Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Ο Ανάργυρος Πασχάλης στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών

Έκθεση ζωγραφικής  του Ανάργυρου Πασχάλη Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011 στις 19.30 μ.μ.  
Διάρκεια έκθεσης: έως 5 Φεβρουαρίου 2011

Το δελτίο τύπου 
Στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών εγκαινιάζεται η τρίτη ατομική έκθεση ζωγραφικής του Ανάργυρου Πασχάλη. Στην έκθεση παρουσιάζονται με ύφος προσωπικό, μια σειρά απο πίνακες στους οποίους ο καλλιτέχνης επιχειρεί να προσδώσει στο θεατή τον κυρίαρχο ρόλο που έχει το φως στη ζωγραφική του. Το φως υπάρχει παντού όχι μόνο ως βασικό εικαστικό στοιχείο αλλά και ως κινητήρια δύναμη. Τα έργα του απεικονίζουν σχοινοβάτες, οι οποίοι δεν ακροβατούν απλώς σε σχοινιά ή ξύλα φωτισμένα αλλά συνδιαλέγονται με το φως και τη σκιά, αλλά και τοπία τα οποία διαμορφώνονται απο την πέτρα, τον ουρανό και τη θάλασσα αναζητώντας νέα μονοπάτια.
  Ο καλλιτέχνης με αυτή του την έκθεση μας προσφέρει ένα ώριμο, ξακάθαρο έργο χωρίς υπεκφυγές και ανασφάλεια. Η επιρροή του ρομαντισμού και του συμβολισμού στα έργα του είναι εμφανής καθώς αποτυπώνει τις ιδέες και τα συναισθήματά του στον καμβά. Μπροστά στα μάτια μας χορεύουν μοναχικές φιγούρες και απέραντα τοπία που ορισμένες φορές αγγίζουν τα όρια του μελαγχολικού και του ζοφερού. Και τότε το φώς ζωντανό και απροκάλυπτο έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι μετά το σκοτάδι ακολουθεί το ξημέρωμα και μετά την καταιγίδα ο ήλιος. Μέσα απο το έργο του ο καλλιτέχνης μας θυμίζει αυτό που συχνά ξεχνάμε: όπου υπάρχει σκοτάδι, υπάρχει και φως. Το φως λοιπόν πέρα από τις καθαρά εικαστικές ανάγκες που καλύπτει αποκτά και μια συμβολική υπόσταση δίνοντας μορφή στην αισιοδοξία.
Η πρόσκληση
Τί γράφουν οι ειδικοί, για τα έργα που περιλαμβάνονται σ αυτή την έκθεση. 
 Βλέποντας τα έργα του Ανάργυρου Πασχάλη αντιλαμβάνεται κανείς ότι κυρίαρχο ρόλο έχει το φως. Το φως είναι παρόν παντού και πάντα. Όχι μόνο ως βασικό εικαστικό στοιχείο που έρχεται να φωτίσει το έργο αλλά ως κινητήρια δύναμη η οποία κινεί και κατευθύνει τα πάντα. Οι σχοινοβάτες δεν ακροβατούν απλώς σε σχοινιά ή ξύλα φωτισμένα από το πινέλο του καλλιτέχνη, αλλά συνδιαλέγονται με το φως και τη σκιά αναζητώντας νέα μονοπάτια. Το σχοινί δεν είναι πλέον σχοινί, αλλά μία δεσμίδα φωτός που πρωταγωνιστεί στο έργο. Τα έργα που ακολουθούν απεικονίζουν τοπία τα οποία διαμορφώνονται από την πέτρα, τον ουρανό και τη θάλασσα. Οι πέτρες δημιουργούν μονοπάτια που οριοθετούν μυστικές διαδρομές στο απέραντο γαλάζιο. Καθώς τεμαχίζουν το τοπίο το φως διαχέεται πάνω στις πέτρες και εκείνες αντανακλώνται στο νερό.
 Ο καλλιτέχνης μας προσφέρει ένα ώριμο, ξεκάθαρο έργο χωρίς υπεκφυγές και ανασφάλεια. Προχωράει από εκεί που μας είχε αφήσει και ακολουθεί μία πορεία με συνοχή και συνέχεια. Η έντονη επιρροή του ρομαντισμού και του συμβολισμού είναι εμφανής καθώς αποτυπώνει τις ιδέες και τα συναισθήματα του στον καμβά. Με τη χρήση ενός ιμπρεσιονιστικού φωτός έρχεται να ορίσει εκείνη την λεπτομέρεια που έχει επιλέξει να προβάλλει.
 Μπροστά στα μάτια μας χορεύουν μοναχικές φιγούρες και απέραντα τοπία που ορισμένες φορές αγγίζουν τα όρια του μελαγχολικού και του ζοφερού. Και τότε, το φώς ζωντανό και απροκάλυπτο έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι μετά το σκοτάδι ακολουθεί το ξημέρωμα και μετά την καταιγίδα, ο ήλιος. Έτσι για άλλη μία φορά, ο καλλιτέχνης, μας κλείνει πονηρά το μάτι και μας ξαφνιάζει ευχάριστα γιατί τελικά μας θυμίζει αυτό που συχνά ξεχνάμε: όπου υπάρχει σκοτάδι, υπάρχει και φως.  Το φως λοιπόν πέρα από τις καθαρά εικαστικές ανάγκες που καλύπτει αποκτά και μια συμβολική υπόσταση δίνοντας μορφή στην αισιοδοξία.
Ιόλη Δεληβάνη

Οι σπουδές και οι διακρίσεις του
1990 - 1993 Σπουδές στο Προπαρασκευαστικό και Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών, Πανόρμου-Τήνου. Με καθαρό προσανατολισμό στον τομέα της Γλυπτικής. Επίσης, σπουδές στην Μαρμαροτεχνία Αρχιτεκτονικό Σχέδια, Ζωγραφική. Αποφοίτηση με γενικό βαθμό 15,3/5. 1994 - 1995 Μαθήματα Γραφιστικής στις Σχολές ΑΚΤΟ
1999 - 2000 Εισήχθη στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με καθηγητές τον κ. Δημητρέα και κ. Δηβάρη και κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2000-2001, 2001-2002, 2002-2003 και 2003-2004 στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας.
Κατεύθυνση Ζωγραφικής με καθηγητές τον κ. Βαλαβανίδη και κ. Μανουσάκη. Αποφοίτηση με βαθμό πτυχίου Άριστα (29/30). Κατ’ επιλογήν μαθήματα: ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ, ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ.
2001 - 2002 Υποτροφία ERASMUS 6μηνη παρακολούθηση στο Middlessex University School of Fine Arts στο Λονδίνο.
2002 - 2003 Πρώτη Κρατική Υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών «Ι.Κ.Υ.» για το 4ο έτος.
2003 - 2004 Δεύτερη Κρατική Υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών «Ι.Κ.Υ.» για το 5ο έτος.
2004 Βράβευση από τη EUROBANK ως αριστούχος απόφοιτος της Α.Σ.Κ.Τ.

Καμαρώνουμε πολύ και όχι μόνο εμείς, για την πορεία του  Ερμιονίτη και φίλου μας Ανάργυρου.
Είναι καιρός να φιλοξενηθεί  η τέχνη του, με μια έκθεση , στην πατρίδα του...