Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Ερευνητική γεώτρηση θα επιχειρήσει να φτάσει στο μανδύα της Γής

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Ομάδα επιστημόνων από την Μ. Βρετανία και την Γαλλία οργανώνει μια φιλόδοξη προσπάθεια γεώτρησης φτάνοντας στα πιο μεγάλα βάθη που έχει προσεγγίσει ποτέ ο άνθρωπος στο εσωτερικό της Γης. Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι θα καταφέρουν να σκάψουν σε βάθος 8 χιλιομέτρων κάτω από τον ωκεάνιο πυθμένα δημιουργώντας ένα τούνελ μέσα από το οποίο θα ανεβάσουν στην επιφάνεια δείγματα του μανδύα του πλανήτη.
Αν επιτευχθεί η «εξόρυξη» δειγμάτων από αυτό το βάθος θα είναι η πρώτη φορά που θα έχουν οι επιστήμονες στα χέρια τους τέτοιο υλικό το οποίο θα τους βοηθήσει να μάθουν περισσότερα για την δημιουργία της Γης. Την ομάδα των επιστημόνων αποτελούν ερευνητές του Εθνικού Ωκεανογραφικού Κέντρου της Μ. Βρετανίας και του Πανεπιστημίου του Μονπελιέ στη Γαλλία οι οποίοι σχεδιάζουν να ξεκινήσουν τη γεώτρηση το 2018. Επέλεξαν να πάρουν δείγματα από τον μανδύα επειδή περιέχει σχεδόν το σύνολο των πετρωμάτων που υπάρχουν στη Γη και έτσι θα μπορούν οι επιστήμονες να κάνουν τις
απαραίτητες αναλύσεις και συγκρίσεις ώστε να βρουν στοιχεία για το μακρινό παρελθόν του πλανήτη μας.
Οι ερευνητές ευελπιστούν επίσης να συλλέξουν στοιχεία για μια ζώνη του υπεδάφους που είναι γνωστή ως ζώνη Μοχορόβισιτς ή ζώνη Moho. Πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα στρώμα που βρίσκεται στην βάση του φλοιού της Γης και η μελέτη του είναι πιθανό να αποκαλύψει σημαντικά στοιχεία για τους μηχανισμούς πρόκλησης των σεισμών. Οι ερευνητές αναζητούν κάποιο σημείο στον πυθμένα του Ειρηνικού Ωκεανού όπου ο εξωτερικός φλοιός θα είναι πολύ λεπτός έτσι η γεώτρηση θα είναι πιο εύκολη.

Πηγή: tovima.gr

Newsroom ΔΟΛ