Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Πώς σώθηκε το Καταφύκι 1

Του Βασίλη Γκάτσου
Πώς σώθηκε το Καταφύκι:

Διαβάζοντας σχετικό σημείωμα στο μπλογκ των Ιχνηλατών διαπιστώνω ότι με το πέρασμα του χρόνου δημιουργείται μια ‘ βολική μυθολογία’ σχετική με το πώς σώθηκε το Καταφύκι.

Διαβάζω στο εν λόγω σημείωμα ότι «Η κινητοποίηση ήταν καθολική από τους κατοίκους των Φούρνων», ότι «είχαμε εξαιρετική υποστήριξη από πολλούς κατοίκους της Ερμιονίδος και από την Ερμιόνη», ότι υπήρξε «λυσσαλέα αντίδραση από την τότε Κοινότητα Ερμιόνης και τους ενδιαφερόμενους για το project» κ.λ.π.

Τίποτα από όλα αυτά δεν συνέβη.

Από τους Φούρνους κινήθηκε και έσωσε το Καταφύκι ο τοπικός περιβαλλοντικός σύλλογος, με πολύ λίγα μέλη που έδειξαν μεγάλη ευαισθησία και μαχητικότητα. Κανένας άλλος από τους Φούρνους και, αν κάποιοι κινήθηκαν μέσα από την Κοινότητα Φούρνων, ήταν εξ ανάγκης μετά τις ενέργειες του περιβαλλοντικού συλλόγου.

Η υπόλοιπη Ερμιονίδα, οι Ερμιονιδείς όπως σήμερα αποκαλούνται από τα μπλογκ, πλήρως αδιάφοροι και δεν υπάρχει η αιτιολογία «από που να μαθαίναμε τι γίνεται», γιατί η τοπική μας εφημερίδα «Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ» έφτανε συστηματικά κάθε μήνα ή κάθε δύο μήνες με το ταχυδρομείο σε 300 σπίτια στο Κρανίδι, 300 στην Ερμιόνη, 100 στο Πορτοχέλι, 60 στα Δίδυμα, 50 στους Φούρνους, 30 Καρακάσι, 20 Θερμήσι και άλλα 300 σε Αθήνα – Πειραιά, περίπου 20 σε άλλα μέρη της Ελλάδας και γύρω στα 15 εξωτερικό.

Σας στέλνω λοιπόν προς ανάρτηση τα σχετικά φύλλα της Φωνής της Ερμιονης και τα συμπεράσματα δικά σας και των αναγνωστών. Τα ίδια διαβάζανε επί μήνες ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΙ οι συμπατριώτες και όλες οι κομματικές οργανώσεις, και όλοι οι σύλλογοι, σχολεία, Κοινότητες, τράπεζες, ξενοδοχεία κ.λ.π. και σύμπας ο «κλήρος και ο λαός». Ούτε μια πληροφορία, ούτε μια διαμαρτυρία δεν έφτασε στην εφημερίδα, γι’ αυτό και δεν υπάρχει στα σχετικά φύλλα τίποτα άλλο σχετικό εκτός από μια επιστολή που λάβαμε υπογεγραμμένη από Κατσαΐτη και ένα όνομα με ξένη γραφή, πρόσωπα παντελώς άγνωστα σε μας. Ούτε συζητιόταν το θέμα «ανά τας οδούς και τα καφενεία της Ερμιόνης», ούτε έγινε καμιά εκδήλωση διαμαρτυρίας.

Η μαχητικότητα της εφημερίδας μας δεδομένη, αλλά από πού η πληρότητα της ενημέρωσης για αυτό το θέμα; Δική μας έρευνα και προσπάθεια σε πλήρη επαφή με τον Γιάννη και τους Φίλους του στο περιβαλλοντικό σύλλογο των Φούρνων. Και η φωτιά στο Καταφύκι ήταν δική μας αποκάλυψη, την αγνοούσαν πλήρως στον περιβαλλοντικό σύλλογο Φούρνων.

Ένα μεγάλο Εύγε και πάλι στον περιβαλλοντικό σύλλογο Φούρνων που με τις ενέργειές του
έσωσε το Καταφύκι έτσι όπως το άφησαν οι παππούδες μας. Χωρίς αυτούς σήμερα θα ήταν δημόσιος δρόμος με τόνους μπάζια και σκουπίδια δεξιά και αριστερά του και με ένα θόρυβο που θα απέτρεπε οποιοδήποτε επισκέπτη.

Για ένα παιδί που πέρασε με τη μηχανή του και που πρώτο θα καταλάβει και δεν θα το ξανακάνει, όλοι σε πλήρη ετοιμότητα, όχι όμως τότε που πέρναγαν μπουλντόζες.

Οι Ιχνηλάτες ή όποιο μπλογκ αναφέρεται σε παρόμοια θέματα καλόν είναι να ρίχνει και μια ματιά στα τεκμήρια ....της προϊστορίας.

Σημείωση:

Βλέποντας τη φωτογραφία με τον αγαπητό Δήμαρχο Ερμιονίδας περιστοιχισμένο από αυτοαποκαλούμενους ......ιστολόγους (!) του μικρού μας τόπου και έναν ιδιοκτήτη τοπικής εφημερίδας, να συσκέπτονται σοβαρότατοι για το πώς θα οργανώσουν την... ενημέρωση του Δήμου ..... σε εθελοντική βάση (διάβαζε: την προπαγάνδα της πλειοψηφικής παράταξης του δήμου και την τύφλωση των δημοτών του), το μόνο που έχω να πω είναι ότι η αληθινή ενημέρωση έντυπη, προφορική, ηλεκτρονική ήταν είναι και θα είναι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ. Φανταστείτε υπεύθυνο έκδοσης της ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ να διαβουλεύεται με την τότε διοίκηση της Κοινότητας Ερμιόνης (πλειοψηφίας και μειοψηφίας) για την οργάνωση της ενημέρωσης της Κοινότητας σε εθελοντική βάση .... μέσω της εφημερίδας. Δεν έπεφτα από τα κάθετα του Καταφυκιού .... να πνιγώ;

Ο Δήμος έχει υπαλλήλους και πλήθος δημοτικών συμβούλων που μπορούν να αναλάβουν την επίσημη ενημέρωση των Δημοτών. Δηλαδή ανάρτηση ή δημοσιοποίηση επισήμων εγγράφων του Δήμου και ένα ενημερωτικό δελτίο μηνιαίο υπογραμμένο από τον δήμαρχο που υπεύθυνα θα μας ενημερώνει για τις κινήσεις και τις ενέργειες που έγιναν, τι άρχισε, τι προχώρησε, τι πετύχαμε, τι δεν πετύχαμε. Και προς θεού, όχι άλλες φωτογραφίες με εκδηλώσεις και τα ονόματα των επισήμων με τις καπαρτινιές τους και τα γυαλιά ηλίου. Φωτογραφίες από το έργο τους ναι.

Το ιστολόγιο ‘Σταύρος Κούστας Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ερμιονίδας’, προς τιμήν του απείχε της εκδηλώσεως, κοινώς κατάλαβε την πεπονόφλουδα.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος