Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Το χρέος των Δήμων Κρανιδίου και Ερμιόνης.

Του Βασίλη Γκάτσου
Το χρέος των Δήμων Κρανιδίου και Ερμιόνης.
Περίπου γύρω στα 2400000 €. Ο κύριος Λεμπέσης είχε εδώ και καιρό ενημερώσει για τα χρέη του Δήμου Ερμιόνης. Ο κύριος Σφυρής είχε ενημερώσει ότι είχε περίσσευμα το Κρανίδι και θα πρέπει να μας πει πού να ψάξει ο Δήμος να το βρει.

Τελικώς δεν είναι φοβερό το χρέος. Είναι στα πλαίσια του κάθε δήμου της χώρας μας και στο πνεύμα του: δανείζομαι, κάνω έργα, διορισμούς, σπατάλες και, ως αιρετός, δράμι δεν με νοιάζει. Αυτό ήταν σαν ιδεολογία των ΟΤΑ, ασχέτως πολιτικής ιδεολογίας των αιρετών και ήταν πλήρως εναρμονισμένη με την γενική φαντασίωσή μας ότι επειδή δώσαμε τα φώτα στον κόσμο και επειδή η Ευρώπη μάς έχει ανάγκη μάς πρέπουν επιδοτήσεις και δανικά κι αγύριστα. Ας τα πληρώσουν οι φορολογούμενοι της χώρας και οι δανειστές μας.

Τελικώς, δεν βρέθηκε χρέος έκπληξη κάτω από την κουβέρτα ή το χαλί της διοίκησης Δήμων Ερμιόνης και Κρανιδίου. Ακόμη δεν έχουν εντοπιστεί και οι τρεις πολυκατοικίες που έκτισε ο κύριος Λεμπέσης, όπως έλεγε προεκλογικά φίλος εξ Ερμιόνης, ούτε η μερσεντέ του. Μόλις εντοπιστούν, θα τις πουλήσει ο δήμος και θα ξεχρεώσει. Το χρέος είναι χρέος και δεν πρέπει βέβαια να χαριστεί, δηλαδή να το πληρώσουμε οι φορολογούμενοι όλης της χώρας. Το κράτος μπορεί να κάνει κάποιες διευκολύνσεις στο επιτόκιο και ένα είδος επιμήκυνσης. Γίνεται αντιληπτό ότι στην περίπτωσή μας, το κράτος είναι η .... τρόικά μας! Και έτσι πρέπει να είναι.

Τι μέτρα θα λάβει ο Δήμος Ερμιονίδας;

Γνώμη μου:

   1. Δεν πρέπει να δανείζεται ασυλλόγιστα, αλλά με μεγάλη προσοχή.

   2. Το ετήσιο έλλειμμα του να μην υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ του. Όπως πάει και η χώρα μας, αλλά μία κι έξω από το 2011.

   3. Να εισπράξει ό,τι του χρωστάνε με αυστηρές και γρήγορες διαδικασίες. Γιατί καλόν είναι να βγάζει ο Δήμος Ερμιονίδας ανακοίνωση για τα χρέη του, αλλά είναι εκ του πονηρού να μη βγάζει και για τα πόσα (και ποιοι) του χρωστάνε επί σειρά ετών. Γιατί άμα του χρωστάνε, για παράδειγμα, το ίδιο ποσό, τότε δεν υπάρχει χρέος αλλά αδυναμία είσπραξης αυτών που του χρωστάνε.

   4. Να απλώσει το χέρι του και στα πλούσια εξοχικά, και στα κοινά εξοχικά. Μεγάλο μέρος των δανεικών πήγαινε για έργα έξω από τους οικισμούς μας και τους βασικούς δρόμους μας, προς εξυπηρέτηση των εξοχικών.

   5. Να κάνει ταμείο στο τέλος του 2011 και να δει τι χρέος του έμεινε και αν με τα μέτρα που έλαβε μπορεί να το σβήσει και να το σταθεροποιήσει σε ένα ικανοποιητικό μικρό ποσοστό του ΑΕΠ του. Είπαμε, μικρό κράτος είναι πλέον ο Δήμος μας.

   6. Για να πετύχει το ως άνω υπ. αριθμ. 5, μπορεί να ζητήσει έκτακτη εισφορά από τα νοικοκυριά, τα εξοχικά και κυρίως από τα πλούσια εξοχικά και τις επιχειρήσεις, τα μαγαζιά, κ.λ.π. της Ερμιονίδας.

   7. Μπορούν και οι αιρετοί να αφήσουν για τρία χρόνια τον μισθό τους, τον εκ του δήμου Ερμιονίδας, και ξεχρεώσαμε.

Έρρωσθε,

Βασίλης Γκάτσος