Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

«Νέα Γενιά σε Δράση» στην Κυνουρία

Το διάστημα από 18 έως 27 Φεβρουαρίου, 42 νέοι από έξι μεσογειακές χώρες θα συναντηθούν στην Κυνουρία Αρκαδίας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Νέα Γενιά σε Δράση».
Η συνάντηση που φέρει τον τίτλο «Βιοποικιλότητα και Πολιτιστική Ποικιλομορφία» έχει ως στόχους, αφενός την ενημέρωση των νέων για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και ειδικότερα της βιοποικιλότητας και αφετέρου την ανταλλαγή πολιτισμικών στοιχείων μέσα από τις παραδόσεις, τη μουσική και το φαγητό της κάθε συμμετέχουσας χώρας.
Οι νέοι του προγράμματος θα είναι μεταξύ 20 και 25 ετών και θα προέρχονται από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Τουρκία, την Ιορδανία, το Ισραήλ και φυσικά από την Ελλάδα.
Τις πρώτες πέντε ημέρες του προγράμματος η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στον Άγιο Πέτρο, στις κορυφές του Πάρνωνα, όπου μέσα από εκδρομές και τοπικές περιηγήσεις οι νέοι θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με προστατευόμενες περιοχές της Βόρειας Κυνουρίας όπως το Δάσος Δενδρόκεδρου, την Καστάνιτσα και τον Υγρότοπο Μουστού.

Τις τελευταίες πέντε ημέρες η ομάδα του προγράμματος θα μεταφερθεί στο Λεωνίδιο της Νότιας Κυνουρίας και θα έρθει σε επαφή με την Τσακώνικη παράδοση αλλά και την ευρύτερη περιοχή που περιλαμβάνει το μοναστήρι της Έλωνας και το γραφικό χωριό Άγιο Κοσμά.

Για την πληρέστερη ενημέρωση και γνωριμία των συμμετεχόντων με τα οικοσυστήματα της περιοχής, εκτός από τις επιμορφωτικές περιηγήσεις θα πραγματοποιηθούν και συζητήσεις με τους πλέον ειδικούς: την Πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Οικολογικού Πάρκου Πάρνωνα, κα Μαρία Αναγνωστοπούλου, το Γενικό Διευθυντή της Αναπτυξιακής Εταιρίας Πάρνωνα, κο Μαρίνο Μπερέτσο και εκπροσώπους της τοπικής κοινότητας. Επιπλέον την Κυριακή 27/2 είναι προγραμματισμένη στο Λεωνίδιο ενημερωτική ημερίδα, ανοιχτή στο τοπικό κοινό, με τη συμμετοχή του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κου Γιώργου Κόκκορη.

Τόσο μέσα από τις επιμορφωτικές εκδρομές, όσο και μέσα από τις συζητήσεις, οι νέοι του προγράμματος θα έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν με μέλη της τοπικής κοινωνίας, να μάθουν από «πρώτο χέρι» παραδόσεις και έθιμα της περιοχής, να δεχθούν ερεθίσματα και να ανταλλάξουν εμπειρίες με τον ντόπιο πληθυσμό.

Η συνάντηση συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Νέα Γενιά σε Δράση», το οποίο στην Ελλάδα συντονίζεται από το Ινστιτούτο Νεολαίας.
econews