Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

«Στην αθέατη μεριά…»

«Στην αθέατη μεριά…»
Με αφορμή το μικρό αφιέρωμά σας στο έργο του σκηνοθέτη και συγγραφέα Τάκη Σπετσιώτη, έχω να προσθέσω ότι αυτό είναι βαθιά κοινωνικό και πολιτικό ως προς τα θέματα και τον τρόπο που τα προσεγγίζει.
Περιορίζομαι στα εξής:
Στο «Δελτίον ταυτότητος…» με διεισδυτική ματιά καταγράφει αποσυνάγωγους τύπους που κινούνται στην οριακή γραμμή μεταξύ κοινωνίας και περιθωρίου. Έναν από αυτούς αναφέρετε στο απόσπασμά σας, το Θανάση. Ο συγγραφέας, με τη γραφή του, τον καθιστά «πρόσωπο» με «ταυτότητα». Η χαρακτηριστική φράση: «Το βαπόρι έρχεται!» γίνεται πολιτισμικό στοιχείο της Ερμιόνης (κάτι που ενισχύει η φωτογραφική απαθανάτιση του συμπαθέστατου Θανάση από τον αλησμόνητο Στέφο). Σ’ εμάς ξυπνάει εποχές παιδικότητας και ενηλικίωσης στους ίδιους δρόμους του χωριού με το νεραϊδοπαρμένο, όπως μας τον έλεγαν, γιατί παρέκκλινε, προφανώς, «από τη δεσπόζουσα γραμμή της λογικής και κοινωνικής προσδοκίας».
Επίσης, ο Τ. Σπετσιώτης, με τη λογοτεχνική του γραφή, σπάει τη σιωπή της οδυνηρής ενηλικίωσης των εφήβων, μιας αθέατης πλευράς που υπάρχει σε κάθε ελεγχόμενη από τα στερεότυπα κοινωνία.
Τέλος, στην ταινία του «Τα Κοράκια», τοποθετεί σε θέση πολιτικής ευθύνης τόσο τον κάθε πολιτευόμενο όσο και τον κάθε ψηφοφόρο.
Είναι όλα θέματα που βρίσκονται σε μια αδιάψευστη σχέση με τη μέχρι σήμερα πραγματικότητα.

Αγαπητοί της «Πρωτοβουλίας…»

Αρχίσατε ένα πολύ σημαντικό έργο. Δείχνετε πως θα συνεχίσετε να ασχολείστε με τις…αθέατες δυνατότητες της Ερμιόνης.
Συγχαρητήρια,
Καλή και εποικοδομητική συνέχεια!

Με εκτίμηση
Μερσίνη Σαμαρά
Φιλόλογος