Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Φθινοπωρινή λιχουδιά

Της Έλλης Βασιλάκη
Δώδεκα αμαρτωλά πουγκιά



περιέχουν:12 μέτρια μήλα
1 χούφτα ξανθές σταφίδες
1 κούπα τριμμένο αμύγδαλο
1 κούπα τριμμένο καρύδι
4 κουταλιές ζάχαρη
(της αρεσκείας σας,μπορεί & μελάσα)
1 κουταλάκι κανέλα
1 νεροπότηρο λικέρ (του γούστου σας)
6 φύλλα κρούστας
άχνη & κανέλα για πασπάλισμα
παγωτό βανίλια ή λιωμένη κουβερτούρα
(για έξτρα απόλαυση στο σερβίρισμα)

και δημιουργήθηκαν ως εξής
μήλα: ξεφλούδισμα, ξεκοτσάνισμα, ξεκουκούτσωμα & άνοιγμα τρύπας διαμπερώς, ραντεβού σε ρηχή κατσαρόλα με το λικέρ να μαλακώσουν μέχρι τα σωθικά τους, σε μέτρια λαχτάρα.
γέμιση: τουρλού οι σταφίδες, τ΄αμύγδαλο, το καρύδι, η όποια ζάχαρη και η κανέλα, γιομίζουν πιεστικά μ΄ ένα κουταλάκι τα μεθυσμένα μήλα (ως είναι,βυθισμένα) και ξαποσταίνουν μέχρι να
 πάρουνε μιά κρυάδα και ν΄ αποπιούν το ποτάκι τους.
κρούστα: τα 6 φύλλα τα κάνουμε 12, τα φιλεύουμε από ένα σουρωμένο μήλο το καθένα και τα τυλίγουμε σαν πουγκιά (με τη σούρα από πάνω)
ψήσιμο: με στοργή τα καλοβάζουμε πάνω στη λαδόκολλα που στρώσαμε στο ταψάκι μας, τα σταυροκοπάμε κατά βούληση, τ΄ αφήνουμε μέχρι να ντραπούν στους 150 βαθμούς (κανα τεταρτάκι τους παίρνει να ενοχοποιηθούν)
σερβίρισμα: αφού τα πασπαλίσετε δεόντως, ασυνόδευτα ή όχι, τιμωρείστε τα παραδειγματικά, (που ο πρόγονός τους ξεμυάλισε την Εύα!)
________________________________________________________________
τα κουλά της ΕΛΛΗΣ