Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Παρατηρήσε​ις .... Ανακύκλωση​ς.

Του Βασίλη Γκάτσου
Παρατηρήσεις .... Ανακύκλωσης.
 1.    Τα μπουκάλιατου νερού και των αναψυκτικών προσφέρουν τεράστιο όγκο και ελάχιστο βάρος. Μία πράσινησακούλα σκουπιδιών χωράει γύρω στα 10 μπουκάλια. Αν όμως βγάλουμε το πώμα, πιάσουμετο μπουκάλι από τον πάτο και το διπλώσουμε με δύναμη, σαν να είναι εφημερίδακαι τοποθετήσουμε το πώμα αμέσως και σφικτά, τότε κλείνει αεροστεγώς και δεν παίρνειτο αρχικό του σχήμα. Τότε μία πράσινη σακούλα σκουπιδιών χωράει πάνω από 100μπουκάλια διπλωμένα. Δηλαδή αποθηκεύονται εύκολα και στο σπίτι και στο μαγαζί.
2.     Το χαρτί είναιδιαχειρίσιμο μόνον όταν είναι πατημένο σε φύλλα. Ως κουτί πιάνει τεράστιο χώρο.Και οι εφημερίδες μόνον όταν είναι τακτοποιημένες και δεμένες πιάνουν μικρό όγκο.
3.     Το πλαστικόσε φύλλο και μάλιστα αυτό της συσκευασίας με εγκλωβισμένο αέρα, πιάνει τεράστιοόγκο. Βελτιώνεται η κατάσταση μόνον όταν τυλιχθούν σαν κύλινδρος, πατηθούν καιδεθούν γερά.
 Αυτές πιστεύω ότι είναι οι κύριεςαιτίες που ενώ υπάρχουν 4 – 5 κάδοι ανακύκλωσης στην Πλατεία Πεύκο του Μαρμαρινού,τελικά ξεχειλίζουν, ενώ αν κάνουμε τα τρία πιο πάνω απλά πράγματα, επαρκούν οιμισοί κάδοι και για περισσότερο φορτίο.
Στην Πρωτεύουσα έχει αρχίσει ένα παράλληλοσύστημα ανακύκλωσης ελεγχόμενο από μετανάστες,
όπως συμβαίνει και στην Τουρκίακαι αλλού. Έχουν ένα τρίκυκλο δύο τρία άτομα και γυρίζουν όλη την ημέρα και παίρνουνμέσα και γύρω από τους κάδους ανακύκλωσης το χαρτί και το χαρτόνι. Τα πατάνε ναγίνει φύλλο και με τάξη γεμίζουν το τρίκυκλο. Προς το παρόν αυτό γίνεται στοχαρτί και χαρτόνι. Δηλαδή .. κλέβουν την ανακύκλωση, αλλά από την άλλη κάνουνδιαλογή και αξιοποίηση και ζουν από αυτό.
Τουλάχιστον στην Πλατεία του Πεύκουυπάρχει συμμετοχή μεγάλη στην ανακύκλωση, αλλά σημασία μεγάλη έχει η ορθή συμμετοχή που ελαχιστοποιεί τον όγκο.Αυτή η ορθή συμμετοχή, ας ζητηθεί πρώτα απότους κάθε είδους επαγγελματίες που βγάζουν πολύ υλικό συσκευασίαςκαι πλαστικά μπουκάλια νερού και αναψυκτικών.

Στον Σταυρό Διδύμων η ίδια κατάστασημια νέας χωματερής. Στην Ερμιόνη ικανοποιητική καθαριότητα, όπως και πριν απότο σύστημα των κάδων. Ανά πάσα στιγμή όμως, ένα πρόβλημα στο άδειασμα των κάδων,και ξεχειλίζουν τα σκουπίδια. Γιατί όλα τα σκουπίδια μένουν στον οικισμό, ενώχωρίς κάδους τα περισσότερα μεταφέρονταν ιδιωτικώς στους γύρω από τον οικισμό κάδους.
Πιστεύω ότι το πρώτο που πρέπει να γίνεταιστην πηγή είναι η ελαχιστοποίηση του όγκου.

Για το Μπίστι: Φαίνεται ότι η βαμβακίασηυποχώρησε. Είναι αποτέλεσμα του τελευταίου ψεκασμού; Θα ακολουθήσει και κάτι άλλογια την πλήρη ήττα της; Όμως τα πεύκα στον Άγιο Θανάση είναι γεμάτα βαμβακίαση.Μήπως από κει ξαναταξιδέψει στο Μπίστι;

Έρρωσθε,

Βασίλης Γκάτσος