Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

«Το παιδί στην Αργολίδα του χθές»

«Το παιδί στην Αργολίδα του χθές» είναι ο τίτλος της φωτογραφικής έκθεσης που σας παρουσιάζει η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη ο «Παλαμήδης», σε συνεργασία με το Δημοτικό Θέατρο Ναυπλίου.Πρόκειται για εκατό περίπου μεγενθυμένες ασπρόμαυρες φωτογραφίες από το αρχείο του δημοσιογράφου Γιώργου Αντωνίου ως αποτέλεσμα σχετικής έρευνας που έκανε σε ολόκληρη σχεδόν την Αργολίδα.
Ο επισκέπτης της έκθεσης θα έχει τη δυνατότητα να δει τη θέση του παιδιού στην Αργολική κοινωνία από τις πρώτες δεκαετίες του περασμένου αιώνα, έως τη δεκαετία του 1970. Το παιδί στο καθημερινό του παιχνίδι στις αυλές των φτωχικών σπιτικών, το παιδί στο χωράφι, στην αλάνα, το παιδί και η σχέση του με τα οικόσιτα ζώα, το παιδί στις χαρές και τις λύπες της οικογενειακής ζωής.

Στις παλιές αυτές κιτρινισμένες από το χρόνο φωτογραφίες, μέσω του παιδιού, διακρίνει κανείς τις οικονομικές – κοινωνικές συνθήκες κάθε περιόδου, εποχές ένδειας και στέρησης, τότε που οι πολυμελείς οικογένειες προσπαθούσαν να επιβιώσουν με στοιχειώδη μέσα, να θρέψουν και μεγαλώσουν τα παιδιά τους σ’ έναν κόσμο με αμφίβολο αύριο.Στο μελαγχολικό βλέμμα των παιδιών αντικατοπτρίζεται ο ψυχικός τους κόσμος, η εικόνα της ζωής των περασμένων δεκαετιών τόσο στα χωριά όσο και στις πόλεις της Αργολίδας. Είναι η παιδική ζωή των σημερινών μεσηλίκων και υπερηλίκων του νομού μας ...Τα εγκαίνια της έκθεσης που παρουσιάζεται στο χώρο της Βιβλιοθήκης θα γίνουν το Σάββατο 2 Απριλίου στις 11:30΄ το πρωί με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Εκεί μέλη του Δημοτικού Θεάτρου Ναυπλίου θ’ αφηγηθούν το παραμύθι του Β. Κάργα «Το βιβλίο που δεν ήθελε να διαβαστεί». Αφηγητές οι ηθοποιοί Μανώλης Γιούργος και Ελπίδα Κομιανού και στο βιολί ο Θανάσης Καρανάσιος. Η έκθεση θα είναι ανοικτή καθημερινά 8:00 π.μ. έως 2:30 μ.μ. και θα διαρκέσει έως τις 30 Απριλίου.

Πηγή:press-argolida