Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

«μπελντέ KYKNOS»

Διαβάστε στο μπλογκ «Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης» το άρθρο για την «μπελντέ KYKNOS», εταιρεία γέννημα θρέμμα του νομού μας. Τέτοια πρέπει να δημιουργηθούν και στην Ερμιονίδα με τα προϊόντα της. Θα βγούνε βέβαια οι οικολογούντες και θα μιλάνε περί καπιταλισμού και περιβάλλοντος. Μα αυτούς εννοώ. Να φτιάξουν ένα τέτοιο παραγωγικό θαύμα μεταξύ τους «όλοι μαζί» όπως συχνά λένε, να είναι με διοίκηση (εθελοντική) του δικού τους σοσιαλιστικού τύπου και οράματος (γιατί το παλιό ήταν πολλαπλάσια ρυπογόνο από τον καπιταλισμό), με στελέχη άξια (εθελοντικά) να είναι πλήρως συμβατό με το περιβάλλον και να δώσει δουλειά στους ντόπιους και στην αγροτιά μας. Οι υπόλοιποι, ως καλοί καπιταλιστές, θα αγοράσουν ευχαρίστως μετοχές.

Και λίγη ιστορία για τον «μπελντέ KYKNOS», μια και τον είχαμε πάντα στο μπακάλικο του πατέρα μου:

Ήταν εξαιρετικής ποιότητας, αλλά τότε υπήρχε φτώχια πραγματική. Η νοικοκυρά ερχόταν να αγοράσει τόσο, όσο χρειαζόταν για το φαΐ που είχε είδη βάλει στα ξύλα ή στη γκαζιέρα. Δηλαδή «βάλε μου μία ή δύο κουταλιές (της σούπας) μπελντέ KYKNOS. Βάζαμε στο λαδόχαρτο και ζυγίζαμε. Η νοικοκυρά δεν το έριχνε όλο στο φαΐ. Κράταγε λίγο να αλείψει και μια φέτα ψωμί για τα παιδιά.
Έτσι τα μικρά κουτιά μπελντέ KYKNOS, είχαν μικρή κίνηση, γιατί οι πολλοί αγόραζαν χύμα με το κουτάλι. Φέρναμε λοιπόν το πεντόκιλο δοχείο του οποίου ο κυλινδρικός τενέκες ήταν εξαιρετικής αντοχής και περιζήτητος για να βγάζεις νερό απ’ το πηγάδι. Έτσι σχεδόν όλες οι μπραγκάτσες οι Ερμιονίτικες και οι τέστες οι Κρανιδιώτικες ήσαν αυτό το πεντόλικο με χερούλι από χοντρό σύρμα και στη μια άκρη λίγο μπλούμπο για να βουλιάζει εύκολα. Ήταν οι εποχές που ΟΛΑ τα υλικά συσκευασίας εύρισκαν χρήση. Και ο τενεκές πουλιόταν 5 δραχμές!

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος