Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Oι χωματερές μας (στην Πελοπόννησο) κλείνουν τέλος του 2011

                  πηγή: econews
 Όλες οι χωματερές στην Πελοπόννησο θα κλείσουν στο τέλος του 2011, ενώ θα δημιουργηθούν τρείς μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, σύμφωνα με τον νέο περιφερειακό σχεδιασμό (ΠΕΣΔΑ) της Περιφέρειας, που εγκρίθηκε στις 30 Νοεμβρίου και θα ισχύει για 5 χρόνια.
 Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Εξπρές», η χωροθέτηση τους θα προκύψει από μελέτες που θα εκπονηθούν.
  Ο ΓΓ της περιφέρειας Πελοποννήσου Φώτης Χατζημιχάλης δήλωσε «Έχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, που θα αντιμετωπίσει ριζικά το πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων».
  Επίσης, επισήμανε πως στόχος είναι «να μειώσουμε τον όγκο των απορριμμάτων, που είναι 300.000 τόνοι τον χρόνο στην περιφέρεια, και να ενισχύσουμε κάθε δραστηριότητα για διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση».
  Για τον αποτελεσματικότερο τρόπο ολοκληρωμένης διαχείρισης των αποβλήτων, ο νέος περιφερειακός σχεδιασμός προβλέπει τη διαίρεση της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε τρεις διαχειριστικές ενότητες με βάση γεωγραφικά, οικονομικά και πληθυσμιακά κριτήρια.
  Τα έργα επεξεργασίας και ασφαλούς διάθεσης, καθώς και το δίκτυο των Σταθμών Mεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), που θα εξυπηρετούν την περιφέρεια, είναι: μία Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), ένας ΧΥΤΥ και πέντε ΣΜΑ στην 1η διαχειριστική ενότητα που αφορά τους Nομούς Κορινθίας, Αργολίδας και τους Δήμους Τρίπολης, Βόρειας και Νότιας Κυνουρίας του Nομού Αρκαδίας, και από μία ΜΕΑ, ένας ΧΥΤΥ και τρεις ΣΜΑ στη 2η διαχειριστική ενότητα που αφορά τον Nομό Μεσσηνίας και τους Δήμους Γόρτυνος και Μεγαλόπολης Αρκαδίας, και στην 3η διαχειριστική ενότητα που αφορά τον Nομό Λακωνίας.
  Επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Χατζημιχάλης προβλέπεται η εγκατάσταση και λειτουργία δεματοποιητών, μέτρο που θα εφαρμοστεί σε όλους τους δήμους της περιφέρειας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα επιβληθούν πρόστιμα.
  Στη συνέχεια οι δεματοποιητές θα γίνουν σταθμοί μεταφόρτωσης ή δεματοποιητές ανακυκλώσιμων.
Οι πρώτοι δεματοποιητές θα λειτουργήσουν άμεσα σε Κρανίδι, Πύλο και Μολάους.