Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Στήνουν... ξανά «Το δωμάτιο» του Βαν Γκογκ

ethnos
Προφανώς ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ είχε τρομοκρατηθεί όταν επέστρεψε στο στούντιό του στη Αρλ μετά το νοσοκομείο, στις αρχές του 1889 και είχε δει τον αγαπημένο του πίνακα κατεστραμμένο από την υγρασία.

Τότε, είχε τυλίξει τον καμβά του, «Το Δωμάτιο», με μια εφημερίδα για να τον προστατεύσει, τον είχε κάνει ρολό και τον είχε στείλει στο αδερφό του, Τεό στο Παρίσι.
Φωτο:Ο Βαν Γκογκ ζωγράφισε την κρεβατοκάμαρά του όταν έμενε στο Κίτρινο Σπίτι στην Αρλ
Σήμερα ο πίνακας, έπειτα από έξι μήνες εργασιών αποκατάστασης, είναι έτοιμος να επιστρέψει και να εκτεθεί στο μουσείο Βαν Γκογκ στο Αμστερνταμ.

Η υπεύθυνη της αποκατάστασης Ελα Χέντριξ παρατήρησε ίχνη εφημερίδας πάνω στο «Δωμάτιο» όταν παρατήρησε τον πίνακα με το μικροσκόπιο.

Επρεπε επίσης να αφαιρέσει λάθη από προηγούμενες αποκαταστάσεις, όπως ένα κίτρινο βερνίκι με τον οποίο είχε περαστεί το έργο πριν από 80 χρόνια. «Μοιάζει πιο φρέσκος και λαμπερός τώρα. Είναι πιο? όπως πρέπει να είναι ένας Βαν Γκογκ.
 Πιο ειρηνικός» λέει ο επιμελητής του μουσείου, Λέο Γιάνσεν.

«Το Δωμάτιο» είναι μια από τις πιο δημοφιλείς εικόνες. Εχει αναπαραχθεί σε εκατοντάδες δωμάτια ξενοδοχείων σε όλο τον κόσμο, σε ημερολόγια, σε φλιτζάνια και σε βιβλία ιμπρεσιονιστικής και μετα-ιμπρεσιονιστικής τέχνης του 19ου αιώνα.

Ο πίνακας αυτός άρεσε τόσο πολύ στον Βαν Γκογκ, που είχε φτιάξει δύο αντίγραφα. Το ένα βρίσκεται στο Μουσείο Τέχνης του Σικάγο και η μικρότερη εκδοχή του, που φιλοτέχνησε για τη μητέρα και την αδερφή του, εκτίθεται στο Musee d’ Orsay στο Παρίσι.

«Οταν είδα τους καμβάδες μου ξανά μετά την αρρώστια, αυτός που μου φαινόταν καλύτερος ήταν η κρεβατοκάμαρα» έγραφε ο Βαν Γκογκ σε γράμμα προς τον αδερφό του.