Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΟΣΤΟΣ ΕΚΛΕΓΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ (συνέχεια)

ΚΟΣΤΟΣ ΕΚΛΕΓΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ (συνέχεια)

Έχουμε και λέμε:
Δήμαρχος: 3600 € Χ 14 μήνες = 50400 €
Αντιδήμαρχοι: 1800 € Χ 4 αντιδήμαρχοι Χ 14 μήνες = 100800 €
Πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων: 1440 € Χ 3 πρόεδροι δ. σ. Χ 14 μήνες = 60480 €

ΣΥΝΟΛΟ: 211680 €

Σε αυτό το ποσό πρέπει να προστεθεί ένα 30% από έξοδα κίνησης και παραστάσεως κ.λ.π.: 211680 Χ 1.3 = 275 184 €

ΤΕΛΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ: 275 184 €

Θεωρούμε φυσικά ότι οι Πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων ( 5 χωριών) δεν θα παίρνουν μισθό (πράγμα που δεν το πιστεύω).

Το ανωτέρω τελικό σύνολο είναι το ΕΛΑΧΙΣΤΟ κόστος της εκλεγμένης Διοίκησης Δήμου Ερμιόνης.

Σε αυτό πρέπει να προστεθούν τα έξοδα παραστάσεως και οι αμοιβές θέσεων που θα αναλάβουν. Μαζί με αυτά εγώ θεωρώ ότι το ΕΤΗΣΙΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΚΛΕΓΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ θα υπερβεί τις 400 000 € και πιστεύω ότι δεν θα διαψευστώ.

Το θεωρώ εξαιρετικά υψηλό. Δεν νομίζω ότι υπάρχει διευθυντικό στέλεχος ιδιωτικής επιχείρησης
στην Ερμιονίδα με αποδοχές Δημάρχου.

Σε μία 5ετία τα έξοδα αυτά θα είναι συνολικά 2000000 €, δηλαδή ένα πολύ μεγάλο έργο στην περιοχή μας. Ξανά υπενθυμίζω ότι για 180000 € έκανε να λειτουργήσει ο βιολογικός Ερμιόνης 10 χρόνια.

Όταν ο Δήμος Ερμιονίδας αναλάβει όλες τις νέες αρμοδιότητες θα έχει προσωπικό (πέραν των εκλεγμένων) πάνω από 60 άτομα (;). Όποιος γνωρίζει ακριβώς ας μας πει. Αυτό που ενδιαφέρει είναι ότι θα είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση της Ερμιονίδας και μάλιστα επιχείρηση που δίνει και μεγάλο εργολαβικό έργο.

Από ότι ξέρω ο πρώτος Καλλικράτης θα έχει διάρκεια 3.5 έτη. Θα επιτρέπεται στον Δήμαρχο να διατηρήσει το επάγγελμά του. Με τον δεύτερο Καλλικράτη όμως δεν θα μπορεί και εδώ είναι το περίεργο: μπορεί να επιλέγει από που θα πληρώνεται. Αν είναι συνταξιούχος μπορεί να προτιμήσει τη σύνταξη μόνον η το μισθό του Δημάρχου μόνον. Αν είναι τσαγκάρης θα κλείσει για 5 χρόνια το τσαγκαράδικο ή θα το νοικιάσει. Δύσκολα εδώ τα πράγματα. Αν είναι υπάλληλος ιδιωτικής επιχείρησης δεν μπορεί να επιλέξει μισθό από την επιχείρηση γιατί δεν θα δουλεύει. Θα πάρει λοιπόν μόνο το μισθό του Δημάρχου. Μετά 5 χρόνια δεν είναι υποχρεωμένη η επιχείρηση να τον πάρει πίσω ή μπορεί να έκλεισε. Αν όμως είναι δημόσιος υπάλληλος θα τον πάρει πίσω φυσικά (αυτά είναι αυτονόητα στη χώρα μας).

Αν έχει επιχείρηση ΕΠΕ, ΑΕ τότε είναι ιδιοκτήτης - μέτοχος. Θα δουλεύει η εταιρεία του κανονικά ......χωρίς να δουλεύει ο Δήμαρχος σε αυτήν και θα παίρνει μόνο το μισθό του Δημάρχου. Φυσικά δεν του απαγορεύεται να παίρνει μέρισμα από την εταιρεία του. Κοινώς πιάσε το αυγό και κούρευτο! Ό,τι συμπέρασμα βγάζετε, το ίδιο βγάζω.

Και όλα αυτά από το δημόσιο ταμείο. Γι’ αυτό δεν έχει κανένας αντίρρηση πλην εμού και των ομοίων μου που φορολογούνται βαρύτατα (κατά τη γνώμη μου). Αν τα 400000 € επιμεριστούν σε 10000 μόνιμου κατοίκους Ερμιονίδας είναι 40 € / άτομο και για μια 4μελή οικογένεια 160 € το χρόνο.

Επειδή η χώρα μας έχει πτωχεύσει και προσπαθεί να στηριχτεί στα πόδια της, μείωση του κόστους λειτουργίας σημαίνει όχι μόνον να περιοριστούν τα διοικητικά έξοδα του Δήμου, αλλά να φύγουν από το δημόσιο κορβανά και να επιμεριστούν στους κατοίκους. Τότε φυσικά θα ήταν και κύριο θέμα της τοπικής μας κοινωνίας.

Πρόταση: Δεν κάνουμε μια καλή αρχή; Η εκλεγμένη διοίκηση να διατηρήσει αυτά τα 3.5 χρόνια τα επαγγέλματά της (που θα τα διατηρήσει ούτως ή άλλως), να παραιτηθεί από τους μισθούς και να παίρνει μόνον έξοδα παραστάσεως και κίνησης. Αυτή η χειρονομία θα της δώσει μεγάλη αξιοπιστία ώστε να ζητήσει συνδρομή από τα εξοχικά και τις μεγάλες βίλες. Δεν θα της το αρνηθούν.

Έρρωσθε,

Βασίλης Γκάτσος