Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Έχει καμιά χρησιμότητα; Ή καμιά σοβαρότητα;

Του Βασίλη Γκάτσου
Τεχνικό Πρόγραμμα έτους 2011
Είναι φυσικά πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί το 2011. Τώρα, τι διαβουλεύτηκαν όσοι κληρώθηκαν (;) να διαβουλευτούν επί του προγράμματος, μόνο οι ίδιοι το ξέρουν. Τελικά ο Καλλικράτης αντί να είναι μία απλή, ευέλικτη, ολιγάριθμη και αποτελεσματική δομή είναι ένας ακταρμάς που δεν βγαίνει άκρη από τις πολλές συνεδριάσεις, διαβουλεύσεις, γνωματεύσεις, και δεν συμμαζεύεται. Δηλαδή θέματα τα οποία σε μια εταιρεία χειρίζεται ένας υπάλληλος και τα υπογράφει ο προϊστάμενος, εδώ γίνονται συνεδριάσεις επί συνεδριάσεων. Ζητάει ένας με μια απλή αίτηση μια άδεια και αντί ένα υπάλληλος να εισηγηθεί ότι σύμφωνα με τους νόμους πρέπει να του δοθεί και αμέσως να πάει στον Αντιδήμαρχο για τυπική υπογραφή, έρχεται το θέμα σε τακτική συνεδρίαση του ΔΣ. Για όνομα του Θεού! Γι’ αυτό σας είπα ότι αν δεν οργανωθεί η δομή του Δήμου κατά ISO με την πλήρη απλούστευση των διαδικασιών της, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ να υπάρξει αποτέλεσμα. Δηλαδή ιδιωτική επιχείρηση μέσα στον ανταγωνισμό με αυτόν τον διοικητικό ακταρμά είναι χαμένη από χέρι. Άμα πάρουμε στα σοβαρά τον Καλλικράτη θα τρελαθούμε. Θα παρατήσουμε τις δουλείες διαβουλευόμενοι και συνδιασκεπτόμενοι νυχθημερόν.
Ηλίου δε φαεινότερον ότι ένα σωρό θέματα γράφονται προς συζήτηση, διαβούλευση, έτσι για να γράφονται, ενώ υπάρχει πλήρης άγνοια για το θέμα.
Έτσι στο τεχνικό πρόγραμμα διαβάζουμε:

Οριστική μελέτη αποκατάστασης ΧΑΔΑ Δισκουριού: 24600 €
Μελέτη Περιβαλλοντικής αποκατάστασης ΧΑΔΑ σε Ρορό και Κρόθι: 8610 €

Τι σημαίνει οριστική αποκατάσταση; Δηλαδή είχατε κάνει μελέτη προσωρινής αποκατάστασης η οποία εγκρίθηκε αρμοδίως, την υλοποιήσατε και συνεχίζετε με την οριστική; Και ποιος σας τα επέβαλε αυτά, αφού οι ΧΑΔΑ λειτουργούσαν χωρίς ΜΠΕ δηλαδή δεν είχαν περιβαλλοντικούς όρους; Δείχτε μας το έγγραφο της Νομαρχίας η του ΥΠΕΧΩΔΕ – ΥΠΕΚΑ που έχουν την αρμοδιότητα να σας επιβάλλουν την προσωρινή (;) και οριστική (;) αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Δισκουρίου. Έτσι από μόνοι σας αποφασίσατε;
Και για ΧΑΔΑ Ρορό και Κρόθι χρειάζεται Περιβαλλοντική (;) αποκατάσταση! Αμέσως τρία είδη αποκατάστασης! Με ποιο έγγραφο σας επιβλήθηκε αυτή η νέα μορφή αποκατάστασης για αυτούς τους ΧΑΔΑ;
Μελέτη σημαίνει ένα γραφείο όχι που μπορεί αλλά που έχει την σχετική άδεια να κάνει αυτές τις μελέτες. Πήγατε λοιπόν σε ένα γραφείο και σας είπε ότι ενδεικτικά, έτσι για να το βάλετε στο τεχνικό σας πρόγραμμα, για τη μελέτη των Δισκουρίων θα σας πάρω 24600 € και για τις μελέτες Ρορό και Κρόθι, που είναι δύο και που αφορούν δύο ΧΑΔΑ θα σας πάρω μόνον 8610 €.
Δηλαδή αντί να ζητήσει 24600 Χ 2 = 49200 € για τις δύο, ζητάει μόνον 8610 € !
Με άλλα λόγια είπαν σε ένα υπάλληλο του Δήμου: Στα μπλογκ διαβάζουμε όλο για αποκατάσταση, για μόλυνση περιβάλλοντος από τους ΧΑΔΑ, τράβα εκεί δυο γραμμές για μελέτη αποκατάστασης να δείξουμε την ευαισθησία μας, να τους βουλώσουμε τα στόματα και να δώσουμε και το σήμα στους επηρμένους χειροκροτητές μας να λιβανίζουν την περιβαλλοντική ευαισθησία μας. Όσο για τους με κλήρο (;;) διαβουλευόμενους αυτοί δεν ξέρουν όχι τι είναι ΧΑΔΑ αλλά ούτε που είναι το Δισκούρι, το Ρορό και το Κρόθι.
Η ως άνω λογική είναι το ανώτατο στάδιο της σοσιαλιστικής δημοτικής κουλτούρας (συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης). Ας μη ξεχνάμε ότι για να γίνει το 2011 οριστική μελέτη αποκατάστασης πρέπει η προσωρινή να έχει υλοποιηθεί όταν στα πράγματα του Δήμου Κρανιδίου ήταν η σημερινή αντιπολίτευση.
Αν κατάλαβα καλά μεταξύ χιλιάδων δημοτών έπεσε ο κλήρος να παραστεί στη διαβούλευση ο συντονιστής του Αντιπροέδρου. Τυχερός ήταν, γιατί έτσι του επιδόθηκε μετά από υπογραφή το τεχνικό πρόγραμμα, λες και ήταν επτασφράγιστο μυστικό. Δεν το βρήκα πουθενά ανηρτημένο ούτε σε επίσημα site ούτε σε άλλα τοπικά μπλογκ παρά μόνον στο μη εν λόγω του εν λόγω. Αυτό δείχνει και τη σημασία που απέδωσε η δομή του Δήμου στο τεχνικό πρόγραμμα, δηλαδή σιγά το πολυέλαιο, το θέμα είναι να δείξουμε τη δημοκρατική μας διαφορά, ότι δηλαδή εμείς διαβουλευόμεθα, ενώ οι προηγούμενοι όχι.
Η αποκατάσταση, της αποκατάστασης, ώ αποκατάσταση! Κανείς όμως από τους οικολογούντες δεν μας είπε το τι και πώς της αποκατάστασης. Γιατί απλά, ψάχνουν στο διαδίκτυο να βρούνε καμιά ΧΑΔΑ που έκανε αποκατάσταση και φυσικά δεν βρίσκουν για να μας φέρουν περιχαρείς τους τρόπους και να μας δείξουν πόσο πιο ευαίσθητοι είναι αυτοί από όλους μας για το περιβάλλον. Γιατί στη χώρα μας μία αποκατάσταση χώρου, όχι ΧΑΔΑ, έχει γίνει και μάλιστα με πολύ καλές μελέτες και αποτελέσματα.

