Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

ΚΑΘΑΡΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΦΑΓΕΙΑ

Επιστολή που λάβαμε απο τον κο Δ.Σφυρή

ΚΑΘΑΡΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΦΑΓΕΙΑ

Όπως ανέφερε και ο κ. δήμαρχος στην συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 8/2/2011 η ιδέα για δημιουργία σφαγείων ήταν των κτηνοτρόφων και του προέδρου της τότε κοινότητας Διδύμων, Μαλτέζου Αντώνη.
Η κατασκευή σύμφωνα με τις μελέτες των αρμοδίων υπηρεσιών-μελετητών και η υλοποίηση έγιναν με ευθύνη του Δήμου Κρανιδίου.
Στο στάδιο της κατασκευής έγινε τροποποίηση των μελετών.
Ενώ ήταν 1 γραμμή χοιρινών και 1 γραμμή αμνοεριφίων κατασκευάστηκε 1 γραμμή χοιρινών και 1 γραμμή βοοειδών.
Ποιοι πρότειναν αυτή την αλλαγή;
Το έργο της κατασκευής τελείωσε και τον Νοέμβριο του 2003 ορίζεται το πρώτο Δ.Σ. της Δ.Ε.Σ.Φ.Α.Κ. (Δημοτική Επιχείρηση Σφαγείων Κρανιδίου).
Άρχισε η λειτουργία της χωρίς μόνιμη άδεια αλλά με τρίμηνη, με σκοπό να τακτοποιηθούν εκκρεμότητες που υπήρχαν.  Παρ΄ όλες τις προειδοποιήσεις της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Αργολίδος να διορθωθούν κάποια πράγματα και (όχι οι τρελές αγελάδες) όπως ακούστηκε στο Δ.Σ. πρόσφατα, δεν διορθώθηκε τίποτα.
Προσωρινές άδειες λοιπόν 3μηνες μέχρι να διορθωθεί και το καινούργιο κτίριο και η λειτουργία της σφαγής.
Με παρεμβάσεις λοιπόν του τότε Νομάρχη λειτουργούσαν τα καινούργια μας Σφαγεία, με το καινούργιο καταστατικό, με τους νέους εκδοροσφαγείς, με το νέο Δ.Σ. χωρίς να εφαρμόζονται οι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης (τα υποπροϊόντα θάβονταν δίπλα στην χωματερή των Διδύμων).  Μόλις η κτηνιατρική υπηρεσία έστελνε εντολή να κλείσει άντε πάλι από την αρχή.  Γλείψιμο στον νομάρχη και τα γνωστά Ελληνικά τερτίπια!!!
Η βασική λειτουργία των σφαγείων τα έτη 2004-2005-2006 ήταν :
ΣΦΑΞΙΜΟ (αμνοεριφίων – χοιρινών)
ΘΑΨΙΜΟ (υποπροϊόντων)
ΓΛΥΨΙΜΟ (στον τότε νομάρχη)
ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ (το σπουδαιότερο από τον Δήμο Κρανιδίου 60.000,00 ευρώ την τριετία!!!)
Τον Μάρτιο του 2006 η διεύθυνση Κτηνιατρικής έστειλε επιστολή προς την Δ.Ε.Σ.Φ.Α.Κ. με 27 σημεία τα οποία εκκρεμούσαν εξ αρχής και κατέληγε:  κατόπιν των ανωτέρω δεν πληρούνται οι όροι λειτουργίας των σφαγείων σύμφωνα με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία.  Τίθεται χρονοδιάγραμμα δύο μηνών για την πραγματοποίηση των διορθωτικών ενεργειών.  Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας.  Πέρασε ο χρόνος χωρίς καμία ενέργεια από μέρους της τότε Διοικητικής και Δημοτικής Αρχής (πρόεδρος της Δ.Ε.Σ.Φ.Α.Κ. και ο Δήμαρχος Κρανιδίου, το ίδιο πρόσωπο).
Στις 6 Μαρτίου του έτους 2007 παρέλαβε το ταμείο της Δ.Ε.Σ.Φ.Α.Κ. με πρωτόκολλο παράδοσης ο πρόεδρος του νέου Δ.Σ. , και ο ταμίας παρουσία της λογίστριας της Δ.Ε.Σ.Φ.Α.Κ., από τον ταμία της απερχόμενης διοίκησης το ποσό των 10.716,79 ευρώ και όχι των 46.000,00ευρώ που αναφέρθηκε ψευδώς από τον κ. Δήμαρχο στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Μετά από λίγες μέρες πληρώθηκαν τέλη υγειονομικά τριετίας 10.137,00ευρώ.  Πρόσθεση – αφαίρεση = πόσο κ. Δήμαρχε;
Προσπαθήσαμε να λειτουργήσουμε το σφαγείο με τον ίδιο τρόπο δηλαδή.  ΣΦΑΞΙΜΟ – ΘΑΨΙΜΟ – ΓΛΥΨΙΜΟ χωρίς επιχορήγηση.
Τα καταφέραμε έως 25 Δεκεμβρίου.   Στις 26 Δεκεμβρίου μας έκλεισαν.
Σεβόμενοι την υγεία, την επιχείρηση, τους κτηνοτρόφους, τους κρεοπώλες, τους καταναλωτές – δημότες μας και όχι μόνο, αρχίσαμε να νομιμοποιήσουμε το σφαγείο του Δήμου μας.
Με τις οδηγίες της Κτηνιατρικής αγοράσαμε τον κλίβανο (χρήματα του Δήμου).
Τα υπόλοιπα όλα τα οποία εκκρεμούσαν από κατασκευής τακτοποιήθηκαν και το Πάσχα του 2008 λειτουργούσε το σφαγείο με προφορική άδεια.
Τον Οκτώβρη του 2008 το σφαγείο αποκτά νόμιμη άδεια λειτουργίας Η.Α.C.C.P. και κωδικό από το αρμόδιο Υπουργείο!
Όμως η νομιμότητα έχει οικονομικό κόστος.  Η αποτέφρωση – αδρανοποίηση των υποπροϊόντων της σφαγής και η μόνιμη απασχόληση των εργαζομένων της Δ.Ε.Σ.Φ.Α.Κ. είναι αυτό που πρέπει να προσέξει η διοικούσα επιτροπή εκκαθάρισης και όχι η οκτάμηνη απασχόλησή της με αμοιβή 15.000,00 ευρώ.  Πόσα χρήματα θα χαθούν εάν δεν λειτουργήσει το σφαγείο την περίοδο των Αποκρεών;
Πότε θα ανανεωθούν οι συμβάσεις που έληξαν στις 31/1/2011;
Πότε θα διευθετηθούν οι οικονομικές εκκρεμότητες οι οποίες είναι ακριβώς 61.858,00ευρώ. 
Θα σταματήσω όμως εδώ προς το παρόν γιατί η όλη κατάσταση μου θύμισε την Τ.Ρ.Ο.Ι.Κ.Α. και το μνημόνιο.
Κλείνω με μια ευχή.  Να μείνει ανοικτό το σφαγείο για το καλό όλων μας!!!