriest Skateboarding») που «ανέβασε» στο ΥouΤube o 45χρονος αιδεσιμότατος Ζολτάν Λεντβάι, όπου κάνει σκέιτμπορντ φορώντας τα άμφιά του, έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία αγγίζοντας τις 170.000 προβολές. «Πολλές φορές έχω σκεφτεί ότι αυτός είναι ο τρόπος για να φέρω πολύ κόσμο λίγο πιο κοντά στον Χριστό» δηλώνει ο καθολικός αυτός ιερέας, ο οποίος έμαθε να κάνει σκέιτμπορντ στο σχολείο σε ηλικία 14 ετών. Συνειδητοποίησε τη χρησιμότητα του εφηβικού του χόμπι αφότου όμως έγινε ιερέας, θεωρώντας ότι οι φιγούρες που ήξερε να κάνει θα αποδεικνύονταν εξίσου χρήσιμες με το καθιερωμένο κήρυγμα.
  Πηγή έμπνευσής του αποτέλεσε ο άγιος Μπόσκο, ιταλός ιερέας και δάσκαλος του 19ου αιώνα, ο
οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στο να προσφέρει βοήθεια στη νεολαία που προερχόταν από τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα, χρησιμοποιώντας διάφορα παιχνίδια στο πλαίσιο της εκπαίδευσής τους.

Η προσπάθεια του αιδεσιμότατου Λεντβάι, το πρώτο σκέιτμπορντ του οποίου έφερε πάνω του το έμβλημα του Πάπα, απέδωσε καρπούς. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι «τρία νεαρά αγόρια που τον θαύμασαν “επί το έργον” άρχισαν να πηγαίνουν τακτικά στην ενορία του,ενώ προηγουμένως δεν είχαν παρακολουθήσει ποτέ Λειτουργία».

Απ΄ ό,τι φαίνεται όμως παντού χρειάζεται λίγο «λάδωμα», ακόμη και όταν πρόκειται για την προσέλκυση των πιστών στην εκκλησία. Πέρα από τα κόλπα λοιπόν στο σκέιτμπορντ, ο αιδεσιμότατος Λεντβάι, που ζει στο χωριό Ρέντικς στα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σλοβενία, προσπαθεί να «καλοπιάσει» τους νεαρούς ενορίτες του δίνοντάς τους δωρεάν σκέιτμπορντ για να κάνουν τα δικά τους κόλπα. «Σου δίνω για να έρθεις» φαίνεται να λέει ο καθολικός ιερέας.

Τα σχόλια που αφήνουν οι χρήστες κάτω από το βίντεο του αιδεσιμότατου στο ΥouΤube ποικίλλουν. Κάποιοι τον επικροτούν, ενώ άλλοι τον κοροϊδεύουν ή αναφέρονται κακεντρεχώς ακόμη και στα σκάνδαλα παιδεραστίας που συγκλονίζουν τα τελευταία χρόνια την Καθολική Εκκλησία. Πάντως αρκετοί είναι της άποψης ότι «η Εκκλησία πρέπει να συμβαδίζει με τους καιρούς».

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=349213&dt=19/08/2010#ixzz0xhEhB7CG