Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Αξιολόγηση Δημοτικής Αρχής Ερμιονίδας

Του Βασίλη Γκάτσου
Απλά είναι τα πράγματα όταν είναι αληθή.

Ο Καλλικράτειος Δήμος Ερμιονίδας δεν συγκροτήθηκε για τις απλές λειτουργίες των πρώην Κοινοτήτων και Καποδιστριακών Δήμων. Νερό, αποχέτευση, σκουπίδια, καθαριότητα, απλοί κανονισμοί νεκροταφείων κ.λ.π.
Σκοπός του είναι να δημιουργήσει μια αποτελεσματική διοίκηση και να ανασυγκροτήσει την Ερμιονίδα. Γι’ αυτό το συνολικό έργο θα αξιολογηθεί στο τέλος της θητείας του το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμαρχος, οι Αντιπρόεδροι, Πρόεδροι, αλλά και η Αντιπολίτευση από την συνολική στάση της.
Οι Αιρετοί έρχονται και παρέρχονται. Διοίκηση σημαίνει μόνιμο προσωπικό και με σύμβαση. Τα οικονομικά, περιβαλλοντικά, διαχειριστικά θέματα και οι σχετικές νομοθεσίες και οδηγίες της ΕΕ είναι πολύ περίπλοκα και εξειδικευμένα θέματα. Ο Καλλικράτειος Δήμος πρέπει ν αναπτύξει δύο τρεις υπαλλήλους του και να τους κάνει πραγματικά στελέχη τοπικής αυτοδιοίκησης, που δεν παύει να είναι βέβαια διοίκηση. Αυτοί θα διοικούν όλες τις υποθέσεις του δήμου. Οι Αιρετοί εκλέγονται ως πλειοψηφία για να στρέψουν αυτή τη διοικητική μηχανή και να την εποπτεύσουν, ώστε να φέρει εις πέρας το προεκλογικό πρόγραμμα του συνδυασμού της πλειοψηφίας.
Και το πλήρωμα, ο κόσμος της Ερμιονίδας πρέπει να έχει απλή μεν αλλά συστηματική ενημέρωση για τα βασικά:
Κάθε εξάμηνο μία γραπτή έκθεση του Δημάρχου για την πορεία του ετήσιου προϋπολογισμού. Με απλά λόγια, να καταλάβει και ο παλιός του δημοτικού, σε τι πορεία βρίσκονται οι οικονομικοί στόχοι του Δήμου.
Κάθε εξάμηνο ή χρόνο μία γραπτή έκθεση του Δημάρχου για τις ενέργειες που έχουν γίνει, για τις
επιτυχίες ή αποτυχίες, στα βασικά θέματα:
1. Πόσιμο νερό οικισμών.
2. Ποτιστικό νερό στους κάμπους.
3. Απορρίμματα.
4. Λύματα.
5. Επαρχιακό δίκτυο δρόμων.
6. Κατάληψη ακτών.
7. Τουρισμός.
8. Θάλασσα και αλιεία.
9. Διοίκηση και προσωπικό.
10. Σχολεία, Αθλητισμός.
11. Καλλιεργήσιμη γη, δάση.
12. Οικισμοί

Οι εκθέσεις αυτές θα είναι σε μια σταθερή φόρμα, ώστε να είναι συγκρίσιμες η μία με την επόμενή της.
Για παράδειγμα το 1ο θέμα: Το εξάμηνο που πέρασε δεν κάναμε καμιά ενέργεια και η κατάσταση παραμένει ως έχει. Ή προωθήσαμε το θέμα στοχεύοντας τη δημιουργία φράγματος ή τον ερχομό του Ανάβαλου, με τις εξής ενέργειες. Απλά πράγματα και κατανοητά. Όχι σινεμά και προπαγάνδα του τύπου: Ο κύριος δήμαρχος, παρέστη, έκανε διάβημα, ενήργησε μέσω του βουλευτή τάδε, έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον Πρωθυπουργό ή τον Περιφερειάρχη, θα φροντίσει ώστε, ο δήμαρχος κατήγγειλε στο λαό την προηγούμενη διοίκηση, κατήγγειλε τις ενέργειες κ.λ.π.
Και να υπάρχει και η τόλμη να δίνει φωτογραφία ο δήμαρχος του Σταυρού, για την κατάσταση του εξαμήνου που πληροφορεί, και φωτογραφία των βιολογικών, των ακτών κ.λ.π., αν επιθυμεί φωτογραφική τεκμηρίωση των λεγομένων του.
Και στα απορρίμματα αντί για αναφορές σε σαμποτάζ και σε πατσάδες και ποδαράκια, καλύτερα να κάνει μια έρευνα για το πού πάνε τα υπολείμματα των σφαγείων και των κρεοπωλείων, τα οποία υπάγονται σε ειδικούς νόμους και υπογραφές κτηνιάτρων κ.λ.π. Δηλαδή να μας πει ότι τρώμε κρέας ντόπιο, αλλά υπολείμματα δεν συλλέγονται γιατί με τον άλφα ή βήτα τρόπο πετάγονται. Άλλοτε στα ανακυκλώσιμα, άλλοτε στα σκουπίδια, άλλοτε κατευθείαν στις χωματερές και άλλοτε όπου τύχει, όπου γης. Και ότι φυσικά δεν υπάρχει σύστημα. Γιατί αν ένα κρεοπωλείο που του περίσσεψαν ποδαράκια και πατσάδες τα φορτώσει σύμφωνα με τους νόμους και τα πάει σε σωστό χώρο εκτός Ερμιονίδας (αν βρει τέτοιον), τότε το κρεοπωλείο έκλεισε λόγω κόστους. Τι λύσεις έχει για αυτούς τους επαγγελματίες;
Η αντιπολίτευση επί αυτών των εκθέσεων γράφει τη γνώμη της.
Αυτά είναι αρκετά. Η απλή, η συστηματική και η αληθής πληροφόρηση είναι η βάση και της επανεκλογής ενός συνδυασμού, αλλά και η συμμετοχή της αντιπολίτευσης στην ουσιαστική πληροφόρηση είναι και για αυτήν η βάση, ώστε σε επόμενες εκλογές να επανέλθει ως πλειοψηφία πλέον.

Έρρωσθε,

Βασίλης Γκάτσος