Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Η επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων από τα ΚΕΛ (κέντρα επεξεργασίας λυμάτων) για πότισμα.

Του Βασίλη Γκάτσου
Η επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων από τα ΚΕΛ (κέντρα επεξεργασίας λυμάτων) για πότισμα.

Έχει σχηματιστεί η εντύπωση ότι τα επεξεργασμένα λύματα κακώς πάνε στη θάλασσα, ενώ πρέπει να ποτίζουμε με αυτά τους κάμπους και τις καλλιέργειες. Για πλήθος οικολογούντων, όταν μάλιστα προσβλέπουν με τις τάχατες οικολογικές τους ανέξοδες κορώνες να ενταχθούν με ελπίδες σε κάποιο ψηφοδέλτιο ή σε κάποια έμμισθη περιβαλλοντική θέση τοπικής αυτοδιοίκησης, η θέση του φαίνεσθαι, για αυτά τα φρούτα των καιρών μας είναι έγκλημα να χύνεται τόσο νερό στη θάλασσα, το οποίο θα λύσει όλα τα προβλήματα του νερού κ.λ.π. Έτσι, επειδή το είπανε, θα λυθούν τα προβλήματα, και φυσικά αυτοί που δεν κάνουν αυτό που πρέπει είναι εγκληματίες κ.λ.π. Και αφήνουν να εννοηθεί ότι ψηφίστε ή προωθήστε εμάς που σας το λέμε και να δείτε για πότε θα τακτοποιήσουμε το θέμα, φυσικά όλοι μας μαζί με ... μένα αρχηγό!. Έχουν σχέση με το θέμα όσο ο φάντες με το ρετσινόλαδο.

Η νέα ΚΥΑ που επισυνάπτω ας διαβαστεί με προσοχή (σχετικά αναφέρθηκε στο θέμα το μπλογκ Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης) για να δείτε το πόσο δύσκολο πράγμα είναι, αλλά και η χρήση να επιτραπεί, με όλες τις σωστές διαδικασίες και ελέγχους, το αποτέλεσμα είναι μη
προβλέψιμο. Κάλλιστα μπορούν να καταστραφούν, έδαφος και υπόγεια νερά, ακόμη και με την ορθή χρήση από απρόβλεπτους παράγοντες, ή προωθηθούν μολυσμένα προϊόντα στην αγορά. Και τότε η πολιτεία θα βγάλει εκτός καλλιέργειας τις εκτάσεις αυτές προς απορρύπανση κ.λ.π.

Η Κύπρος που έχει τεράστιο πρόβλημα νερού, έχει προωθήσει τη χρήση των επεξεργασμένων λυμάτων, αλλά με πολύ προσοχή και με μακροχρόνιο σχεδιασμό παρακολούθησης. Ακόμη δεν επιτρέπει τη χρήση επεξεργασμένων λυμάτων για κηπευτικά και οπωροφόρα, γιατί δεν είναι μόνον θέμα περιβάλλοντος. Ο ανταγωνισμός θα απαιτήσει να γράφεις στις συσκευασία «ποτισμένα με επεξεργασμένα λύματα».

Φανταστείτε να πουλάμε ρόδια Ερμιόνης και να σέρνεται στην αγορά ότι «τα ποτίζουνε με τα νερά του βιολογικού Ερμιόνης και Κρανιδίου». Ποιος θα αγοράσει και ποιος θα τα βάλει στο μανάβικό του; Πιστεύετε ότι θα τα προτιμούν οι οικολογούντες;

Έρρωσθε,

Βασίλης Γκάτσος

KYA.pdf