Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι νέοι αγρότες Αργολίδας

Πηγή
Τον Κύριο Κάρολο Παπούλια,Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επισκέφθηκε η πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Αργολίδας κα Γεωργία Δρόσου-Παγίδα με το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών στις 26 Ιανουαρίου 2011, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΝΑ κ. Βασίλης Γιαννόπουλος και η Πρόεδρος της ΕΝΑ Αργολίδας κα Γεωργία Παγίδα-Δρόσου παρέδωσαν στον Κύριο Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα λεύκωμα με φωτογραφίες, συμπεράσματα και ευχαριστίες από το Συνέδριο «Νέοι Αγρότες & Πολιτισμός» που έγινε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, 27-28 Ιουνίου 2010 στην Νέα Κίο Αργολίδας, με την συνδιοργάνωση του Δήμου Νέας Κίου.

Ανάμεσα στα πολύ σημαντικά του Συνεδρίου «Νέοι Αγρότες & Πολιτισμός» επισημάνθηκαν:

1. «Για να ανακάμψουμε αυτή τη φορά η λύση θα έρθει από την δυναμική ελληνική ύπαιθρο, τους
νέους και τα πολιτιστικά και πολιτισμικά στοιχεία της υπαίθρου όπως εκφράζονται από την εξαιρετική διατροφική μας κληρονομιά και τα πλούσια έθιμα και παραδόσεις της ελληνικής γης». Υπουργός ΑΑ&Τ. 2. «Οι αγρότες είναι οι φροντιστές του περιβάλλοντος και συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενώ είναι παραγωγοί ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και βιομάζα. Οι αγροτικές κοινωνίες τροφοδοτούν με πρώτες ύλες και διατροφικά προϊόντα τα αστικά κέντρα και παράλληλα προσφέρουν πολλά δημόσια αγαθά δωρεάν σε όλους». Υπουργός ΑΑ&Τ.

3. «είναι πλέον κοινά αποδεκτό ότι ο αγροτουρισμός είναι δραστηριότητα που αφορά στους αγρότες και μόνο». Γεν. Γραμμ. Τουρισμού.

4. Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς θα υποστηρίζει στο μέλλον και τους Νέους Αγρότες.

5. Η αναγνώριση & ο σεβασμός των διαφορετικών χαρακτηριστικών της αγροτικής κοινωνίας είναι επιβεβλημένη ανάγκη. καθ Γ.Δαουτόπουλος.

Κατά την ευκαιρία της συζήτησης με τον Κύριο Πρόεδρο της Δημοκρατίας τα μέλη του ΔΣ της ΠΕΝΑ κκ Β. Γιαννόπουλος, Ι. Ζαφείρης, Β. Κόλλιας και Π. Γκιοργκίνης, μαζί με την Πρόεδρο της Ένωσης Νέων Αγροτών Αργολίδας κα Γεωργία Δρόσου-Παγίδα ενημέρωσαν τον Κύριο Πρόεδρο για πολλά θέματα όπως:Οριοθέτηση του αντικειμένου των αγροτικών επαγγελμάτων και του χώρου άσκησης αυτών. Ο Αγροτουρισμός ακόμα δεν έχει θεσμοθετηθεί. Δεν έχουν ακόμα εξασφαλισθεί τα μέσα αγροτικής παραγωγής, όπως η χρήση γης και τα βοσκολίβαδα. Οι αγρότες στερούνται των δυνατοτήτων μεταποίησης & εμπορίας της αγροτικής τους παραγωγής, ενώ δεν διασφαλίζονται επαρκείς διέξοδοι της αγροτών προς την κατανάλωση με Αγροτικές Αγορές (μόνο παραγωγών) και Δημοπρατήρια.

Η πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Αργολίδας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Σοβαρή συμβολή στον διάλογο κοινωνικών & οικονομικών τομέων με δομές από ΕΝΕΡΓΟΥΣ Αγρότες, πλήρους και αποκλειστικής αγροτικής απασχόλησης, με το μέγιστο των εισοδημάτων τους από τα αγροτικά επαγγέλματα, ασφαλισμένους στον ΟΓΑ, με ΟΣΔΕ, που θα διαμένουν μονίμως στον τόπο τους κλπ..Υποστήριξη των αξιών, του τρόπου ζωής και του πολιτισμού που υπάρχει στην αγροτική κοινωνία.

Την συνεργασία των αγροτικών κοινωνιών με τους αστούς ίσως θα βοηθούσαν: Διαμόρφωση επισκέψιμων αγροκτημάτων στην ύπαιθρο, δημιουργία μέσα στις πόλεις City Farm και αστικών αγροκτημάτων, επισκέψεις και γνωριμία των μαθητών με τις αγροτικές εργασίες-αξίες και την συμβολή των αγροτών στην εθνική οικονομία & ανάπτυξη, ανέβασμα θεατρικών έργων που παρουσιάζουν τις αγροτικές αξίες, επισκέψεις αγροτών σε αστικά κέντρα κλπ

Σύνδεση της αγροτικής παραγωγής και αγροτικών υπηρεσιών, με τον τοπικό πολιτισμό και τον τουρισμό.

Η διαμόρφωση Τοπικής Ταυτότητας, τα Τοπικά Σύμφωνα, η προβολή της Τοπικής Γαστρονομίας, η ενεργοποίηση του Τοπικού ενδογενούς δυναμικού και του Τοπικού Κοινωνικού Κεφαλαίου είναι μια ελπιδοφόρα αναπτυξιακή. Οι Νέοι Αγρότες υποστηρίζουν τις τοπικές συλλογικότητες και τον συνεργατισμό ως το σημαντικώτερο εργαλείο τοπικής ανάπτυξης.

Η Ένωση Νέων Αγροτών Αργολίδας προγραμματίζει τις δικές της εκδηλώσεις και την συμμετοχή των μελών και φίλων στις δραστηριότητες της ΠΕΝΑ, μεταξύ των οποίων:

3/2/2011 Αθήνα, Μέγαρο Μουσικής, Συνέδριο «Αξία στην εμπειρία φαγητού»5/2/2011 Θεσσαλονίκη, Zootechnia, 12.00, Ημερίδα « Η Μελλοντική Κ. Γ. Π.»13/5/201 Αθήνα, Τεχνόπολις, «Αγροτική Επιχειρηματικότητα, Αγροτουρισμός»11/6/2011 Διημερίδα «Νέοι Αγρότες & Επιστήμες»