Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Εκατό ακαδημαϊκοί ζητούν αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής στην Αίγυπτο

Περισσότεροι από 100 ακαδημαϊκοί και συγγραφείς έχουν ως τώρα υπογράψει μια ανοικτή επιστολή, εδώ η πηγή, προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στην Αίγυπτο. Στην επιστολή, καθηγητές όπως ο Νόαμ Τσόμσκυ ή ο Χαμίντ Νταμπασί, καλούν τον Αμερικανό πρόεδρο να στηρίξει και στην πράξη την προσπάθεια του λαού για δημοκρατία και να επανεξετάσει την πολιτική των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή.
Παρατίθεται ολόκληρη η επιστολή:
«Αγαπητέ πρόεδρε Ομπάμα,
Ως πολιτικοί επιστήμονες, ιστορικοί και ερευνητές σε συναφή πεδία, οι οποίοι έχουν μελετήσει την ιστορία της Μέσης Ανατολής και την αμερικανική εξωτερική πολιτική, οι συνυπογράφοντες αυτή την επιστολή πιστεύουμε ότι μπορείτε να περάσετε και πέρα από τα λόγια για να στηρίξετε το δημοκρατικό κίνημα που σαρώνει την Αίγυπτο αυτές τις ημέρες. Ως πολίτες, περιμένουμε από τον πρόεδρό μας να στηρίξει τις αρχές που το κίνημα αυτό εκφράζει.
Για ένα διάστημα τριάντα ετών η κυβέρνηση μας έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στην προσπάθειά της να οικοδομήσει και να στηρίξει το καθεστώς που ο αιγυπτιακός λαός τώρα προσπαθεί να αλλάξει. Δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, χιλιάδες διαδηλωτών στη χώρα και σε όλο τον κόσμο έχουν εκφράσει τη βούλησή τους. Πιστεύουμε ότι το μήνυμά τους είναι δυνατό και καθαρό: ο Μουμπάρακ πρέπει να παραιτηθεί από την ηγεσία της χώρας και να επιτρέψει στον αιγυπτιακό λαό να στελεχώσει μια κυβέρνηση η οποία δεν θα έχει την επιρροή του ιδίου ή μελών της οικογένειάς του.

Είναι επίσης ξεκάθαρο σε εμάς ότι αν στοχεύετε, όπως δηλώσατε την Παρασκευή, σε «πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές που θα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των πολιτών της Αιγύπτου», τότε η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να παραδεχτεί δημόσια ότι αυτές οι αλλαγές δεν πρόκειται να επέλθουν με την επέμβαση του Μουμπάρακ ή του στενού του κύκλου.

Υπάρχει ένα ακόμη μάθημα το οποίο μπορεί να πάρει από αυτή την κρίση όχι η αιγυπτιακή κυβέρνηση, αλλά η δική μας. Για να μπορέσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες να σταθούν στο πλευρό του αιγυπτιακού λαού θα πρέπει να προσεγγίσει τη χώρα μέσω ενός πρίσματος κοινά αποδεκτών αξιών και προσδοκιών, κι όχι μέσω ενός γεωπολιτικού πρίσματος. Όπως σωστά δηλώσατε την Παρασκευή «το να καταπνίγεις τις ιδέες ποτέ δεν καταφέρνει να τις εξαφανίσει».

Για το λόγο αυτό καλούμε την αμερικανική κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία αυτή να απομακρυνθεί από τις πολιτικές που μας έφεραν στο σημείο αυτό και να ξεκινήσει μια νέα πορεία προς τη διασφάλιση δημοκρατίας, ειρήνης και προόδου για τους κατοίκους της Μέσης Ανατολής. Και σας καλούμε να εξετάσετε σε βάθος την αμερικανική πολιτική απέναντι στα βασικά αιτήματα που εκφράζει η δημοκρατική αντιπολίτευση της Αιγύπτου, αλλά και όλες οι άλλες κοινωνίες στην περιοχή.»
http://www.tvxs.gr/news/%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%82/%CE%B5%CE%BA%CE%B1%CF%84%CF%8C-%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CE%BF%CE%AF-%CE%B6%CE%B7%CF%84%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B3%CE%AE-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%AF%CE%B3%CF%85%CF%80%CF%84%CE%BF