Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Υπάρχουν και άλλοι τρόποι

Του Βασίλη Γκάτσου

«Συλλογή, Διαχωρισμός, Διάθεση Αποβλήτων Ερμιονίδας Α.Ε.»

Οι Αρχιεθελοντές της διαλογής απορριμμάτων κατακεραυνώνουν όλες τις εταιρείες που έχουν αντικείμενο το περιβάλλον και τα απορρίμματα, ότι κερδοσκοπούν, ότι μολύνουν το περιβάλλον, ότι είναι καπιταλιστικές, και συγχρόνως μιλάνε και για ανικανότητα των δήμων, των φορέων, των συλλόγων, της περιφέρειας. Η μόνη ικανότητα είναι η δική τους. Και η ανικανότητα όλων μας που δεν μπορούμε να καταλάβουμε ότι μόνον αν κάνουμε δήμαρχους του Αρχιεθελοντές, τότε θα ξεδιπλώσουν τις αρετές τους και θα λύσουν το πρόβλημα.
Η προσπάθεια του παπα Θέμη στην Κοιλάδα έδειξε ότι τα οικονομικά αποτελέσματα ήταν αρνητικά παρ’ όλο που η όλη συλλογή, ο διαχωρισμός, η αποθήκευση και η μεταφορά ήταν σε εθελοντική βάση, δηλαδή έξοδα μηδέν. Και η εγκατάλειψη της προσπάθειας έδειξε ότι χρειάζεται επαγγελματισμός. Έδειξε επίσης ότι τα απόβλητα, στον κόσμο που ζούμε, πρέπει να μπουν στην οικονομική σφαίρα για να υπάρξει αποτέλεσμα.

Υπάρχει και μια άλλη μορφή δράσης που θα μας δώσει την ευκαιρία να γίνουμε εθελοντές και οι μακράν της πατρίδος.
Να πάρουν την πρωτοβουλία οι Αρχιεθελοντές και να φτιάξουν μια ανώνυμη εταιρεία «Συλλογή, Διαχωρισμός, Διάθεση Αποβλήτων Ερμιονίδας Α.Ε.». Θα απλώσει η Σ.Δ.Δ.Α.Ε. μπλε κάδους, θα τους αδειάζει στο χώρο της θα κάνει διαλογή και θα διαθέτει τα εκ της διαλογής κατευθείαν στις κατάλληλες βιομηχανίες προς αξιοποίηση, για να αποφύγει και τους μεσάζοντες. Φυσικά με το αζημίωτο, γιατί θα είναι κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Να είναι βέβαιοι οι Αρχιεθελοντές ότι άλλοι θα πάρουμε μετοχές, ενώ άλλοι θα προσφέρουν εθελοντικώς εργασία στην εταιρεία. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι στο τέλος του έτους τα κέρδη όλων να δωρίζονται στον Δήμο Ερμιονίδας. Άρα οι μέτοχοι προσφέρουν κεφάλαιο και δωρίζουν το κέρδος στο κοινωνικό σύνολο, οι εθελοντές προσφέρουν εμμέσως ή αμέσως στο κοινωνικό σύνολο, ενώ οι Αρχιεθελοντές αναλαμβάνουν την διοίκηση της εταιρείας, αφού φυσικά θα κατέχουν την πλειοψηφία των μετοχών.
Το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο σαν να προσφέρουμε όλοι εθελοντικά στον δήμο, αλλά οργανωμένοι σε επαγγελματική βάση.
Χωρίς πορτοκαλοχυμούς, κυπελάκια, Παπούλια, μεταφορά υπέργηρων ..... οικολόγων, φωτογραφίες και μπλοκολογία και χωρίς να έχουμε την ανάγκη παρουσίας του αρμοδίου Αντιδημάρχου και όλων των άλλων αιρετών.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος

Σημείωση: Η Ερμιονίδα μέσω του Αντιδημάρχου κυρίου Κούστα ζητά εναγωνίως από την Περιφέρεια να υποδείξει τον ΧΥΤΑ για να πάει τα σκουπίδια της. Η ιστορία μάλλον επαναλαμβάνεται. Όπως ο κύριος Μήτσου συνόδευσε τα δέματα, τώρα ο κύριος Κούστας θα συνοδεύσει τα σκουπίδια μάλλον επιστρέφοντας κατ’ όμοιον τρόπον.
Αν δεν συμβεί αυτό, τότε θα γιορτάσει ο Δήμος μας την επιτυχία του, να φορτώσει τα σκουπίδια του στην πλάτη άλλων.
Και όμως, έχουμε τόσο λίγα σκουπίδια, που μπορούσαμε να τα διαχειριστούμε αποτελεσματικά σε έναν δικό μας ΧΥΤΑ, που με την όποια πρόοδο της ανακύκλωσης θα γινόταν αυτόματα ΧΥΤΥ και κανένα πρόβλημα. Έτσι θα χρησιμοποιούσαμε και τα μπάζα ως υλικό επικάλυψης των σκουπιδιών.