Αλλά στο θέμα αυτό θα επανέλθουμε.

Σημείωση αμπελοφιλοσοφίας: Η εξουσία (όπως και η σημερινή νεοσοσιαλιστική του Δήμάρχου και Αντιδημάρχου ημών τη συναυτουργία της αντιπολιτεύσεως) δεν χάνει ποτέ τα κύρια χαρακτηριστικά της. Έχει πρώτα την στενοχώρια των εκλογών, γιατί χωρίς αυτές δεν γίνεται εξουσία. Προεκλογικά λοιπόν εξαγγέλλει πλήρη διαφάνεια σε όλα και ενημέρωση κατά επίσημο τρόπο. Όσο την είδατε, τόσο και την είδαμε. Προεκλογικά εξαγγέλλει ότι θα συνεργαστεί και θα ζητάει τη γνώμη όλων και ιδιαίτερα θα αναζητάει τη γνώμη ειδικών, που από τώρα έχει υπόψιν της κ.λ.π. Μετεκλογικά η εξουσία τα ξέρει όλα ακόμα και αυτά για τα οποία ξέρει την τρίφλα της. Εξ ορισμού δεν θα ζητήσει ποτέ τη γνώμη όσων και κατ’ ελάχιστο την αμφισβητούν ή έστω δεν εκφράζονται κολακευτικά για αυτήν. Και από αυτούς που την ακολουθούν είτε από συμφέρον, είτε από αγάπη, της είναι μόνον χρήσιμα τα επηρμένα άτομα, αυτά που για λίγο εξουσία και προβολή, δηλαδή για κάνα τέταρτο της ώρας ανά μήνα τους βάζουν να καθίσουν στη θέση του Αντιπροέδρου, του Εκπροσώπου Τύπου, του Κριτή, και κάνα τρίλεπτο στη θέση του Δημάρχου. Έτσι, αντί πινακίου φακής, όμως για τον επηρμένο σημαντικού πινακίου με σημαντική φακή, παίρνει η εξουσία αυτό που χρειάζεται από τον επηρμένο και για όσο τον χρειάζεται. Φυσικά απαιτείται σοβαρή σοβαρότητα, και κυρίως ύφος, αλλιώς πώς θα έλαμπε ανά τους αιώνας το Αριστοφάνειο ήθος.


Αυτή είναι η λογική της εξουσίας, δι’ αντιπροσώπων και εκπροσώπων που αν θέλουν κατεβαίνουν από το άλογο στο ενδιάμεσο, αν δεν θέλουν το καβαλικεύουν για 3.5 και σε λίγο για 5 χρόνια, ενίοτε δε μέχρι που να τα τινάξει ... το άλογο. Και μη περιμένουμε ουσιώδη αλλαγή. Βελτίωση ναι. Μεγάλη βελτίωση ναι.


Έρρωσθε,

Βασίλης Γκάτσος