Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Με το άρθρο μου δεν αδικώ κανέναν.

Του Βασίλη Γκάτσου
Με το άρθρο μου δεν αδικώ κανέναν.
Διάβασα το άρθρο στο μπλογκ των εθελοντών «Πόσο προετοιμασμένοι είμαστε για έναν σεισμό στην Ερμιονίδα;», και είχε την υπογραφή Θ. Δ. που είναι η γνωστή του Θάνου, και κανένα στοιχείο επίσημης υπηρεσίας. Άρα είναι προσωπικές κρίσεις, δηλαδή ένα άρθρο. Άσχετα αν βασίζεται σε επίσημο υλικό που όμως δεν αναφέρεται πουθενά στο άρθρο.
Εκεί γίνεται κρίση για το ότι έχουμε όλους και όλους 20 αστυνομικούς και μια χούφτα πυροσβέστες. Δηλαδή οι εθελοντές θα καθορίσουν την τοπική δύναμη αυτών των υπηρεσιών;
Περιγράφεται μια κατάσταση για την Ερμιονίδα που θα μπορούσε να ισχύσει, όμως αυτό που γράφεται και με τις υποθέσεις που γίνονται αφορά κάθε πόλη και χωριό όπου επί της γης. Γιατί εξειδικεύεται για την Ερμιονίδα; Γιατί όχι για την Ύδρα που έχει μόνον παλιά κτήρια που όμως στέκουν εκεί από το 1800;
Το άρθρο δίνει ένα απόσπασμα περί χλωρίου (χλωριόντων είναι το σωστό), χωρίς να γράφει την πηγή του. Υπάρχει όμως σαφής προδιαγραφή του ΕΛΟΤ και για το νερό που χρησιμοποιείται στα μπετά, όπου θα διαβάσετε ότι κάτω από ειδικές προϋποθέσεις και κατόπιν αδείας μπορεί να χρησιμοποιηθεί και θαλασσινό νερό.
Αλλά και με αυτά τα όρια που δίνει το άρθρο, γιατί δεν έκανε τον κόπο, αφού μιλάει για την Ερμιονίδα
να πάει στις αναλύσεις νερού της Υπηρεσίας Ύδατος Κρανιδίου (άλλωστε νομίζω και εσείς τις ζητούσατε επιμόνως για να ξέρουμε τι πίνουμε). Από τις αναλύσεις θα δείτε ότι τα χλωριόντα στα νερά των ορεινών μας χωριών είναι σχεδόν μηδέν, της Ερμιόνης είναι γύρω στα 450 mg/lt, δηλαδή άνετα χρησιμοποιείται στην οικοδομή και χωρίς σκέψη (παλιά ήταν πολύ λιγότερα και ξέρω γιατί και εγώ είχα κάνει πολλές αναλύσεις) και μόνο Κρανίδι, Πορτοχέλι, Κοιλάδα έχει φτάσει γύρω στα 1500. Που και αυτό το νούμερο είναι πολύ κοντά στο 1000 και δεν εμπνέει καμιά ανησυχία. Και από όλα αυτά τελικώς το άρθρο βγάζει το συμπέρασμα ότι «ακόμη και νέα κτίρια δεκαετίας θα έχουν σοβαρά προβλήματα καθώς θα έχει διαλυθεί ο οπλισμός τους».
Αλλά κάντε και έναν απλό υπολογισμό υποθέτοντας ότι σε ένα κτίριο που πέσανε 200 τόνοι μπετά και 20 τόνοι μπετόβερα και χρησιμοποιήθηκαν 30 τόνοι νερού με χλωριόντα 1500 mg/lt, πόσα χλωριόντα εγκλωβίστηκαν στα μπετά; Περίπου 45 κιλά. Αν όλα αυτά τα χλωριόντα ..... ταξιδέψουν μέσω του στερεού μπετό, μπορούν να διαλύσουν θεωρητικά 20 κιλά χάλυβα, δηλαδή το 0.1% του χάλυβα, δηλαδή βελόνι στ’ άχερα. Στην πράξη καθόλου. Άλλα είναι τα προβλήματα στο μπετά από τα χλωριόντα και κυρίως το αλάτι. Νομίζεται ότι στα Πολυτεχνεία μας ασχολούνται μόνον με πρόσφατα δοκίμια; Ότι δεν υπάρχει έρευνα για την κατάσταση του μπετό και των μπετόβεργων μετά από δεκάδες χρόνια και κάτω από δεκάδες διαφορετικές καταστάσεις;
Είναι λοιπόν ολοφάνερο ότι είναι ένα άρθρο γνώμης που όμως κινδυνολογεί, χωρίς ουσιαστικά στοιχεία. Επειδή όμως αναρτάται σε μπλογκ εθελοντών πολιτικής προστασίας που έχουν αναγνωριστεί ως τέτοιοι και έχουν θέσει εαυτούς στην υπηρεσία του δήμου και των αρμοδίων υπηρεσιών, εκθέτει όλους τους αρμοδίους και είναι και υπόθεση εισαγγελέα. Δηλαδή ένας ξενοδόχος παραθαλάσσιου ξενοδοχείου μπορεί να πάρει τον δήμαρχο και να του πει «τι είναι αυτά που γράφετε κύριε δήμαρχε», γιατί αυτός είναι τελικά υπεύθυνος αφού σας έχει δεχθεί επισήμως ως εθελοντική ομάδα.
Η πολιτική προστασία δεν είναι για ελεύθερο εθελοντισμό. Οι εθελοντές είναι κάτω από εντολές αρμοδίων και μόνον, και η ενημέρωση είναι επίσημη από τον αρμόδιο φορέα. Τότε είναι έγκυρη και χρήσιμη. Το λέτε και εσείς άλλωστε, και είδα ότι το εφαρμόζετε. Μπλογκ εθελοντών μπορεί να έχετε, αλλά λόγω της ειδικής φύσης του εθελοντισμού σας η ενημέρωση προς τους πολίτες πρέπει να είναι πλήρως υπεύθυνη, από έγκυρα περιοδικά με πηγές από κάτω, από έμπειρους και αρμόδιους των τομέων της πολιτικής προστασίας. Δεν μπορεί ο καθένας που θέλει να είναι εθελοντής πολιτικής προστασίας, ούτε να αυτοσχεδιάζει, ούτε να εκφράζει τις πολιτικές του απόψεις, ούτε να βλέπει τα πράγμα απλουστευμένα, μέσα από το μπλογκ των εθελοντών. Φυσικά υπάρχουν και διλήμματα: Το πρωί θα εκθειάζετε τους πυροσβέστες και την αστυνομία που μαζί όλοι σβήσατε μια φωτιά, το βράδυ θα τους βρίζετε γιατί διέλυσαν μια διαδήλωση συνάδελφοί τους ή οι ίδιοι σε διατεταγμένη υπηρεσία, θα προτρέπετε μαχητικές διαδηλώσεις και μετά θα πρέπει να μιλάτε για τον πυροσβέστη συνάδελφό σας που τυλίχθηκε στις φλόγες από μαχητικό διαδηλωτή. Αυτά δεν θα τα έχουν οι εθελοντές που θα είναι στην ανακύκλωση.
Η προσφοράς σας ήταν είναι και θα είναι σημαντικότατη, κρατήστε την όμως στο επίπεδο που της αρμόζει, και να θυμόσασθε ότι κανένας μας δεν σας την ζήτησε.
Ας ακουστούν και άλλες απόψεις επί του άρθρου.

Έρρωσθε,

Βασίλης Γκάτσος