Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

ιέλααα, πάρεεε, πάρεεε... και Ιόνιο έχωωω...

"αχ πατρίδα μου γλυκειά
δε μου φτάνουν τα φλουριά
να σε υπερασπίσω..."
 
ΕΛΛΗ ΒΑΣΙΛΑΚΗ
Στο σφυρί 12 ελληνικά νησιά
Μπορεί να μην έχουν βγει ακόμη στο σφυρί νησιά που ανήκουν στο Δημόσιο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα ελληνικά νησιά δεν πωλούνται. Πολλοί ιδιοκτήτες νησίδων σε Ιόνιο και Αιγαίο έχουν ήδη απευθυνθεί στα διεθνή μεσιτικά γραφεία που ειδικεύονται στο είδος και ετοιμάζονται να τα πωλήσουν λόγω κρίσης, φόρων και τεκμηρίων.
           



 


Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο του privateislands.com, που παροτρύνει τους έχοντες την οικονομική άνεση να αγοράσουν ένα νησί στην Ελλάδα: «Τα ελληνικά νησιά θεωρούνται το απόλυτο σύμβολο κοινωνικής θέσης, αλλά είναι σχετικά προσιτά ως προς την τιμή τους, καθώς κοστίζουν λιγότερο από την αγορά ενός σαλέ στο Άσπεν ή ενός καλού οικοπέδου στην Άπω Ανατολή». Εξάλλου, «τα ζεστά και ξηρά ελληνικά καλοκαίρια είναι τέλεια για να τεμπελιάζει κάποιος στο ιδιωτικό του νησί, απολαμβάνοντας ένα ούζο», αναφέρει χαρακτηριστικά. Συνολικά, στις συγκεκριμένες ιστοσελίδες 12 ελληνικά νησιά αναζητούν επίδοξους αγοραστές στον καιρό της κρίσης, με τιμές που ξεκινούν από 1,5 εκατ. ευρώ. Ανάμεσα σε αυτά και η νήσος Άτοκος στο Ιόνιο, που ανήκει στην οικογένεια Τσάκου.

Αν και στην ιστοσελίδα vladi-private-islands.com δεν κατονομάζεται ευθέως, οι φωτογραφίες και η εφαρμογή Google Maps παραπέμπουν στο συγκεκριμένο νησί. Πρόσφατα το privateislands.com κατάφερε και βρήκε αγοραστή για το νησί Λιγιά, έκτασης 130 στρεμμάτων, κοντά στην Ιθάκη. Άλλα νησιά άλλαξαν χέρια είναι η Δοκός, που πέρασε από την οικογένεια Λιβανού σε όμιλο κυπριακών συμφερόντων, το Αρκούδι σε ομάδα επιχειρηματιών και η νήσος Δρυμός σε ομάδα Βρετανών επενδυτών.

Μεγάλη γραφειοκρατία
Η πώληση κάθε νησιού εξαρτάται από το που βρίσκεται και πόσο απέχει από την ηπειρωτική χώρα, καθώς και από το πόση από την επιφάνεια του μπορεί να αξιοποιηθεί. Επίσης, πρέπει να διαθέτει και κάποιο φυσικό λιμάνι ώστε να είναι εύκολη η προσέγγισή του, να υπάρχει νερό, επιφανειακό ή στο υπέδαφος και, το σημαντικότερο, να υφίστανται οι απαιτούμενοι τίτλοι ιδιοκτησίας ώστε να μπορεί να μεταβιβαστεί. Ωστόσο, για τη μεταβίβαση απαιτείται μια σειρά πιστοποιητικών που απαιτούν μεγάλο χρονικό διάστημα προκειμένου να εκδοθούν, καθώς μεταξύ των εμπλεκόμενων υπουργείων είναι το Εθνικής Άμυνας, με την αρμοδιότητα να πιστοποιήσει πως το υπό αγορά νησί δεν υπόκειται σε δεσμεύσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας, το Αγροτικής Ανάπτυξης για το αν υπάρχει χαρακτηρισμένη δασική έκταση και το Πολιτισμού για την ύπαρξη τυχόν αρχαιοτήτων. Σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα» το γεγονός πως το 70% των νησιών αυτών τελεί υπό το καθεστώς προστασίας και είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα Natura λειτουργεί ανασταλτικά για τους υποψήφιους επενδυτές που θα ήθελαν να τα αξιοποιήσουν τουριστικά με την κατασκευή μεγάλων συγκροτημάτων.
http://www.real.gr/