Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Κινδυνολογ​ίας Εγκώμιον

Του Βασίλη Γκάτσου
Αν σας πιστέψουμε ....χαθήκαμε!

Καλύτερα μιας ώρας ανέμελης ζωής (στην Ερμιονίδα) παρά σαράντα αιώνες προσμένοντας τον σεισμό και την σωτήρια επέμβαση.

Στο μπλογκ της Εθελοντικής Ομάδας Πολιτικής Προστασίας διαβάσαμε ένα κείμενο μνημείο κινδυνολογίας που θυμίζει τα κείμενα που λίγο πολύ βγάζανε την Ερμιονίδα ...ντίγκα στις διοξίνες και τα φουράνια.

Αν πιστέψουμε αυτό το κείμενο δεν είναι να επανδρώνουνε οι κάτοικοι της Ερμιονίδας την ως άνω εθελοντική ομάδα, αλλά να εκκενώσουν την επαρχία, γιατί χωρίς να το ξέρουν αντιμετωπίζουν θανάσιμο κίνδυνο από μελλοντικό σεισμό τόσο καταστροφικό που μέχρι ο δρόμος Ερμιονίδας Ναυπλίου θα κλείσει από κατολισθήσεις!

Βρε που ζούσαμε και δεν το είχαμε πάρει χαμπάρι! Πάνω στις διοξίνες, σε μολυσμένα υπόγεια νερά, σε βυθούς που μόλις ανασκαλευτούν θα φέρουν στην επιφάνεια τα καρκινογενή υλικά των μεταλλείων της Ντάρδιζας, σε ακατάλληλα σπίτια, ξενοδοχεία, δημόσια κτήρια, αχούρια, στάνες, δρόμους. Αυτή είναι η ένδοξη και ειδυλλιακή Ερμιονίδα μας που προσπαθεί να φέρει τουρισμό;

Και για να σοβαρολογούμε και λίγο, καλό είναι να γνωρίζει η εθελοντική ομάδα πολιτικής προστασίας ότι:

1. Οι σχολές πολιτικών μηχανικών και αρχιτεκτόνων των Πολυτεχνείων μας είναι από τις καλύτερες
του κόσμου και ιδιαίτερα στον τομέα σχεδιασμού και κατασκευής αντισεισμικών κτηρίων από ωπλισμένο σκυρόδεμα.

2. Οι αντισεισμικές προδιαγραφές που ακολουθούν είναι από τις πλέον αυστηρές του κόσμου και μόνον η Ιαπωνία μπορεί να μας συναγωνιστεί.

3. Ο χάλυβας που παράγεται στην χώρα μας είναι αυστηρότατων προδιαγραφών και υφίσταται αυστηρότατους ελέγχους. Έχει δε ειδικά χαρακτηριστικά που για παράδειγμα στις βόρειες χώρες δεν απαιτούνται.

4. Για τα ως άνω 2 και 3 υπάρχουν αυστηρότατοι γραπτοί κώδικες που ακολουθεί ο κάθε κατασκευαστής στη χώρα μας καθώς και κάθε βιομηχανία. Ως εκ τούτου δεν αυτοσχεδιάζουν οι πολιτικοί μηχανικοί μας αλλά εφαρμόζουν με αυστηρότητα.

5. Στην Ερμιονίδα η αρμόδια υπηρεσία δεν έχει κηρύξει κανένα κτήριο ως ακατάλληλο λόγω σεισμού ή λόγω κατασκευής, άρα καλά κάνουμε και τα κατοικούμε όλα.

6. Η Ερμιονίδα είναι ένας παράδεισος που δυσφημείται δυστυχώς λόγω .... αριστεροειδούς αφασίας. Ναι παράδεισος, με τέλειο κλίμα, ζεστές και κλειστές θάλασσες, το πιο καλό λάδι, το πιο νόστιμα εσπεριδοειδή, τα πιο νόστιμα ρόδια, με τις βιβλιοθήκες της, τα λαογραφικά της μουσεία, τους μουσικούς της συλλόγους, την θεατρική της ομάδα τα αθλητικά σωματεία, τους ιστιοπλοϊκούς της ομίλους, το κτήμα Μάνεση, τις φιλανθρωπικές της ενώσεις και ένα σωρό άλλα. Χώρια ότι έχει γύρω της 4 από τα ομορφότερα νησιά της χώρας μας.

7. Σταματήστε επί τέλους τη δυσφήμιση. Όποιοι επιζητούν προσωπική προβολή, ας την κτίσουν όχι στις πλάτες του τόπου μας, και όσοι επιζητούν την μέσω των τοπικών εκλογών καταξίωσή τους ας κατεβάσουν συνδυασμό στις επόμενες εκλογές.

Είναι αυτονόητο ότι επί τέλους πρέπει να σταματήσει η κινδυνολογία που παρουσιάζει την Ερμιονίδα ως μία από τις πλέον επιβαρημένες περιοχές της χώρας και πλέον και ως την πλέον ανασφαλή σε περίπτωση σεισμού. Μετά περιμένετε να έλθουν τουρίστες. Καιρός να επέμβει ο δήμαρχος αλλά και η αντιπολίτευση.

Η ενημέρωση η σχετική με την πολιτική προστασία είναι ευθύνη της πολιτείας και μόνον και σε τοπικό επίπεδο του υπεύθυνου πολιτικής προστασίας του Δήμου. Οι όποιες εθελοντικές ομάδες βοηθούν σιωπηλώς το έργο της πολιτείας και του δήμου και δεν υποκαθιστούν τα αρμόδια όργανα. Δεν μπορεί μία εθελοντική ομάδα να εκδίδει δελτία θυέλλης, να δίνη χάρτες (!) με πιθανά σημεία πλημμύρας σε περίπτωση μεγάλης νεροποντής συγκεκριμένη μέρα, και να βγάζει δελτία ασφαλείας των κτιρίων της Ερμιονίδας έναντι σεισμού. Πρέπει να επέμβει η Δημοτική αρχή, η Περιφέρεια, η Πυροσβεστηκή ή Αστυνομία και όποια αρχή, ακόμη και ο Εισαγγελέας, γιατί δεν μπορεί μια αυτόκλητη εθελοντική ομάδα να κινδυνολογεί.

Τελικώς αν είναι να .... πνιγούμε σε τέτοιον εθελοντισμό, καλύτερα να πνιγούμε στα σκουπίδια, στα λύματα. Τουλάχιστον θα ξέρουμε τι μας γίνεται και τι μας ξημερώνει.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος